Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: vegetarische carrot dog

Gepubliceerd: 26 maart 2021  |  Onderox editie: 207

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Petra Wouters van ’t Veldt in Retie.

30 min. (+ 4u marineren), 8stuks

INGREDIËNTEN

  • 8 hotdogbroodjes
  • 8 wortelen
  • enkele blaadjes veldsla
  • 2 rode uien

Voor de marinade:

  • 4 el zachte soyasaus
  • 4 el terryaki
  • 2 el appelazijn (of gewone azijn)
  • 2 tl knoflookpoeder (echte knoflook verbrandt heel snel bij het bakken)
  • 2 tl uipoeder
  • 2 el paprikapoeder

Voor de ingelegde komkommer:

  • halve komkommer
  • 1 el appelazijn
  • 1 el suiker
  • 1 el plantaardige olie
  • zout

Voor de mayonaise (200 ml):

  • 150-200 ml plantaardige olie
  • 1 tl wittewijnazijn
  • 1 tl dijonmosterd
  • 1 eidooier
  • snufje zout

Voor de hotdogsaus:

  • 8 el ketchup
  • 2 el dijonmosterd
  • 1 tl fijngeraspte mierikswortel

BEREIDING

  1. Schil de wortelen en snij de uiteinden rond, zoals bij een worst. Kook in 5-10 minuten beetgaar. Ze moeten beetgaar zijn, dus zeker niet te zacht.
  2. Voeg alle ingrediënten voor de marinade bij elkaar in een ‘zipzakje’ of een kom en marineer de gekookte wortelen minimaal 4 uren (mag ook langer, dat maakt ze nog smakelijker).
  3. Maak de mayonaise: klop de eidooier met de mosterd, de wittewijnazijn en een snufje zout en voeg er de olie aan toe, eerst druppelsgewijs en dan in een dun straaltje. Breng op smaak met zout.
  4. Maak de hotdogsaus: roer de ketchup, mosterd en mierikswortel tot een glad mengsel.
  5. Maak de ingelegde komkommer: snij de komkommer in dunne plakjes en smoor ze met de azijn, suiker en olie 3 minuten in een koekenpan. Breng op smaak met zout, leg op een bord en laat snel afkoelen.
  6. Snipper de ui.
  7. Als de wortelen gemarineerd zijn: laat ze uitlekken en grill ze een 10-tal minuten op een rooster boven het vuur of op de plaat (kan ook gewoon in een pan). Keer regelmatig om.
  8. Snij intussen de hotdogbroodjes langs boven open. Snij ze niet helemaal door. Rooster ze nog heel even op de grill of de plaat (of leg zeg even in de oven) voor een extra krokant gevoel. Leg in ieder broodje enkele blaadjes veldsla en een wortel. Doe er mayonaise en hotdogsaus op en beleg met de ui en ingelegde komkommer.
  9. Let’s eat!

Waar komt het recept vandaan?
Petra: “Dat is eigenlijk bij elkaar gepuzzeld vanuit verschillende richtingen. Een aantal maanden geleden zijn wij hier, bij ’t Veldt, gestart met de voorbereidingen van vuurfeestjes, voor als het weer toegelaten is. En daar horen natuurlijk vuurhapjes bij. Zo kwamen we bij een duurzame hotdog terecht, maar we wilden graag een vegetarisch alternatief. Imca, onze stagiaire, kwam met het idee om een wortel te gebruiken. We zijn dan meteen gaan proeven en uitproberen tot we ons eigen recept hadden.”

Ideaal voor de vele buitenfeestjes die er de komende maanden nog gaan aankomen?
Petra: “Absoluut! Prima om even te grillen op de barbecue. Door de wortel te marineren wordt het echt een verrassend lekker alternatief voor de klassieke worst. Ik was in het begin wel sceptisch, maar ben intussen helemaal overtuigd. Ideaal voor wie liever geen vlees eet of eens iets anders zoekt. Het past bovendien uitstekend bij het eenvoudig samenzijn met vrienden en familie.”

Zijn er nog variaties mogelijk op het recept?
Petra: “Je kan een hotdog pimpen zoals je dat zelf wil. Wij leggen er ingelegde komkommer bij. Gedroogde uitjes kan ook. Of ananas en teriyakisaus, dat maakt het wat exotischer. Het gaat vooral om de puurheid van al de smaken. Het allerlekkerst is daarom natuurlijk een wortel uit je eigen tuin, of een biowortel als de wortels in je moestuin nog te klein zijn.”

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.