De pen van...

De allertofste kookrubrieken (of -programma's)

Gepubliceerd: 24 maart 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 218

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Omdat wij pure bourgondiërs zijn… Deze maand: de leukste kookrubrieken.

10. Dagelijkse Kost.
Wie het over kookrubrieken en -programma’s heeft, kan niet voorbij aan de oerklassieker van de Vlaamse keuken: Dagelijkse Kost. Ook al krijgt Jeroen Meus al eens commentaar dat vooral de boterhandelaars rijk geworden zijn sinds zijn programma elke dag te zien is, daar trekt hij zich, terecht, niks van aan. Ik ben vooral onder de indruk hoe hij altijd weer nieuwe gerechten blijft bedenken. Als ik door de week al een keer spaghetti en worst met patatjes heb gegeten, is mijn inspiratie al op.

9. Bake Off.
Vooral omwille van het poëtische gehalte dat Wim Opbrouck aan het programma toevoegt. En soms ook omdat het behoorlijk spannend kan zijn of die taarten nu al dan niet tegen de grond gaan belanden. Meestal niet, helaas. Voor de rest toch vooral in hetzelfde bedje ziek als veel televisiecollega’s: een programma waarbij je mensen alleen ziet eten, kan een ware marteling zijn. Terwijl zij aan de derde taart beginnen, geniet jij nog wat verder van je geraspte wortel met bijhorend glaasje water.

8. Standaard Koekhandel.
Humoristische kookrubriek van comedian Lukas Lelie waarin hij op zoek gaat naar de favoriete koek van een BV. Lelie kan je ook kennen van De Ideale Wereld of zijn andere culinaire YouTubeserie ‘Koken met Lukas’. Waarin hij pakweg dinosauruskoeken met chocolade gaat maken, van dinosauruskoeken zonder chocolade en wat chocolade of waarin hij een aflevering wijdt aan het snijden van groenten.

7. 1000 seconden.
Men neme twee mensen die compleet elkaars uiterste zijn van karakter, zet ze samen in de keuken om een gerecht te maken, richt er een camera op en kijkt wat er gebeurt. Cultklassieker uit een tijdperk waarin slowtelevisie nog de standaard was. Met zo nu en dan een hilarisch moment, maar toch, compleet ondenkbaar in de huidige televisiewereld. Niet onterecht trouwens, je moet maar eens een aflevering herbekijken, op internet zijn ze nog te vinden. Baardhaar zien groeien is een stuk spannender.

6. Koken met Coca-Cola.
Er was een tijd waarin de straten werden geplaveid met kookboeken en zowat iedereen zijn eigen producten al kokend in de kijker wou brengen. Zo heeft Coca-Cola op hun Belgische website (nog altijd) recepten staan om heerlijke klassiekers te maken als kipspiesjes gemarineerd in Coca-Cola, spareribs met barbecuesaus van Coca-Cola, gebakken banaan met een vulling van Sprite en een saladedressing op basis van Coca-Cola light. Zero mag ook, maar het moet wel calorie-arm zijn, het is tenslotte om op je salade te gieten. Voor wie écht vernieuwend wil zijn, verscheen ook nog het boek ‘Koken met Cara Pils’. Wie vanavond niet weet wat klaar te maken, is dus bij deze weer geïnspireerd. Geen dank!

5. Komen Eten.
Epische televisie waarbij tactiek, vindingrijkheid en enthousiasme de hoofdrollen vertolken. Zoveel meer dan een kookprogramma en voor eeuwig verbonden aan het geven van punten voor sfeer en gezelligheid. Zo nu en dan deed er al eens iemand mee die graag bekend wou worden. En zo nu en dan deed er al eens iemand mee die liever niet in de keuken stond. Weinig respectvol gecatalogeerd als zogeheten uitlachtelevisie, met dank aan de verschillende commentaarstemmen. Akkoord, Joyce kan geen koffie zetten, maar om haar daar nu voor eeuwig mee te blijven uitlachen?

4. Koken met Klassiekers.
Huidige muziekrubriek op Radio 1 waarin de veel te weinig geprezen Senne Guns, de jongste pornosnor van Vlaanderen, bekende hits opnieuw samenstelt aan de hand van allerlei bijzondere ingrediënten. Zowaar nog leerrijk ook! Voor de liefhebbers: koken met Klassiekers is ook als podcast te beluisteren, met elke week een nieuwe aflevering.

3. Life Hacks.
Je neemt twee boterhammen, doet er wat kaas tussen, dompelt het vervolgens in een kom met behangerslijm, smeert er wat schoensmeer op, gooit het daarna een minuutje of drie in een friteuse en werkt af geschilde kleurpotloodjes en je krijgt plotseling de allerlekkerste maaltijd die je ooit gezien hebt. In een filmpje van tien seconden.

2. Swedish Chef (The Muppets).
Man die naam nog verstaanbaarheid nodig heeft om het grappigste personage van The Muppets te zijn. En dat zegt — als u het mij vraagt — toch heel wat. Koken ga je er niet van leren, entertainend is het zeker. Zelfs mijn kinderen zijn al grote fan, je kan niet vroeg genoeg beginnen met een degelijke opleiding aan te bieden, zeg ik altijd maar.

1. Koken met Jezus.
Absurd alter ego van Bart Peeters in Het Peulengaleis voor enkele legendarische sketches. Zorgde meteen voor een relletje met de Kerk die het zeer ongepaste televisie vond. Destijds één van de meest geparodieerde televisiepersonages op bonte avonden en familiefeesten. Keerde niet terug in de latere seizoenen van het programma, wellicht omdat de kookinspiratie op was. Had dus beter even bij Jeroen Meus in de leer gegaan.

Eervolle vermeldingen: Lekker Lokaal, James Acaster in The Great British Bake Off, ontbijttelevisie, SOS Piet, Bear Grylls die dieren (rauw) opeet in de wildernis, elk programma waarbij Gordon Ramsay andere koks uitkaffert.

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.