Helemaal op smaak

Liefde is... samen bieren proeven met valentijn

Gepubliceerd: 28 januari 2021  |  Door: Kobe Schroeven  |  Onderox editie: 205

Bij de één staat valentijn sdag met een dikke stift aangekruist op de kalender, een ander heeft dan weer een broertje dood aan deze commerciële schertsvertoning van schijnemoties. Men kan alleen maar hopen dat ze niet onder één dak wonen. Wij daarentegen namen de gelegenheid te baat om ons, met gevaar voor eigen lijf en leden , op onontgonnen terrein te begeven. Geen reden te gek om nieuwe biertjes onder de loep te nemen, nietwaar? 

Als je op zoek gaat naar biertjes met een amoureuze, sensuele of dubbelzinnige benaming of tekening, krijg je allerlei zoekresultaten. Bieren genoeg met een schunnige tekening en/of dito benaming, doorgaans duidelijk door mannen gebrouwen en ontworpen. Maar we wilden de lezers van Onderox Magazine toch ook eens iets anders voorschotelen. Eens ik dacht gevonden te hebben waar ik naar op zoek was, bleken de bieren maar al te vaak niet op voorraad. Zo gooit niet alleen corona — de pandemie, niet het bier — roet in het eten, maar doet ook de brexit zijn duit in het zakje. Er waren tal van valabele Britse kandidaten voor onze valentijnsspecial, maar die zijn waarschijnlijk in Dover al jaak gemaakt door de chauffeur, die tijdens het lange wachten in de haven door zijn echte boterhammen heen geraakt was. U leest het goed, deze keer ben ik de landsgrens moeten oversteken om bieren te vinden die goed aansloten bij het thema van deze maand. 

Polyamorie - Oedipus Brewing (6%)
Ik heb het even opgezocht, polyamorie wordt omschreven als het onderhouden van liefdesrelaties met twee of meer geliefden die daar ook mee instemmen. Maar verheug u niet op aanstootgevende tekeningen die bepaalde psychologen het schaamrood op de wangen zouden geven. Neen, Oedipus Brewing heeft een zeer kleurrijk universum in het leven geroepen waar alle bieren bontgekleurde etiketten meekrijgen. De verpakkingen lijken zo weggelopen uit een kinderwinkel, denk aan doosjes vingerverf, boetseerklei en wascokrijtjes. Alleen zal je geen polyamoriekrijtjes of -klei vinden bij de lokale speelgoedboer. Dit bier heeft zijn benaming te danken aan de kruising van verschillende oedipusbieren, want het is oké om meer dan één bier lief te hebben.

Het bier zelf krijgt het etiket ‘Mango Sour’ mee. Bij het uitgieten wordt snel duidelijk waarom deze fruitsoort op het etiket vermeld wordt. Het is een flink gehopt bier. Het ruikt hoppig, zeer fruitig in dit geval, eerder een snoepje dan een biertje. Mango- en citrustoetsen komen je al snel tegemoet terwijl je het lichtblonde bier aan een eerste visuele inspectie onderwerpt. Je neus laat je niet in de steek, want wanneer je het glas aan de lippen zet, wordt al snel duidelijk dat liefhebbers van bittere gehopte bieren eraan zijn voor de moeite (ibu 15!). Dit bier kan je onderbrengen bij de frisse en fruitige dorstlessers. Er zit zeker een zure toets in, maar verwacht je niet aan de melkzuurtoetsen van Vlaams Oud Bruin. De mango en de zure toetsen houden elkaar wel in balans waardoor dit bier zich uitstekend leent tot het lessen van dorstige kelen tijdens een zomerse barbecue. Met zijn 5% laat de Polyamorie liefdevol toe dat je op dezelfde avond nog een ander biertje liefhebt.

Mannenliefde - Oedipus Brewing (6%)
Met dit volgende bier wil men bij Oedipus Brewing rolpatronen doorbreken en komaf maken met het idee dat bier een mannelijke dorstlesser is. Ook onze bierreclames staan bol van voorbijgestreefde denkbeelden, mannen weten waarom, weet je wel. We wisten het al langer, maar onze bierproeverijen — waar is de tijd — hebben duidelijk bevestigd dat de liefde voor het edele gerstenat geenszins beïnvloed wordt door geslacht, gender of geaardheid, gelukkig maar. En als je deze Mannenliefde aan je neus laat voorbijgaan, wel lekker puh, zoals onze noorderburen het soms zo eloquent weten te verwoorden.

