Helemaal tot rust

Uit je hoofd en in je lijf met lichaamswerk

Gepubliceerd: 28 maart 2024  |  Door: Iris Geenen  |  Onderox editie: 240

TURNHOUT – Geraak jij ook wel eens verstrikt in de chaos van je eigen denken? Ik pleit in elk geval schuldig. Met treinen van gedachten die kriskras door mijn hoofd racen. En met een botsing af en toe. Herkenbaar? Dan is lichaamswerk misschien ook wel iets voor jou. Het zorgt er niet alleen voor dat vastzittende emoties en spanningen op een milde manier loskomen, maar het leert je ook om uit je hoofd te gaan en in je lijf te zakken. Ik ga op verkenning bij Tobe-Kempen — het centrum voor gezondheid, groei en ontwikkeling — en ik maak er kennis met Eutonie en Shiatsu.

Renild Van den plas is ‘eutonie-pedagoge’ bij Tobe-Kempen en staat me met de glimlach op te wachten. Ik ben maar meteen eerlijk en geef toe dat ik nog nooit van Eutonie had gehoord. “We hebben inderdaad nog werk”, lacht Renild. “Nochtans kan je het zien als dé basis voor alle andere vormen van lichaamswerk. Letterlijk vertaald uit het Grieks betekent Eutonie: ‘harmonische spanning’ of ‘juiste spanning’. In ons lichaam is altijd een minimale spanning (of tonus) aanwezig, ook als we niet actief zijn. De methode is erop gericht om het lichaam (terug) te brengen naar een staat van gepaste spanning in elke situatie. De oefeningen zorgen voor een groter lichaamsbewustzijn, soepelheid in lichaam en geest en een verbeterde levenskwaliteit.”

LEREN VOELEN
Renild begeleidt me naar de behandelruimte en na een kort kennismakend gesprek vraagt ze me om me op mijn linkerzij neer te leggen op een dikke mat. Met een grote wollen rol oefent ze systematisch lichte druk uit op mijn rug. Ik probeer mijn lichaam te voelen, mijn aandacht te verplaatsen naar de plekken die aangeraakt worden. Ze vraagt me om traag vanuit zij-lig op mijn rug te rollen en me intussen bewust te zijn van het veranderende contact met de mat. Er volgen nog een aantal oefeningen. Gedurende de sessie blijft Renild me vragen om te beschrijven wat ik ervaar. Ik ga op zoek naar woorden, want dit is nieuw voor mij. Gelukkig stelt Renild me helemaal op mijn gemak. Ik behelp me met woorden als warmte, tintelingen, kriebelingen,… “Ik voel me zwaarder, maar het is een zwaarte die goed voelt. Ik voel me gedragen door de grond”, hoor ik mezelf zeggen. De oefeningen geven me een gevoel van heelheid, van de bewustwording van mijn ganse lichaam, in plaats van bijvoorbeeld vooral aandacht te geven aan mijn ontstoken teen. Mijn lichaam voelt als het ware meer van mezelf, wat me heel nieuwsgierig maakt naar meer. Dat kan onder de vorm van groepssessies of individuele begeleiding.

MASSAGE
Ik gun mezelf een weekje de tijd om alles wat te laten bezinken en vertrek dan terug richting Turnhout voor mijn afspraak met Anja Van Damme. Er staat nu een behandeling ‘Zen-Shiatsu’ op het programma. Anja maakt, net als voor al haar klanten, eerst wat tijd voor een uitgebreide kennismaking. Ze wil weten hoe het met me gaat en of ik specifieke klachten heb. Welk soort klachten ze zoal behandelt, vraag ik haar. “Dat varieert enorm. Shiatsu kan ondersteunend zijn bij tal van fysieke, stress-gerelateerde en emotionele klachten. Denk bijvoorbeeld aan burnout, depressie, HSP, slaapproblemen, maar ook spijsverteringsproblemen, migraine, nek-, rug- en schouderproblemen,… Ik heb evengoed klanten die langskomen voor ontspanning en ter ondersteuning van hun algemeen welzijn. Ik heb zelf geen specifieke klachten, maar Anja stelt me gerust. “Het lichaam vertelt wel wat er nodig is, welke drukpunten aandacht mogen krijgen.” Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Ik leg me op mijn buik, met mijn kleren aan, op de dikke en verwarmde mat. Ik sluit mijn ogen en breng mijn aandacht naar de zachte aanrakingen. Tijdens de massage maakt Anja gebruik van haar handpalmen, haar vingers, maar ook haar ellebogen en voeten. Ze oefent druk uit op de zogenaamde ‘acupunctuurpunten’. Hoe zacht of stevig dat is, mag je ook als klant zelf bijsturen, had Anja me vooraf al gemeld. Voor mij voelt het prima en ik ervaar de aanrakingen als diep ontspannend. Al mijn ledematen en zowel de voor- als achterkant van mijn lichaam komen aan bod. Ik voel op welke plaatsen Anja de druk uitoefent, maar de sensaties als gevolg van haar aanrakingen voel ik op een subtiele manier ook op andere plaatsen in mijn lichaam. Het voelt als tintelingen of stromen. Of dat normaal is, vraag ik Anja achteraf. “Shiatsu is een traditionele Chinese massagetherapie die door de Japanners nog verder verfijnd werd. Er wordt gebruikt gemaakt van de meridianen — of energiebanen — die verschillende delen van ons lichaam met elkaar verbinden. Met die energiestromen gaan we werken, wat zeker tot die subtiele sensaties kan lijden.”

BALANS
Deze ervaringen en de ontmoetingen met beide dames heeft mij alvast overtuigd van de voordelen van lichaamswerk. Naast het verlichten van spanning en fysieke pijn helpt het je ook om de emotionele en mentale balans te gaan herstellen. Ik heb aan den lijve mogen ondervinden dat je door een goede balans en een beter contact met je lichaam ook anders kijkt naar hetgeen je in je leven tegenkomt.

ONDEROX-ACTIE
Met vermelding van Onderox Magazine krijg je éénmalig 10 euro korting op een individuele sessie (shiatsu me time (60 minuten) of eutonie) bij Tobe-Kempen, of 30 euro korting op een introductiecursus eutonie (alle locaties). Actie geldig tot en met 31 juli 2024.

Renilde Van den plas
Tel. +32 (0)485 98 41 89
renild.vdp@gmail.com
www.eutonie-kempen.com

Anja Van Damme
Tel. +32 (0) 477 56 17 41
anjavandamme1972@gmail.com
www.shiatsuequilibre.be

Meer lezen van Iris Geenen
Meer lezen over
goed in je vel

Meer Helemaal tot rust

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.