De pen van...

Dingen waar we ons voor schamen in coronatijden

Gepubliceerd: 27 maart 2021  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 207

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Om elk gevoel van schaamte voorgoed uit ons lijf te bannen, lijsten we deze maand onze 10 grootste coronaschaamtes op.

10. EEN DRUIPNEUS HEBBEN IN DE KOELCEL VAN DE SUPERMARKT
Wie het al meemaakte, weet het: een verschrikkelijk gevoel. Je kan natuurlijk je mondmasker even afzetten en rustig je neus snuiten — wat zijn daar eigenlijk de richtlijnen voor? — maar dan sta je wellicht op slag alleen in dat gedeelte van de winkel. Kan je wel op je gemak verder winkelen.

9. DAT WE NOG ALTIJD EEN CORONAKAPSEL HEBBEN
Ja, ik weet wel dat de kappers terug open zijn geweest, ik ben daar gewoon nog niet geraakt.

8. DAT HET OOK FIJN IS OM EVEN GEEN SOCIALE VERPLICHTINGEN TE HEBBEN
Even een zondagje niks doen, daar hadden wij vroeger wel eens behoefte aan. Die deugd hebben we allemaal wel ontdekt. Maar als corona ervoor zorgt dat het elke dag zondag is, dan ga je snel weer het tegenovergestelde verlangen. Trop blijft natuurlijk wel trop.

7. DAT WE LICHTGERAAKTER ZIJN
We zitten al een jaar binnen, mag het ja?

6. DAT WE NOG GEEN NIEUWE VAARDIGHEDEN GELEERD HEBBEN
Puzzelkampioen zijn, meubels maken van restjes stookhout, triangelvirtuoos worden of al proevend allerlei rare soorten bessen in wijnen herkennen. Iedereen heeft zich de laatste maanden geuit als multitalent. Diegene zonder jonge kinderen tenminste. Zij hebben nog altijd geen tijd.

5. DAT WE MENSEN MINDER SNEL HELPEN
Iemand die valt met zijn fiets, vroeger zouden we er — mag ik hopen — allemaal spontaan naartoe gelopen zijn om de persoon in kwestie recht te helpen. “Gaat het?” Nu kijken we toch eerst even de kat uit de boom voor we — mag ik hopen — uiteindelijk toch in actie schieten om onze medemens te helpen. In de jaren ’10 kreeg ik nog vaak de vraag in de supermarkt of ik iets van een hoger rek kon nemen voor mensen die betrekkelijk kleiner zijn van gestalte. Dat komt vast door mijn vriendelijke uitstraling. De laatste maanden heb ik die vraag geen enkele keer meer gekregen, ik ben nochtans niet gekrompen. Maar goed, iedereen ziet er met zo’n mondmasker natuurlijk ietsje gevaarlijker uit. Het zal daar wel aan liggen.

4. DAT WE NIKS TE VERTELLEN HEBBEN
Dan kom je op een wandeling al eens iemand bekend tegen, dan zijn de spannendste avonturen van de laatste maanden die keer dat er een brief voor je buurman in jouw brievenbus zat. Of die keer dat je je mondmasker ondersteboven had opgezet. Lachen, gieren, brullen was dat… Ach, niemand maakt wat mee. En hoe het geweest is op dat lockdownfeestje vorige week, dat gaan ze echt niet aan jouw neus hangen.

3. MET EEN VOLLE KAR AAN DE KASSA STAAN
Ook al ging jij voor maart 2020 maar één keer om de twee weken winkelen en is een volle kar voor jou dus heel gewoon. Doe je dat nu, je wordt meteen gebrandmerkt als hamsteraar. En stel je dan eens voor dat dan nog net het wc-papier en de bloem op is, dan hoor je het opzichtige gezucht vlot door al die mondmaskers heen.

2. UITBUNDIG BLIJ ZIJN
Want het is niet meteen de meest vrolijke periode in ons bestaan, maar goed, dat is nu ook weer geen reden om niet af en toe eens flink wat lol te trappen. Trouwens, er worden nog altijd babytjes geboren, meer dan ooit trouwens, ook koppeltjes vervelen zich. En daar mag — nee, moet — je uiteraard nog steeds even blij mee zijn als voorheen. Nog even geduld, binnenkort komt dé legendarische zomer van 2021. Zoek nu al maar een stevige tak (van de bomen) om je aan vast te houden voor die tsunami van vreugde.

1. HOESTEN EN NIEZEN
In navolging van puntje 10. Je zal maar jarenlang zorgvuldig gespaard hebben om zo’n sexy rokershoest op te bouwen, word je ineens door iedereen gemeden. Zelfs je keel schrapen in het openbaar levert je tegenwoordig al scheve blikken op (zie puntje 7). Je ziet het corona-alarm ogenblikkelijk afgaan in de hoofden van de omstaanders. En zo’n nieuwe aanstekelijke vorm van smetvrees, dat hoeft nu ook weer niet. Wel lekker trouwens, stevig moeten niezen in je mondmasker als je net een winkel bent binnengestapt en je geen ander mondmasker bij de hand hebt.

Eervolle vermeldingen: dingen van andere mensen aanraken, toch een lief willen zoeken, (legale) feestjes organiseren in de tuin, onze coronakilo’s, reizen naar je tweede verblijf, je kledingkeuze tijdens een thuiswerkdag. 

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
coronade top 10

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.