De pen van...

Bohemian Rhapsody of een kerstcadeau?

Gepubliceerd: 14 december 2023  |  Door: Peter Meulemans  |  Onderox editie: 237

Moeten we het met de feestdagen voor de deur over kerstliederen hebben? Wat mij betreft even niet. Ik ben er niet zo’n fan van. Dus we gaan het hier niet hebben over Maria Carey en ‘All I Want for Christmas Is You’. Voor je het weet zit je weer tot Pasen met dat deuntje in je hoofd.

Waar ik het wel even over wil hebben, dat zijn de eindejaarlijstjes die we traditiegetrouw op de verschillende zenders horen in deze periode. Even je top drie van favoriete nummers doorgeven? Niet makkelijk, vind ik. Je merkt dan ook meteen de grote verschillen bij de diverse zenders. Bij MNM zie je dan Milk Inc. en Harry Styles in de top tien opduiken. Bij Studio Brussel zijn het dan de echte klassiekers met Fleetwood Mac, Pearl Jam en Pink Floyd. Bij Radio 2 dook vorig jaar zelfs Nicole en Hugo op. Bij Radio 1 is dat dan Arno en Tom Waits. Maar er is één plaat die, over alle zenders heen, er altijd bij is: ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen. Terecht, vind ik.

Maar terwijl bijvoorbeeld ‘Mia’ van Gorki, de Vlaamse klassieker aller tijden, uitblinkt in eenvoud, geldt dat zeker niet voor Bohemian Rhapsody. Want eerlijk gezegd, hoe geniaal ik het nummer ook vind, ik begrijp er niets van. Niets van de logica van het lied zelf, wat is hier strofe en wat is refrein? Maar ook niets van de tekst. Zelfs de titel begrijp ik niet.

Ik probeer me dan in te beelden hoe zo’n lied tot stand is gekomen. Volgens de gelijknamige film over Queen kwam Freddie Mercury met het nummer aandraven toen het even wat minder ging met de groep. Hij zou dat dus in zijn eentje geschreven hebben. Wat gaat er op zo’n moment door het hoofd van nonkel Freddie? Wat wil hij vertellen met het nummer? Hij is daar zelf nooit dieper op ingegaan. Opmerkelijk is trouwens dat hun platenmaatschappij het helemaal niet zag zitten om het nummer uit te brengen. Veel te bombastisch en veel te lang. Maar Freddie Mercury hield voet bij stuk, wou het lied zeker niet aanpassen en gaf het aan een bevriende radio-dj. De rest is geschiedenis.

Ik kan me niet zo goed herinneren wanneer het nummer exact op mijn pad kwam. Maar één ding weet ik nog zeer goed. In 1991, het jaar waarin Mercury stierf, kwam ook de film Wayne’s World uit. Ik zat in die tijd in Antwerpen op kot en dat was een echte studentenfilm. De verhaallijn ben ik allang vergeten maar de scène waarbij de hoofdrolspelers in de wagen zitten en helemaal los gaan op het nummer, hilarisch. En vooral heel herkenbaar. Toch?

En nu we het toch over eindejaarslijstjes hebben. Nog even een persoonlijke noot aan degene die mij getrokken heeft bij Secret Santa: ‘Ik wil niet veel voor Kerstmis. Enkel één ding zou ik graag hebben. Ik heb niets aan cadeautjes onder de kerstboom. Ik wil alleen jou voor mij alleen. Meer dan jij zelf weet. Maak mijn droom waar. Want alles wat ik voor kerst wil, ben jij.’

Prettige eindejaarsfeesten en tot volgend jaar.

Meer lezen van Peter Meulemans
Foto's gemaakt door Romi Vosters
Meer lezen over
muziekvinylverhalen

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.