De pen van...

Een heel schoon bazeke

Gepubliceerd: 26 januari 2023  |  Door: Peter Briers  |  Onderox editie: 227

Onlangs kwam een collega die enkele weken eerder was bevallen haar kind op de werkvloer presenteren. U moet weten: ik heb een matige interesse in baby’s, en al helemaal als ze niet van mij zijn. Bovendien slaag ik er altijd in om zo’n — hoe heet zoiets eigenlijk? — toonmoment te verknoeien door misplaatste opmerkingen te maken, waardoor de mama in kwestie direct in de gaten heeft dat haar pasgeborene mij simpelweg gestolen kan worden. Dat is niet sympathiek, maar wel eerlijk. Ik zou ze trouwens de kost niet willen geven, zij die er precies hetzelfde over denken. Soit.

Collega’s die aan kinderen beginnen of hun kroost uitbreiden, zoiets vraagt altijd een paar proactieve handelingen. Stap één: ze in de laatste rechte lijn naar de bevalling blokkeren op Facebook en alle andere sociale media waarop ik ooit met een zotte kop hun vriendschapsverzoeken heb aanvaard. Want als je ergens vergif op kan innemen, dan wel dat via die kanalen alle ranzige details van voor en na de bevalling gedeeld zullen worden. Eerste papje (dat ze nooit binnenhouden, je zal het zien), eerste reflux (daar heb je het al) en een hoop foto’s waarop zelfs de kleine ongeïnteresseerd naar de lens ligt te staren. En stap 2: verlof nemen op de dag waarop de collega haar boreling komt laten zien, om gênante situaties te vermijden. Dat laatste is helaas makkelijker gezegd dan gedaan als je in het onderwijs staat.

Er was drie weken geleden dus geen ontkomen aan. En een ongeluk komt nooit alleen, want ik was die dag de eerste die de jonge collega aan de schoolpoort tegen het lijf liep. De baby was verre van aantrekkelijk, zoals wel meer zuigelingen. Een beetje een verfrommeld typetje, vond ik het, met van die pluizige plukjes haar op het hoofd en pruttelende geluidjes in de pamper, die deden vermoeden dat het kind zelf ook niet zat te wachten om mij te ontmoeten. Zo hadden we toch nog iets gemeen. En maar spartelen met die kromme beentjes. Het was geen gezicht. Maar kijk, in sommige situaties moet je nu eenmaal interesse veinzen. “Een schoon bazeke”, zei ik daarom snel, verbaasd dat het liegen me zo goed afging. “Het bazeke is toevallig een meisje”, antwoordde de collega, zichtbaar in haar gat gebeten. “Ze heet Klio.” Ze zei het zo snel dat ik het niet helemaal had verstaan. “Lio? Mooie naam”, repliceerde ik. “K-L-I-O”, wierp ze tegen, nog meer in haar gat gebeten. Waarop ik: “Ah, Clio? Zoals het automerk dus?” Dit keer moest ik geen interesse veinzen. Ik heb Clio’s altijd fascinerende wagens gevonden, maar dat terzijde.

De sfeer was intussen ver onder nul gezakt. “Klio met een K”, zuchtte ze, terwijl ze met haar ogen rolde. Daarop begon haar bébé spontaan te janken. Normaal word ik daar hoorndol van, maar nu was het een welgekomen excuus om er vanonder te muizen en erger te voorkomen. Vanop afstand kon ik nog net horen hoe een andere mannelijke collega er duidelijk wel in slaagde om de kersverse mama te vleien. “Is dat nu de kleine Klio?” vroeg hij glimlachend. En nog correct ook, met een K vooraan. “Slaapt ze al wat beter, nu ze exact acht weken oud is?” En dat ging zo maar door. Die vent was aan het slijmen dat het niet meer normaal was. Toen ook hij het babymoment voor bekeken hield, kon ik me niet langer bedwingen. “Hoe wéét jij dat allemaal zo nauwkeurig”, vroeg ik hem, enigszins onder de indruk van zoveel oprechte betrokkenheid. “Gewoon de Facebookpagina en het Instagramprofiel van de mama checken”, sprak hij. “Twee minuten scrollen volstaat om helemaal mee te zijn en bij de mama op een goed blaadje te komen. Poepsimpel.” Facebook en Instagram, uitgerekend de bronnen die ik zélf had gesaboteerd. Ik voelde een beetje reflux opkomen. Toen hij dat zag, kwam ie dichterbij en fluisterde troostend: “Eerlijk? Voor de rest kan die kleine mij simpelweg gestolen worden.”

Meer lezen van Peter Briers
Meer lezen over
column

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.