De pen van...

De allerlekkerste geuren ter wereld

Gepubliceerd: 27 april 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 230

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Omdat het leven pas echt genieten is als je dat in geuren en kleuren doet. Deze maand: de beste geuren.

10. Een pasgedrukt magazine.
Je hebt voor- en tegenstanders. Maar voor mij is een pasgedrukt magazine een heerlijkheid om te ruiken. De combinatie van inkt en papier die opgesloten zat tussen de pagina’s en dan ineens wordt vrijgelaten. Ik heb dat ook bij kranten en boeken die je voor het eerst opendoet nadat je ze gekocht hebt. Heeft u intussen aan de verleiding kunnen weerstaan om ook even aan dit magazine te ruiken? Doe gerust, ik wacht wel even… Heerlijk, toch?

9. Baby’s.
Het is blijkbaar hormonaal zo bepaald dat we baby’s lekker vinden ruiken. Kwestie dat we ze niet per ongeluk bij het restafval plaatsen. Het heeft blijkbaar allemaal te maken met het verhogen van de overlevingskansen van zo’n klein mensje. Slim gezien van Moeder Natuur, dat zeker. Bedoeling is dat je zo meer zin krijgt om een band op te bouwen. Het werkt blijkbaar ook in twee richtingen. Zo herkent de baby zijn mama uit de duizend dankzij haar geur.

8. Versgebakken brood.
Of je lievelingssoep die net klaar is. Pannenkoeken, zouden mijn kinderen meteen toevoegen. Als het maar lekker is en de hele kamer vult met een welriekend verlangen. Een stoofpotje dat de hele dag staat te trekken. Of de geur van koffie die je tegemoet komt als je net wakker begint te worden.

7. Citroen.
Het zal wellicht iets persoonlijks zijn, maar ik vind een citroen fantastisch ruiken. Het is er wellicht niet vreemd aan dat ik ook in mijn eten met plezier een vleugje citroen toesta, en zelfs in drankjes. De zomer is pas echt begonnen als je op een warm terrasje zit met een witbiertje met een schijfje citroen daarin.

6. Gemaaid gras.
Ooit was er een editie van Voetbalmagazine waar op de cover de geur van versgemaaid gras mee in verwerkt zat. Je moest dan over een stukje van die cover wrijven en dan kwam die geur vrij. Dat was tenminste de bedoeling. Want het resultaat leek helemaal niet op vers gras, eerder op een bedenkelijk parfum dat per ongeluk op een tijdschrift terecht was gekomen. Maar goed, het is de gedachte die telt. Uiteraard kan niks op tegen de geur van écht gemaaid gras. Alleen jammer dat je daar eerst je gras voor moet maaien.

5. Frisgewassen haren.
Als het even kan na een deugddoende hoofdmassage en knipbeurt bij de kapper. Kwestie dat je helemaal ontspannen bent om alle geuren goed op te vangen.

4. Geoogste groenten.
Uit eigen tuin. Of een busseltje kruiden dat je net hebt afgeknipt. Zeker in deze periode, als de moestuin lang uit beeld is verdwenen en nu pas echt zijn vruchten en plantjes weer aan het groeien zet. In combinatie met een vroege zomerzon, er zijn slechtere momenten in een mensenleven.

3. Vanille.
Ik ben blijkbaar niet de enige die van die mening is. Wereldwijd zou vanille als de lekkerste geur ervaren worden. Over culturen en maatschappijvormen heen. Ik vind dat een hartverwarmende gedachte. Andere klassieke geuren vind ik dan weer minder aantrekkelijk. Lavendel bijvoorbeeld, daar zijn heel veel fans van. Maar ik pas er liever voor.

2. De zee.
Ik vraag me altijd af of de zee ook zo lekker blijft ruiken als je daar woont. Of is dat dan één van die zaken die je doorheen de jaren gewoon raakt? Dat zou uiteraard erg jammer zijn. Want misschien ruikt de zee net zo lekker omdat het een geur is die je maar af en toe tegenkomt. Of misschien is het eerder omdat de zee synoniem staat voor vakantie en even uitwaaien. Even de zorgen en de sleur vergeten. Net zoals de geur van een ontbijtbuffet op vakantie, dat ruikt ook heerlijk. Had ook best een plekje in deze lijst kunnen krijgen, nu ik erover nadenk. Maar goed, het moet niet altijd over eten en drinken gaan.

1. Frisgewassen lakens.
Het summum. Net een zware dag gehad, je sleept je naar je bed en treft daar een paradijs van frisgewassen lakens aan. Bij voorkeur als je zelf die lakens niet hebt moeten wassen. En dan binnen de drie minuten in een verkwikkende slaap vallen.

Eervolle vermeldingen: regen na een warme dag, een bos in de herfst, leer (van je nieuwe auto), bloemen in de lente, Kerstmis, herinneringen, benzine, barbecue, nieuwe schoenen, propere kleren, een zwembad op vakantie, popcorn in de bioscoop.

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
de top 10

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.