De pen van...

De leukste dagen van het jaar

Gepubliceerd: 29 april 2021  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 208

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Omdat er altijd wel fijne momenten in het verschiet liggen: onze top 10 van de leukste dagen van het jaar.

10. Oudjaar.
Niet zozeer omdat oud- en nieuwjaar zo’n paradijs zijn. In je jeugd vielen die oudejaarsfeestjes toch ook altijd een beetje tegen, niet? Een tentfuif waar eigenlijk maar net zo veel (lees: zo weinig) te zien was als anders of een thema-avond waarbij je al snel door had dat het net zo goed een doordeweekse weekendavond in november had kunnen zijn. Wat wél altijd heel fijn is: de hele dag eindejaarslijstjes luisteren en klassiekers op de radio voorbij horen komen. Daarom haalt deze nog net de lijst.

9. De eerste dag van elke vakantie.
De onklopbare nummer één van velen. Geldt vooral voor mensen die hun job niet graag doen of voor wie in het onderwijs staat. Of godbetert, voor de combinatie van de twee. Zo hadden we vroeger allemaal wel een paar leraren. Ver van uit de buurt blijven, van die mensen, als u het ons vraagt.

8. De dag van je vaccin.
En zo zorgt Covid-19 dit jaar toch nog voor wat vrolijkheid. Want het vaccin luidt voor ieder van ons het begin van het einde in van een behoorlijk memorabele periode die we niet per se nog een keer willen meemaken.

7. Je lokale kermis.
Verspreider van dronkemansklap, feestvreugde en corona (in willekeurige volgorde). Op zijn allerleukst als het gecombineerd wordt met een kermiskoers. Of met een jaarmarkt.

6. Het Eurovisiesongfestival.
Een guilty pleasure waar zelfs geen Temptation Island iets tegen op te boksen heeft. Wat hapjes en een glaasje wijn of een pintje erbij en dan de hele avond maar ongebreideld commentaar geven op alles en iedereen. Of het nu op het vlak van zangtalent, klederdracht of geforceerde mopjes is, er valt altijd wel wat te beleven.

5. 1 september.
Hoera! De kinderen kunnen terug naar school! Nog veel meer dan de komst van de vakantie wordt de start van het schooljaar tegenwoordig op gejuich onthaald. 1 september is stilaan de nationale feestdag geworden voor jonge ouders. Overal, in een normaal jaar, zitten die dag de koffiehuisjes en brasseries vol met ontbijtende (en feestende) ouders. Of het wordt thuis uitgebreid gevierd. Met een glaasje cava in de voormiddag en een dutje overdag.

4. Verjaardag (van de kinderen).
Of van je partner. Of desnoods van de hond. (Doen mensen dat eigenlijk? De verjaardag van hun hond vieren?) Ik ben zelf nog niet in de fase aanbeland waarop ik het erg vind om te verjaren. Nu is het al lang niet meer dat grote feest van toen je zelf nog kind was. Intussen zijn de verjaardagen van je eigen kinderen wél heuse explosies van cadeautjes, versieringen en lekker eten geworden.

3. Parijs-Roubaix.
Of de Ronde van Vlaanderen, of de finale van het EK voetbal als we daarin binnenkort Frankrijk gaan verpletteren. Kortom: alle sportevenementen waar je al weken naar uitkijkt en waarvoor ze je op de dag zelf liefst eventjes met rust laten. Of waarvoor je massaal vrienden bij je thuis uitnodigt, ook dat was ooit de realiteit, je zou het bijna vergeten. Voor de niet-sportfans: ook pakweg de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd mag gerust een reden zijn om naar uit te kijken.

2. Kerstavond.
The most wonderfull time of the year. Gezelligheid, flauwe nonkel-grapjes, knellende broeksriemen en cadeautjes die je net zo goed zelf had kunnen kopen. Was het al maar opnieuw zover! Ook het vermelden waard: de dag waarop je de kerstboom zet. Toch ook altijd een topper.

1. De eerste dag op vakantie.
De auto is uitgeladen, de lange reis ligt achter de rug en alles is nog verfrissend en nieuw. Een bad nemen is een extreem ontspannende activiteit en een boek lezen brengt je helemaal tot rust, gewoon omdat je dat op een andere plek doet. Het reservelichtje was aan het flikkeren, het batterijen opladen mag beginnen. En al wie een oude gsm heeft, weet het: met een opgeladen batterij op stap gaan is cruciaal. Er ligt nog een lange vakantie voor de boeg, je bent al helemaal vergeten welke job je nu eigenlijk doet en hoe weinig je mag eten van je diëtist. Daar kan geen enkele andere dag tegenop!

Eervolle vermeldingen: Pasen, elke dag waarop er een nieuwe Onderox Magazine verschijnt, de eerste sneeuw, die ene dag in het jaar waarop je kan uitslapen, sinterklaas, de verschijning van de nieuwe plaat van je favoriete band, je huwelijksverjaardag, de eerste dag van je lievelingsfestival, een nieuw seizoen van je favoriete tv-serie en het eerste terrasje van het jaar.

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
de top 10

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.