De pen van...

De Top 10: Dingen die je op een speciale manier moet eten

Gepubliceerd: 24 september 2024  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 245

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Omdat het leven fijner is als je overal een handleiding voor hebt, deze maand: dingen die je op een speciale manier moet eten.

10. Bastogne koekjes.
Die met zo’n witte streep in het midden. Het eten is eenvoudig: je knabbelt eerst rustig de bruine buitenstukken weg tot je alleen nog het witte zachte streepje overhoudt. Smakelijk! Hetzelfde principe geldt trouwens voor die koekjes met een droge onderkant en een plak overstekende chocolade erop. Je eet eerst rondom de chocolade eraf en begint dan pas aan de kern zelf.

9. Sushi.
Eerst de rijst, daarna de rest. Nee hoor, grapje! Gewoon in één stuk naar binnen werken. Zo is het ook bedoeld en het voorkomt heel wat gesukkel met vallende stukjes en, vooral, dat je er vreselijk onhandig gaat uitzien, zelfs al zou je geen stokjes gebruiken.

8. Opgeklopte verse kaas met een smaakje.
Die met zo’n confituur onderaan, je kent ze wel. Maar hoe eet je dat nu? Je kan natuurlijk altijd als een wildeman beginnen met alles onder elkaar te roeren, maar we zijn toch geen holbewoners, wel? Het lekkerste stukje zit namelijk net onder het midden, waar de confituurachtige substantie in de yoghurt is getrokken. De beste manier is om met een klein lepeltje daar rustig naartoe te werken. Met elk schepje kom je dan dichter bij die beloning en proef je een klein beetje meer confituur. Het enige probleem is dan wel dat je met die pure confituur blijft zitten, want dat is dan weer te veel van het goede. Daar moeten ze nog een oplossing voor voorzien.

7. Balletjes in de soep.
Het slimste is om de balletjes zoveel mogelijk tot het einde te houden. Je begint dus lustig te lepelen zonder balletjes en geniet rustig van de soep, als een soort van extra voorgerechtje. Pas als er nog ongeveer evenveel lepels soep overblijven dan dat er balletjes zijn, val je die aan. Je lepelt dan elke keer één balletje op. Zo heb je er optimaal plezier en smaak van. Voor kinderen kan je de balletje ook in de helft doen met je lepel. Zij gaan trouwens eerder de tactiek toepassen om eerst de balletjes te eten en dan de soep. Dan eindig je wel met een anticlimax, als je het mij vraagt.

6. Ufo-snoepjes.
Ook wel gekend als zure hosties. En daar zit ‘m het geheim van de opeetmethode. Want elke godvrezende mens weet dat je in een hostie nóóít mag bijten. Je moet dus gewoon blijven ‘zabberen’ tot de zure substantie zich plotseling openbaart. Als een puist die ineens ontploft. Al is dat misschien niet de ideale referentie. Je kan er natuurlijk gewoon in bijten, als je een echte durver bent. Of er gewoon van afblijven want is er eigenlijk iemand die ze echt lekker vindt?

5. Cupcake.
Akkoord, de mensen gaan je raar aankijken, maar de enige juiste (lees: propere) manier gaat als volgt: je breekt van het onderste gedeelte (het cakeje) zowat de helft af met een draaiende beweging. Dat stuk plaats je bovenaan sandwichgewijs op de crème. Je kan nu proper alles opeten zonder dat je gezicht vol crème hangt. Geen dank!

4. Eigenbakwafels.
Enkel psychopaten eten eigenbakwafels per één. Ze horen namelijk per twee gegeten te worden, ze zijn al zo dun, met kleine hapjes. Een beetje zoals je een alpaca nooit alleen mag houden als huisdier. Een eigenbakwafel is dus als het ware een kuddewafel. Er zijn trouwens geen beperkingen aan die kudde. Eet je ze liever per vier (of per zes) gestapeld, ga dan vooral je gang.

3. Prince koeken.
Of oreo’s, zij volgen hetzelfde principe. Eigenlijk moet je deze ook per twee eten, net zoals het vorige puntje. Je moet de koeken namelijk lichtjes draaien zodat ze van elkaar gaan. Doe dit bij elke koek. Daarna plak je de twee helften waar het meeste van het chocolade-middengedeelte op blijft plakken tegen elkaar. Zo krijg je een soort dubbeldekker, die veel smaakvoller is dan de originele koeken. De twee droge koeken waar geen chocolade meer aan hangt kan je dan altijd uitdelen aan kinderen of huisdieren in de buurt.

2. Bicky Burger.
Je zou denken dat je zo’n hamburger gewoon stevig vasthoudt en begint te eten. Fout! De correcte manier is ook niet om eerst het bovenste stuk weg te leggen en dan met mes en vork de rest te lijf te gaan, want dan blijf je met dat droge dakje zitten. Nee, je snijdt de hamburger integraal, pizzagewijs, in vier stukken (of in meer). Zo houd je propere hamburgerpunten over die je rustig kan eten zonder dat je tot aan je oren vol saus hangt. Proberen maar!

1. Jaffa cakes.
Eén van de enige in dit lijstje waar er geen enkele twijfel mogelijk is. Je neemt één koekje in de hand. Knabbelt rondom de appelsienenkern, zonder die aan te raken. Als je zo een kleiner schijfje bij elkaar hebt geknabbeld, bijt je voorzichtig het chocolade laagje eraf. Daarna eet je integraal de appelsienenkern op en eindigen doe je met het overgebleven ronde stukje cake. Bij één van de opvolgers, Pims, is het geweldig vervelend dat je niet langer rondom de appelsienenkern kan eten. Gewoon van wegblijven dus en gaan voor the real deal.

Eervolle vermeldingen: Zwanworstjes (eerst de worstjes, dan het nat), lasagne (eerst de kaas, daarna de rest), latte (eerst de schuim, dan de koffie), Twix (afknabbelen langs de zijkanten).

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
de top 10

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.