Mannenliefde is een saisonbier, maar in tegenstelling tot de eerder traditionele benadering van vele brouwerijen, hebben ze het bij Oedipus over een andere boeg gegooid. Dat ruik je onmiddellijk wanneer je dit goudblonde bier ingeschonken hebt. Het is wederom een stevig gehopt bier, waarbij de gekozen hopvariëteit, Sorachi Ace, en het citroengras het bier een zoet en fruitig aroma geven. Waar deze zoetigheid bij de Polyamorie zich ook vertaalde in de smaak, is dit bij de Mannenliefde minder het geval. De smaak is weliswaar fruitig, lichtzoet, maar wordt onmiddellijk gecounterd door de kruidigheid en een pittige sensatie bij de afdronk. Naast citroengras werden er immers ook szechuanpepers toegevoegd tijdens het brouwproces. De afdronk is tamelijk droog, zoals het een goede saison betaamt en wordt gekenmerkt door een aangename bitterheid.

Diehards die zweren bij klassieke saisonbieren spreken hier misschien van heiligschennis, maar als je je hierover kan zetten en ongegeneerd van een bier kan genieten dat Mannenliefde heet, zal je merken dat Oedipus Brewing met dit bier niet enkel pleit voor meer verdraagzaamheid en diversiteit, maar gewoon ook een lekker bier gebrouwen heeft, dat bovendien al enkele prijzen in de wacht gesleept heeft. Dus get over it!

Vuur en Vlam - Brouwerij De Molen (6,2%)
Brouwerij De Molen ontleent zijn naam aan de korenmolen de Arkduif, waar het brouwerscafé nog altijd dorstige klanten ontvangt.. Het is een echte ‘craft brewery’ waar kwaliteit voorop staat en de brouwers enkel bieren brouwen die ze zelf lekker vinden. Hun brouwsels worden internationaal naar waarde geschat en vinden dan ook gretig aftrek bij bierliefhebbers over de hele wereld. Bovendien huisvest de brouwerij ook een werkplaats waar personen met een handicap, die elders niet aan de slag kunnen, helpen bij de afvullijn, de etiketten en het magazijn. Enkele jaren geleden werd de brouwerij overgenomen door Swinkels Family Brewers (het vroegere Bavaria), in de hoop mee te kunnen surfen op het succes van de craftbrewers. De oprichters en bezielers staan gelukkig nog altijd mee aan het roer van de brouwerij, waardoor de kwaliteit gewaarborgd blijft.

De Vuur en Vlam is India Pale Ale-ish. Zoals elke bierliefhebber intussen wel weet, een IPA is een stevig gehopt bier, en dat is hier niet anders. De hoparoma’s komen je na het uitschenken al snel tegemoet, hetgeen niet mag verwonderen aangezien het bier gedryhopt werd met maar liefst vier hopsoorten, die hun kenmerkende aroma’s met plezier verspreiden. Het bier zelf smaakt bitter. In tegenstelling tot de Polyamorie is dit wel degelijk een bier voor liefhebbers van een bitter bier (ebu 63). Het bittere karakter wordt echter wel mooi in toom gehouden door de gebruikte aromahopsoorten, die je laten kennismaken met toetsen van citrusvruchten en vers gemaaid gras. Dit bier is net zoals de voorgangers een goede dorstlesser en zal zeer goed passen bij pittige gerechten zoals een curryschotel of stevig gekruide spareribs. Maar laat dat je vooral niet tegenhouden om dit bier al eens eerder aan de tand te voelen, want als je van bittere bieren houdt, is de Vuur en Vlam zeker een gok waard!

Moord en Doodslag - Brouwerij De Molen (10,4%)
Als afsluiter nemen we er nog een bier van Brouwerij De Molen bij. Als het vuur of de vlam al lang gedoofd is, de mannenliefde toch niet je ding is, of je partner niet akkoord gaat met polyamorie, kunnen we enkel aanraden dat je eerder een Moord en Doodslag drínkt, dan dat je effectief tot de daad overgaat. Of contact opneemt met een lokale therapeut of advocaat, afhankelijk van wat je bereiken wil.

Moord en Doodslag is weinig vergelijkbaar met de voorgaande bieren. Wanneer je dit bier laat kennismaken met je glas, merk je onmiddellijk de pikzwarte kleur op. En mocht je neus je in deze tijden niet in de steek laten, dan kan je niet anders dan besluiten dat je met een stout te maken hebt. Het aroma van pure chocolade is onmiskenbaar, alsook de koffiearoma’s.  Als corona je smaakpapillen nog niet aangetast heeft, dan wordt de geur bevestigd tijdens het proeven. Het is een zachte, zoete Imperial Stout, met toetsen van chocolade, gebrande koffie en pruimen. De kenmerkende bitterheid van de geroosterde mout is niet overdadig aanwezig, wat deze stout zeer toegankelijk maakt — wat niet wil zeggen dat hij niet lekker is — want dat is de Moord en Doodslag zonder enige twijfel!

Meer lezen van Kobe Schroeven

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.