Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: zomerse cocktails: Summerthyme en English Garden

Gepubliceerd: 29 juni 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 232

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Manuel Wouters van bistrobar Mill Hill in Kasterlee.

2 min. 1 persoon per cocktail

INGREDIËNTEN

Summerthyme:

  • 5 cl aperol
  • 3 cl vers citroensap
  • 2 cl vloeibare suiker
  • 4 cl pompelmoessap (rose)
  • Een beetje rabarber en tijm 

English Garden:

  • 3 cl vlierbessiroop
  • 3 cl limoensap
  • 6 cl Roes appelsap
  • 5 cl Fentimans ginger beer
  • Een beetje munt en komkommer

BEREIDING

Summerthyme:

  1. Neem een mixglas en voeg alle ingrediënten samen.
  2. Vul de Boston shaker met ijsblokjes.
  3. Sluit de shaker en schud krachtig, zeef in een met ijsblokjes gevuld tumblerglas.
  4. Garneer met rabarber en tijm.
  5. Serveer met een rietje.

English Garden:

  1. Doe alle ingrediënten in een met ijsblokjes gevuld longdrinkglas.
  2. Roer even door met een lepel. 
  3. Garneer met munt en komkommer.

Waar komt het recept vandaan?
Manuel: “Het is een eigen creatie die we in de zomer ook in de zaak serveren. De Summerthyme is een heel lichte en toegankelijke cocktail met weinig alcohol in. De English Garden is een mocktail. Je kan dus van beide gerust een tweede drinken.”

Wanneer drink ik ze het best?
Manuel: “Deze zijn ideaal vóór de maaltijd. Zeker de Summerthyme wekt de eetlust op omdat hij bitterfris is. De tijm werkt ook heel aromatisch. Zo krijg je zomerse toetsen en geuren bij het drinken. Ook rustig naast het zwembad is een optie.”

Is de zomer het ultieme cocktailseizoen?
Manuel: “Je kan het hele jaar door cocktails drinken, al passen we elk seizoen de ingrediënten aan. In de winter werk je bijvoorbeeld meer met warmere alcohol zoals whisky en donkere rum, in de zomer moet het lichter en frisser zijn met bijvoorbeeld gin en witte rum.”

Welke fouten maken onervaren cocktailmakers?
Manuel: “De meeste mensen gebruiken te weinig ijs, omdat ze denken dat de cocktail dan verwatert. Maar het tegendeel is waar. Als je meer ijs gebruikt, blijft alles langer koud en ga je minder smeltwater hebben. Twee of drie ijsblokjes smelten meteen weg. Ook belangrijk: gebruik kwaliteitsspirits en het juiste glas, en werk zoveel mogelijk met verse ingrediënten zoals versgeperste sappen.” 

Meer lezen van Bert Huysmans
Foto's gemaakt door Romi Vosters

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.