Helemaal op smaak

Op virtueel brouwerijbezoek

Gepubliceerd: 2 oktober 2020  |  Door: Kobe Schroeven  |  Onderox editie: 202

Elke maand gaan we vol goede moed op zoek naar een waardig alternatief voor een ouderwetse bierproeverij. We kunnen de echte bierliefhebbers en onze lezers toch niet op hun honger — op hun  dorst —  laten zitten? Deze maand diende de oplossing zich aan  in de gedaante van een reeks virtuele brouwerijbezoeken, georganiseerd door Onder ‘t Schuim. Dat alles naar aanleiding van de Dag van de Bierconsument.

Je kon er bij dit virtuele concept voor kiezen om álle deelnemende brouwerijen online te bezoeken of een keuze te maken tussen al dit brouwgeweld. Alle geïnteresseerden kregen, naast een exclusieve blik achter de schermen, ook een bierpakket voorgeschoteld met daarin een selectie van de bieren van de gekozen brouwerijen. Onze keuze viel op de drie brouwerijen die in deze rubriek nog niet eerder aan bod gekomen waren: Brouwerij Sterkens uit Meer, Brouwerij Brochus uit Antwerpen en Kobra Brewhouse uit Veerle-Laakdal.

BROUWERIJ STERKENS

Het ontstaan van Brouwerij Sterkens brengt ons helemaal terug naar 1651, jawel! De donkere middeleeuwen mogen dan al achter de rug zijn, de Franse Revolutie heeft nog geen Verlichting gebracht, en de stoommachine heeft de industriële revolutie nog niet in gang gestoken. Zoals op vele boerderijen werd er ook bij de familie Sterkens bier gebrouwen en de recepten werden van generatie op generatie doorgegeven. Toen het bierbrouwen interessanter werd dan het werk op het land, besloot de familie om het roer om te gooien en vol te gaan voor hun passie. In 2008 verkocht de laatste telg van de familie Sterkens die aan het roer stond de brouwerij aan de firma Bierparadijs. Vandaag de dag exporteren ze 95% van hun bieren, die gretig aftrek vinden op de Aziatische biermarkt. Op de Asian Beer Awards gaan ze zelfs lopen met de prijzen. Wij proeven voor de gelegenheid hun St. Paul Double en St. Paul Triple. Zoals de naam al doet vermoeden is de Double een traditionele dubbel van 6,9 %. Een donker bier waarin de gebrande mouten duidelijk aanwezig zijn. Aroma’s en toetsen van karamel, chocolade en koffie zijn nooit ver weg. Het bier drinkt heel makkelijk weg en heeft zeer weinig bittere toetsen. Bij de brouwerij doen ze een beroep op ‘dry hopping’. Dat geeft echter geen bittere smaak aan het bier omdat er tijdens het koken zeer weinig hop gebruikt wordt. Bij dry hopping wordt de hop pas later toegevoegd, hetgeen het aroma ten goede komt. De bierkenners van Onder ‘t Schuim zijn het er echter over eens dat een beetje meer bitterheid toch wel welkom is, maar ook dat het een toegankelijk donker bier is dat weinig vijanden zal maken.

De St. Paul Triple is net zoals de Double een abdijbier. In een niet recent verleden liepen er in de brouwerij ook monniken rond, op die manier was brouwerij Sterkens één van de eerste brouwerijen die een abdijbier kon commercialiseren. De tripel heeft een zachte volle smaak, die weinig bierdrinkers tegen de borst zal stuiten. Zoete en fruitige toetsen wisselen elkaar af, maar ook hier is er weinig bitter aanwezig. De keuze hiervoor is niet alleen te vinden in de traditionele recepten, maar ook in de exportstrategie. De Aziatische bierliefhebbers verkiezen zoetere, fruitige bieren en zijn nog niet klaar voor de bittere varianten. 

BROUWERIJ BROCHUS

We keren onze kar volledig en gaan van een zeer oude naar een zeer jonge brouwerij. Van een toch al iets grotere brouwerij die op de export speelt, naar een microbrouwerij die op de lokale markt gericht is. In een filmpje nemen ze ons mee naar hun micro-brouwinstallatie. Daarin wordt hun passie voor het vak duidelijk weergegeven. Bij Brouwerij Brochus, ten tijde de oprichting de kleinste brouwerij van het land, draait het niet om grote volumes of om een uitgebreide kaart aan vaste bieren. De experimenteerdrang van de brouwers staat hier centraal. Ze verfijnen hun recepten tot ze de ultieme balans gevonden hebben, en enkel de pareltjes vinden hun weg naar de biermarkt. In het bierpakket vinden we een grote 75cl-fles, kunstig ingepakt in dun papier met opdruk, verzegeld met zegellak en voorzien van enkele kaartjes met alle nodige info. Het geheel ademt kwaliteit uit. Kwaliteit boven kwantiteit, en dat is ook hun opzet. Wanneer een bier op punt staat, wordt het eenmalig gebrouwen, en op is op. De brouwers zijn gefascineerd door een ruimer begrip van smaak en ze werken dan ook nauw samen met enkele restaurants in de regio. Ze houden daarom ook rekening met de seizoensgebonden menukaarten in de keuze van hun bieren om zo food- en beerpairing makkelijker te maken.

