Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: worteltaart met chai latte

Gepubliceerd: 25 februari 2021  |  Onderox editie: 206

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Fabienne Soree en Myrtha Louis Van Deun, twee horeca-zelfstandigen in het Turnhoutse ToBe Kempen. 

30 min. 6-8 porties

INGREDIËNTEN

Voor de worteltaart:

  • Walnoot 75 gr.
  • Zonnebloemolie 135 gr.
  • Donkere basterdsuiker 135 gr.
  • Eidooier 2 stuks
  • Eiwit 2 stuks
  • Rozijnen 45 gr.
  • Kokend water 150 ml
  • Bloem 180 gr.
  • Kaneel 3 gr.
  • Kardemom 2 gr.
  • Zout 2 gr.
  • Bakpoeder 5 gr.
  • Wortelen (ongeschild gewicht) 300 gr.

Voor de chai latte:

  • Specerijenmengsel (zelf samengesteld of huisgemaakte chai-mix van ToBe Healthy)
  • Je favoriete melk
  • Agavesiroop naar smaak

BEREIDING

Worteltaart

  1. Laat de rozijnen vijf minuten wellen in het kokende water en haal ze er dan uit.
  2. Meng de walnoten, de zonnebloemolie, de basterdsuiker en de twee eidooiers met het water.
  3. Schil en rasp de wortelen en voeg ze toe aan het mengsel. Voeg de rozijnen toe en vervolgens ook de bloem, de kaneel, de kardemom, het zout en het bakpoeder. Meng het beslag goed door elkaar.
  4. Klop de twee eiwitten schuimig, niet stijf, en spatel het schuim door je beslag.
  5. Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm van ongeveer 24 cm doorsnede en bak het in 25 minuten af op 190 of 200° C.

Tip: Bak de worteltaart bij voorkeur een dag van tevoren en laat ze goed afkoelen in de koelkast. De taart is zeer lekker met mascarpone-citroencrème! Meng hiervoor 80 gram mascarpone met het sap van een halve citroen.

Chai latte

Stel zelf een specerijenmengsel samen en wees creatief. Wat zeker niet mag ontbreken: kaneel, kardemom, gember, rode peperbolletjes en steranijs. Andere aanraders zijn: venkelzaad, kruidnagel en nootmuskaat.

Chaiconcentraat

  1. Rooster 50 gram specerijenmengsel, droog in een pan tot het geurig wordt.
  2. Doe het geheel in een klein steelpannetje en voeg er 0,5 liter water aan toe.
  3. Breng aan de kook en laat op laag vuur een uurtje pruttelen.
  4. Zeef het mengsel.

Tip: het mengsel kan enkele dagen in de koelkast bewaard worden.

Serveren

  1. Gebruik 50 ml van het chaiconcentraat en vul aan met 200 ml van je favoriete melk (havermelk, koemelk, amandelmelk…).
  2. Verwarm, maar laat niet koken.
  3. Zoet de drank naar wens met agavesiroop.
  4. Even roeren en genieten maar!

Waar komt het recept vandaan?
Myrtha: “We stellen onze recepten samen aan de hand van het seizoen en wat er lokaal verkrijgbaar is. Dit keer viel mijn oog op wortelen. En dan begin je te brainstormen...”
Fabienne: “Het is een combinatie van ons tweeën geworden: een hapje en een drankje. Ik ben begin dit jaar als zelfstandige gestart in ToBe, met een espressobar, waarbij de focus ligt op pure producten zonder onnodige toevoegingen. Doordat we in onze recepten gemeenschappelijke specerijen hebben gebruikt, matchen de smaken erg goed met elkaar. Een verwarmende verwennerij.”

Echt winters, of voor alle seizoenen?
Myrtha: “De specerijen maken het eerder winters, maar daar kan je natuurlijk naar hartenlust mee variëren. In de zomer kun je het wat frisser maken door er bijvoorbeeld wat minder kaneel in te doen en sinaasappelzest toe te voegen.”
Fabienne: “Ook bij de chai kan je je creativiteit kwijt. Je kan zelf kiezen welke kruiden je gebruikt: wat citroengras in de zomer is echt een aanrader. Als je het jezelf wat gemakkelijker wilt maken, kun je de Chai-mix van ToBe Healthy gebruiken. Heel puur met specerijen van biologische teelt.”

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.