Helemaal op smaak

Lokale bieren op een lokaal terras

Gepubliceerd: 28 mei 2021  |  Door: Kobe Schroeven  |  Onderox editie: 209

En toen was het eindelijk zover. De hemel klaarde op, de zon verwarmde onze harten, mensen verlieten al zingend hun woning! Jawel! Op 8 mei jl. openden de herbergiers hun deuren weer.

Toegegeven, misschien zag ik de wereld rooskleuriger in. En neen, ik had niet te diep in het glas gekeken. Deze rubriek mag dan wel maandelijks verschijnen, roze olifanten zijn nog niet mijn deel. Het was dan misschien niet het zomerse weer waar we met z’n allen op gehoopt hadden, op zondag kregen we op tijd en stond toch al een voorsmaakje van wat de Belgische zomer te bieden heeft.

Elke maand gaan we op zoek naar centrale gasten die hun passie en kennis met ons willen delen. Deze maand hebben we echter besloten om het anders aan te pakken. We trekken de niet al te wijde wereld in, en we banen ons een weg naar twee leuke terrasjes waar het goed toeven is, en waarvan we weten dat je met liefde bediend zal worden. Bovendien trekken beide zaken volop de kaart van de lokale bieren, what’s not to like?

EERSTE HALTE: DE PROEVERIJ IN ZANDHOVEN
Na onze eerste voormiddagse moederdagstop, ik mijd geen neologismen, is het tijd om de innerlijke mens te versterken. We hebben honger en dorst, het is middag en we zetten koers richting taverne De Proeverij in Zandhoven, een zaak die eind vorig jaar failliet verklaard werd, en die sindsdien uitbaterloos was. Een uitdaging die velen uit de weg zouden gaan in deze tijden. Wat dieper de Kempen in zagen twee kompanen met jarenlange ervaring in evenementcatering schoon hun kans. Kurt Van Peer en Dave Laermans waren op zoek naar een nieuw avontuur, aangezien de evenementensector nog wel even op apegapen ligt. De zomerbar van De Proeverij is mooi aangekleed met een ruim overdekt terras, stretchtent, en aparte, overdekte houten ‘serres’ waar je veilig met je bubbel terechtkan.

Pirlot Golden Ale - Brouwerij Pirlot (5%)
Wij nemen plaats in ons huisje . Er is bediening aan tafel, maar ook vertrouwen in de medemens. Naast onze tafel staat er immers een tot de nok gevulde koelkast. Je mag nemen wat je wil, het leeggoed plaats je in de bierbakken, en op het einde wordt je schuld vereffend. De Proeverij is pal naast Brouwerij Pirlot gelegen, een lokale brouwerij met eerbied voor het vak, maar tevens een stokerij, bekend om hun Kempisch Vuur-bieren en Kempisch Vuur-whisky. Het mag dan ook geen verwondering wekken dat de koelkast vol zit met lekkers van deze brouwerij, maar ook Het Nest uit Oud-Turnhout is prominent aanwezig. Dit is geen verrassing als je weet dat Pirlot en Het Nest de handen in elkaar geslagen hebben met het oog op een sterkere toekomst. 

Ik besluit om voor een Pirlot Golden Ale te gaan, ook al steekt de Serafijn Russian Imperial Stout mijn ogen uit. Maar de dag is nog lang, en dat wil ik zo lang mogelijk zo houden. Deze Belgian Golden Ale is een goudblond bier met een flinke schuimkraag, en een subtiel kruidig en fruitachtig aroma, maar ik heb dorst, dus we gaan al snel over tot het proeven. De Golden Ale is een echte edel- of luxepils: een kwaliteitsvol pintje, dat wat bitterder smaakt dan de doorsneepils van de grote spelers. Dat mag ook, want de meeste pilsbieren zijn tegenwoordig eerder aan de zachte kant. De afdronk is wat moutiger en droger dan bij heel wat concurrenten, maar het geheel blijft mooi in balans. Een echte doordrinker, sowieso een betere keuze dan de stout, wanneer je de eerste grote dorst wil lessen!