Naast de mooie fles vinden we ook vacuüm getrokken zakjes met drie moutvarianten. Een basismout, een iets meer geroosterde mout en dan de zwaar gebrande mout. Door hiervan te proeven begrijp je in één keer waarom de basismout doorgaans 80-90 % van de mengeling uitmaakt en waarom de donkerste mout maar een 0,5 tot 5 procent. De donkere variant is bitter en smaakt naar chocolade en koffie, een smaakbom, in de middelste variant proef je onmiskenbaar de karamel en zure toetsen. De basismout daarentegen is granig, ideaal als basis voor je bier.

Het bier in de mooie fles is een porter. Het is niet de eerste keer dat deze bierstijl hier besproken wordt. Oorspronkelijk was dit het bier van de ‘dragers’, de kruiers in de haven van Londen, vandaar ook het lage alcoholgehalte. Een te zwaar bier, en de goederen zouden niet meer heelhuids, laat staan in een rechte lijn tot bij hun bestemming geraken. Gaandeweg won de zwaardere variant, de stout porter, aan populariteit. Zo zeer zelfs dat de benaming porter uiteindelijk op de achtergrond verzeild geraakte en men enkel nog van een stout sprak. Met de revival van de stoutbieren, was het alleen nog maar een kwestie van tijd alvorens de porters opnieuw hun intrede zouden maken. De porter van Brouwerij Brochus heeft een alcoholgehalte van 5,34%, vergelijkbaar met een pils. Het is een aardedonker bier, met een mooie mokka schuimkraag. Het aroma is een weggever: chocolade, koffie en karamel. Deze aroma’s vinden we ook terug wanneer we het bier proeven, het is een aangenaam zacht bier dat zeer goed in balans is. Een dergelijk type bier drink je best niet ijskoud, want dan raken de aroma’s ingesloten. De brouwers raden zelf een temperatuur van 12°C aan, een lekker bier wordt inderdaad niet slechter door het wat te laten opwarmen. Ook de commentaren van de kenners van Onder ‘t Schuim zijn lovend.

BREWHOUSE KOBRA

Deze brouwerij is de nieuwste telg onder de deelnemers, en ook weer niet. De letters van de vroegere brouwerij Karbo werden grondig door elkaar geschud en dit is het resultaat. Brouwerij Kobra heeft recent Karbo overgenomen en wil zeer binnenkort zijn stempel op de markt drukken met enkele nieuwe bieren. Het eerste proefbrouwsel is klaar en gebotteld. Nu is het alleen nog wachten op een klinkende naam en dito etiketten, en ze zijn klaar om zich op de biermarkt te begeven. Het bier dat we terugvinden in het pakket is een witbier van 6% van brouwerij Karbo, de Blanka. Het is een fris en lichtzurig bier, ideaal om de dorst te lessen wanneer de temperaturen in de lift zitten. De toevoeging van laurierblaadjes en laurierbessen is verantwoordelijk voor de specifieke smaak. Zoals eerder aangehaald in deze rubriek verwijst de naam witbier niet naar de kleur, maar naar de gebruikte graansoort, namelijk tarwe (wheat of Weisse, in het Engels en Duits). Het is uiteraard de vraag of Brewhouse Kobra deze Blanka (Esperanto voor wit) zal behouden, maar wat ons betreft is dit een bier dat menige dorstige ziel zal laven en op een zomers terras zeker op zijn plek is. We zijn zeer benieuwd en wensen hen alvast veel succes. 

TERUG PROEVEN OP CAFE!
Op maandagavond 5 oktober gaan we opnieuw live bieren proeven! Plaats van afspraak: ’t Kelderke in Geel, de eerste bieren worden ingeschonken om 20 uur. Vooraf inschrijven is verplicht. Deelnemen kan voor 14 euro p.p. Je kan met je eigen bubbel langskomen, met maximaal 10 personen per tafel. Inschrijven: proeverij@onderox.be of in ’t Kelderke zelf. Ook op maandag 2 november vindt er op die locatie een nieuwe proeverij plaats, vanaf 20 uur.

MEER INFO
www.ondertschuim.weebly.com

Meer lezen van Kobe Schroeven

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.