De pen van...

De tien leukste koosnaampjes voor jouw geliefde

Gepubliceerd: 28 januari 2021  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 205

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Met valentijn voor de deur ligt de keuze voor deze maand voor de hand: de leukste koosnaampjes voor jouw geliefde!

10. SJOEKE
Een koosnaampje dat afkomstig is uit de bakkerswereld. Helemaal populair geworden door Carmen Waterslaeghers die haar Xavier zo aansprak. Ik ben zelf al weken aan het experimenteren door mijn vrouw carré confituurtje te noemen. Met wisselend succes. De koffiekoeken met pudding doen het trouwens het best als koosnaampje. Zo kan je gerust je lief glacéke noemen, waar je met pakweg ‘mijne ronde rozijnenkoek’ minder punten gaat scoren.

9. POEPIE
Een verwijzing naar het lievelingslichaamsdeel van je partner dat je het allerliefste ziet. Pas wel op: je kan zo al snel te veel informatie vrijgeven, wat nu ook weer niet de bedoeling kan zijn. Door je lief ‘mijn klein slurfke’ te noemen bijvoorbeeld.

8. SCHAT
Heel basic, dateert nog uit de tijd van de piraten toen er nog kisten vol met munten gezocht konden worden. Nu zit rijkdom eerder in vastgoed of aandelen. Maar ergens is het logisch dat die aanpassing naar modernere tijden nog niet is gebeurd. ‘Mijn villake’, het bekt toch net ietsje minder. Wie zijn maîtresse een origineel koosnaampje wil geven, kan dan weer wel ‘mijn tweede verblijfje’ overwegen.

7. CHÉRIE
Voor wie de Nederlandse taal iets te direct vindt. Er zijn ook andere leenwoorden mogelijk. Schatzi bijvoorbeeld, een kruising tussen dit punt en punt 8. Of mi amor, voor wie al eens graag naast een zuiders zwembad vertoeft. Bijouke pas ook binnen dit punt. Of baby.

6. SCHEETJE
Scheetje zou een verbastering van schat zijn (kijk, deze rubriek kan ook leerrijk zijn). Andere even welriekende koosnaampjes die ook regelmatig worden gebruikt: drollie en poertje. Deze categorie is niet aan te raden voor jonge ouders met kleuters in huis. Wegens: de kinderen gaan niet bijkomen van het lachen.

5. POEZEWOEFKE
Meer voor de durvers en de excentriekelingen onder ons. Voor de dierenliefhebbers ook. En een prachtig taalkundig samengaan, in één woord, van de eeuwige discussie tussen honden- en kattenliefhebbers.

4. SNOEPIE
Zeer populair, met dank aan De Kotmadam. In dat programma werd ook het alternatief lolly geïntroduceerd. Binnen deze categorie zijn er nog bijkomende varianten mogelijk: zoeteke bijvoorbeeld of mijn candarelleke, kwestie van een beetje op je calorieën te letten.

3. SUPERMAN (OF WONDER WOMAN)
Ook superhelden en tv-personages zijn erg in trek, omdat ze vaak een heroïsche bijklank hebben. Bovendien zijn ze de ideale manier om, vooral bij mannen, aan te geven waar hij nog verbeterpunten heeft binnen de relatie. Zeer bruikbaar zijn zo: zorro (als zijn snor te hard prikt bij het kussen), cookie monster (als ie toch echt wel eens op dieet mag), hulk (als ie zich niet vaak genoeg wast) of Hercules (als ie zelfs de afwasmachine uitladen al een beproeving vindt).

2. TIJGER
Een verwijzing naar de gemiddelde bedprestaties van de partner, gecombineerd met het dierlijke van puntje 5. Hoort hier ook thuis: de stier, de luiaard, de knuffelbeer, de dekhengst en het regenwormpje. Of de eikenprocessierups, als je er achteraf jeuk van hebt gekregen.

1. BOLLEKE
Gaat zoals veel van de koosnaampjes niet meteen de gezonde kant op. Voor wie te veel snoepies, lolly’s en zoetekes heeft gegeten en daardoor zijn poepie serieus ziet uitbreiden, maar dan toch nog een woord verzint om aan te geven dat de liefde voor haar cookie monster ondanks al dat sjoekesge(vr)eet nog steeds groter is dan ooit tevoren.

Eervolle vermeldingen: liefje, daddy-o, halve trouwboek, chief, ceo, held en prinsesje.

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
de top 10valentijn

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.