Kempisch Vuur Hoppergod - Brouwerij Pirlot (6%)
Voor het volgende bier gaan we de IPAkant op, al waarschuwt het flesje mij onmiddellijk dat we hier niet te maken hebben met een echte IPA. En dat klopt ook. Het is een heel lichtblond bier, met een mooie schuimkraag, maar zonder de hoparoma’s die zovele IPA’s kenmerken. Er werden nochtans drie aromahoppen gebruikt en twee bitterhoppen. Dit glas smaakt dan ook een pak bitterder dan zijn voorganger, we stijgen bijna 20 bittereenheden (naar 50 EBU). Bierdrinkers die niet op zoek zijn naar een bitter bier, laten deze Hoppergod beter links liggen. Maar als je graag een saison drinkt en je bent niet bang van wat meer bitter in de afdronk, dan ben je aan het goede adres. Je proeft de granen dan ook harder dan bij een typische IPA. Dit heeft deze god waarschijnlijk te danken aan de gebruikte mout, geen pale alemout deze keer maar een pilsmout, die doorgaans ook gebruikt wordt bij saisonbieren. Dat verklaart de wat drogere afdronk, maar mijn smaakzin is ook wat aangetast door de hamburger die ik intussen achter de kiezen heb. Het bier is een heel wat complexer bier dan de Golden Ale, maar is opnieuw mooi in balans, en dat is met de verschillende hopsoorten die vechten om aandacht, een mooie prestatie.

TWEEDE HALTE: ‘T BUITENVELDT IN RETIE
Onze tweede, namiddagse, moederdagstop, we trekken de lijn gewoon door, is in Arendonk. Als groot geschenk laten we onze kroost achter bij de grootouders, en trekken we er met twee opuit, in onze zondagse kleren. ‘t Buitenveldt is de buitengewone belevingsbar van evenementenlocatie ‘t Veldt in Retie. De weergoden zijn ons intussen wat beter gezind, maar deze keer geen reservatie, en heel wat fietsen en auto’s bij de ingang… als dat maar goed afloopt.

Geen paniek, hier is plaats genoeg, er heerst een gezellige drukte. Een grote stretchtent overdekt het grootste deel, maar het zijn vooral de vele verschillende hoekjes, de verlichting en de gemoedelijke vibe die er hangt die het geheel in een relaxte sfeer doen baden.

Ne Kemping - Beer 4 Nature (6,2%)
We besluiten om ons neer te vlijen in de strandstoelen, met de voeten in het zand, lekker in het zonnetje. De zondagse trui blijkt al snel te warm. Achter ons horen we regelmatig “Tsjak!”. Ook voor het bevrijden van je innerlijke viking of indiaan, kan je hier terecht. En dan kan je voor eens en voor altijd duidelijk maken wie de beste bijlgooier in de familie is, mocht daar discussie over bestaan. Even stel ik me de vraag of je best eerst met bijlen gaat gooien en pas dan de lokale bieren uitprobeert, of omgekeerd, heel even maar. Maar het is een uitdaging die ik nog zeker een keertje wil aangaan, maar niet in mijn zondagse kleren.

Ook wij zijn niet ongevoelig voor wat we op de tv zien. Ons eerste bier in Retie is dus Ne Kemping. Niet alleen omdat onze lichtbak ons doet geloven dat we dit bier willen drinken, neen, we dragen het project ook een warm hart toe. En niet alleen het tewerkstellingsproject, ook dat van Beer 4 Nature is ons niet vreemd. Bier brouwen en met de opbrengst bossen aankopen of aanplanten, we zijn helemaal mee! Ne Kemping is een goudgeel bier, dat fris en fruitig geurt van zodra we hem uitschenken. Een mooie volle kraag sluit het geheel af. Proeven dan maar. Het is een bier met zowel subtiele bittere als zoete toetsen, maar het is vooral de kruidigheid die mij opvalt. Nochtans werd er volgens het etiket niet met kruiden geëxperimenteerd. Met zijn 6,2% is het alcoholgehalte ook niet al te hoog, dus daar moet je het niet voor laten. Zeker een bier dat het proeven waard is, en niet alleen omdat de opbrengst integraal naar De Kemping vzw en Beer 4 Nature gaat. Maar dat ook, uiteraard.

Ducassis Bio - Brasserie Des Légendes (3%)
De vreemde eend in de bijt hebben we tot op het einde bewaard. Een bier met zwarte bessen? In een glas met ijs gevuld? Vele bierdrinkers zouden hun neus al ophalen. Ze zouden ongelijk hebben. Ducassis is een woordspeling: ducasse betekent in België en bij de Chti’s feest, en cassis, dat zijn zwarte bessen. Alle ingrediënten zijn van biologische oorsprong, en ook de levensgenieters met een glutenallergie hoeven niets te vrezen. Het is een mooi, robijnrood bier, met een roze schuimkraag. De bessen voeren uiteraard de boventoon, en dat betekent dus ook lichtzure toetsen, mooi gecounterd door een zoete fruitigheid. Een lekkere, fruitige dorstlesser, voor zowel de heren als de dames. Bij ‘t Buitenveldt hebben ze deze Ducassis gebruikt als basis voor een zomerse cocktail met rum, witte chocolade en limoen, maar dat is voor de volgende keer!

Meer lezen van Kobe Schroeven

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.