De pen van...

De beste fictieve dokters

Gepubliceerd: 25 februari 2021  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 206

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Als ultiem eerbetoon aan de helden van de zorg, die uiteraard allemaal samen op één horen in elke top 10, serveren we deze maand: de tien beste fictieve dokters.

10. DR. ROY HIBBERT
Haalt het nipt als populairste doctor van tv-serie The Simpsons. Bekend van zijn typerende lach en zijn vrolijke kijk op het leven. Laat Dr. Nick Riviera achter zich, die toch ook heel wat populariteit geniet.

9. DR. TEETH
Hippe muzikant die al eens een liedje durft te spelen in The Muppets met zijn band The Electric Mayhem. Rood haar, kleurrijke kleren en veel blingbling. Heeft opvallend lange armen om goed piano te kunnen spelen. Zijn naam verwijst onder meer naar zijn gouden tand, die volgens legendes gemaakt zou zijn van de samengesmolten gouden albums die hij als artiest al verzamelde.

8. DR. GIJSBRECHTS
De altijd nukkige baas van de spoedafdeling in de legendarische VTM-reeks ‘Spoed’. Hij verdient vooral een plekje in deze lijst omdat hij talloze levens redde in haast ondenkbare — maar niet onscriptbare — situaties die de term ‘helden van de zorg’ een heel eigen dimensie geven. Een rol van acteur Leo Madder, die in de reeks de vader speelde van Tom, vertolkt door Thomas Vanderveken. Tom gaat wellicht de geschiedenis in als de slechtst geacteerde televisierol ooit. Vanderveken zou — terecht trouwens — later wel doorbreken als presentator en het acteurschap vaarwel zeggen. Een wijze keuze, als u het ons vraagt.

7. DR. EGGMAN
De slechterik in de computerspelletjes van Sonic. Echte naam: Dr. Ivo Robotnik. Te herkennen aan zijn kaal hoofd, zijn rosse weelderige snor en zijn futuristische ronde bril. Was zowat in elke zone van het computerspel de eindbaas. Onlangs nog vertolkt door Jim Carrey in de verfilming. Dr. Eggman zou een IQ hebben van 300. Wel raar dat je hem dan kon verslaan door enkele keren boven op zijn hoofd te springen.

6. DR. DRE (DE RAPPER)
Liet zich in zijn muziekvideo’s — de jaren ’90, weet je nog? — omringen door schaarsgeklede dames en belachelijk opspringende cabrio’s. In zijn grootste hits verwees hij ook meermaals in verdekte termen naar waar hij de inspiratie haalde voor zijn naam (zie nummer 5 van deze lijst). ‘Getting ready for the next episode.’ Werd intussen stinkend rijk als hiphop-producer.

5. DR. DRE (DIE VAN THUIS)
Rol van wijlen Nolle Versyp, wiens rustgevende stem je nu wellicht in je hoofd hoort. Had in Thuis zo’n coole uitstraling, dat er naar verluidt zelfs een Amerikaanse rapper zijn naam overnam als eerbetoon. Dr. Dre was jarenlang één van de hoofdpersonages in de bekende Vlaams soap. Verdwijnt uit de serie als hij in Zuid-Frankrijk gaat wonen terwijl Jenny, met wie hij toen voor de tweede keer samen was, terugkeert naar België.

4. DR. PHIL
Akkoord, misschien niet helemaal fictief, maar om nu te zeggen dat hij waarheidsgetrouw is, dat is dan ook weer overdreven. Presentator van een show voor mensen die al eens graag een ex met een stoel te lijf gaan.

3. DR. KRIEGER
Geniale en hilarische arts in de bij ons veel te weinig geprezen televisieserie Archer. Voornaam: Algernop. Met zijn eigen collectie genetisch gemanipuleerde zwijnen en schepper van een resem klonen en cyborgs. Met een hologram als virtuele vriendin. Kortom, een kleurrijk personage dat zijn meerdere amper kent. Politieke incorrectheid op zijn allerbest.

2. DR. OETKER
Pizza’s eten op voorschrift, dat is pas een geniale PR-zet. Wereldwijd wellicht nóg bekender dan Dr. Dre (de rapper, niet die van thuis) en terug te vinden in de meeste Vlaamse diepvriezers. De term ‘dokter’ moet hier garant staan voor kwaliteit en gezonde voeding, wat wij dan weer durven te betwijfelen als we de ingrediëntenlijst lezen, maar goed.

1. DR. DRAKE RAMORAY
Schitterende persiflage op bekende soaps in het kijkcijferkanon Friends. Gespeeld door Joey Tribbiani, gespeeld door Matt Leblanc. Briljante neurochirurg die aan zijn einde komt door in een lege liftkoker te stappen en te pletter te storten. Zoals het een echt soap-personage betaamt, had hij ook een tweelingbroer: Hans. Die krijgt later een hersentransplantatie waarbij het brein van het personage Jessica Lockhart bij hem wordt ingeplant. Ach, er zijn wel ooit minder geloofwaardige plottwists geweest in soaps. We hadden ook graag Dr. Ross Geller opgenomen in dit lijstje, maar zoals in de serie meermaals wordt verteld: dat is natuurlijk geen echte dokter.

Eervolle vermeldingen: Dr. An (van Thuis), Dr. Evil (van Austin Powers), Dr. Frankenstein (van het monster), Dr. Zoidberg (van Futurama), Dr. Watson (van Sherlock Holmes), Dr. Pepper (van de frisdrank) en Dr. Martens (van de schoenen).

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
de top 10

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.