De pen van...

Een zomerse soundtrack van coronaliedjes

Gepubliceerd: 24 juni 2021  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 210

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Deze maand: de tien liedjes die we gaan onthouden van de afgelopen coronaperiode. En omdat de zomer eraan komt, kiezen we voor extra opgewekte nummers.

10. Zwarte Zon — Eefje De Visser.
Soundtrack van de vorige coronazomer en dus zeker nog een vermelding waard. Het liedje ‘Bitterzoet’ kon ook, “de bubbel die bijna barst”, zingt De Visser daarin. Maar daarbij blijft vooral de onheilspellende videoclip hangen in onze gedachten en wij willen het graag vrolijk houden. Toch maar ‘Zwarte Zon’ dus.

9. My Sharona — The Knack.
En nu allemaal samen: “m-m-m-my corona!” Heeft zich in geen tijd opgewerkt tot de ultieme corona-oorwurm. Wékenlang mee in mijn hoofd gezeten. Er zijn zo van die liedjes die nooit meer hetzelfde klinken als je er iets nieuws in ontdekt hebt.

8. Vanavond ga ik uit — Clouseau.
En niemand houdt me tegen. Het is ooit anders geweest. Andere liedjes van Clouseau die helemaal de corona-vibe voelen: Ik, jij, hij of zij (over het kiezen van een vast knuffelcontact), Ik wil vannacht bij je slapen (over daten in tijden van corona), Ben je daar vannacht? (over de avondklok), Bergen en ravijnen (over de drang om op vakantie te gaan) en Zij aan zij (over de anderhalvemetermaatschappij).

7. The Rhythm of the Night — Corona.
Al lang voor er sprake was van een coronapandemie was er al de Italiaanse band met dezelfde naam. Hun megahit ‘The Rhythm of the Night’ (uit 1994) werd op slag weer onder het stof vandaan gehaald. Een beetje hetzelfde verhaal als met het coronabier dat opeens overal verkrijgbaar was. There’s no such thing as bad publicity.

6. Dirty Little Virus — Iggy Pop.
En dan zijn er natuurlijk de liedjes die écht over corona gaan en dus het laatste anderhalf jaar zijn uitgekomen. Daar zitten een paar rare kleppers tussen. Dirty Little Virus bijvoorbeeld. Wij citeren Iggy Pop: ‘She’s only nineteen but she can kill ya.’ Of: ‘Grandfather’s dead, got Trump instead.’ Ook een opvallend coronanummer: Dave Grohl en Mick Jagger met ‘Easy Sleazy’.

5. House Arrest — Sofie Tukker/Gorgon City.
Ideaal om op te dansen in je eigen slaapkamer omdat je toch binnen moest blijven, zoals de titel van het liedje al stiekem verklapte. Andere slaapkamerdanshits: ‘I want to dance again’ van The Subs. En ‘The Rhythm of the Night’ natuurlijk, maar die hadden we al vernoemd.

4. Alles is op — Samson en Gert.
(Of Samson en Marie, als je de nieuwe versie beter vindt). Ah, die coronakilo’s! “En waar is de chocolade? Op, op, alles is op.” Nog voor Alberto ter plaatse is om alles te verorberen. Op het werk heb je nu eenmaal geen ijskast en snoepschuif binnen handbereik. En dan gooit een mens zich al eens op de pannenkoeken in de pan.

3. Think About Things — Dadi Feyr.
De gedoodverfde winnaar van het Eurovisiesongfestival in 2020, zonder dat het plaatsvond. Heel funky, opgewekt en jaren ’80. Met dansjes die ik mezelf zelfs aangeleerd zou krijgen. IJslandse muziek met IJslandse humor. Werd wel een hit, maar wellicht veel minder overweldigend dan in niet-coronajaren. Ook ‘Zitti E Buoni’, de winnaar van dit jaar, mag wat ons betreft gerust op de soundtrack van deze zomer. En Shum natuurlijk, als je knettergek wil worden.

2. New Slang — The Shins.
Het populairste liedje om aan je kamerplanten te laten horen, ik verzin het niet. Muziek laten horen aan je planten blijkt het voorbije jaar een stevige trend te zijn geworden. Als je even weg bent, zet je de robotstofzuiger op en start je Spotify voor je planten, er bestaan daar hele lijsten voor. Planten zouden vooral houden van muziek die erg harmonisch is, met hier en daar wat elektronische invloeden. Zoals New Slang dus. Het moet niet altijd ‘De Roos’ van Ann Christy zijn.

1. Ronnie knipt zijn haar — Spinvis.
Zeemzoet liedje. Herinnert ons aan tijden dat de kappers niet meer open waren en we noodgedwongen zelf de schaar in coupes en snitten zetten. En elke reden waarom je Spinvis kan aanbevelen, is een goede reden.

Eervolle vermeldingen: I just don’t know what to do with myself (The White Stripes), Somebody get me a doctor (Van Halen), Virus (Björk), U can’t touch this (MC Hammer), Als ik er ene geef (CPeX), Don’t stand so close to me (The Police), You sound like you’re sick (The Ramones), Lekker zoenen (Willy Sommers), Subterranean homesick blues (Bob Dylan), De zomer van de liefde (Gorki), Dog days are over (Florence and the Machine) en I’ve just seen a face (The Beatles).

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.