Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: mosselen met Belgische Saffraan

Gepubliceerd: 18 december 2019  |  Onderox editie: 195

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand aan het fornuis: Linda van de Saffraanboerderij in Morkhoven.

30 min. 2 personen

INGREDIËNTEN

 • 1 potje Belgische Saffraan (100 mg)
 • 2 kg mosselen
 • 1 eetlepel hoeveboter
 • 1 (bio) wortel, in fijne blokjes
 • 1 (bio) ui, fijngesneden
 • 1 teentje geperste knoflook
 • 2 takken (bio) selder, fijngesneden
 • 1 (bio) venkel in blokjes (wat fijn loof bijhouden voor de afwerking)
 • 1 glas droge witte wijn (waarvan je wat apart genomen hebt voor het saffraaninfuus)
 • 1 koffielepel currypoeder, versgemalen zwarte peper
 • 4 eetlepels pastis (Henri Bardouin)

BEREIDING

Vooraf: Saffraan infuseren: Laat 24 uur van tevoren een tiental draadjes Belgische Saffraan inweken in wat witte wijn (¼ glas). Dat zorgt ervoor dat de saffraan zijn kleur en zijn smaak kan afgeven aan de wijn. In een potje van 100 mg Belgische Saffraan zitten ongeveer 50 draadjes.

 1. Was de mosselen meermaals in water, tot het water helder is. Giet ze af in een vergiet (en houd desnoods koel).
 2. Doe de boter, ui en wortel in een hoge soeppot en laat even aanstoven. Voeg de geperste knoflook toe. Laat even zweten, zonder dat de ingrediënten gaan bakken. Gebruik eventueel wat wijn (die zonder de saffraan) om vocht toe te voegen.
 3. Voeg de venkel en selder toe, roer om en blus met een half glas witte wijn. Laat even inkoken.
 4. Doe de mosselen in de pot, kruid met peper en currypoeder en voeg de pastis toe. Laat op een hevig vuur en met het deksel op de pan koken. Schud de mosselen na 2 minuten goed om en laat nog even goed doorkoken.
 5. Zet het vuur af, voeg de witte wijn met het saffraaninfuus toe en schud om.
 6. Serveer in diepe borden en werk af met toefjes venkelgroen en eventueel wat venkelbloemen.
 7. Klaar! Eet smakelijk!

Waar komt het recept vandaan?
Linda: “Ik heb het helemaal zelf bedacht. Dat ontstaat à l’ improviste. Ik maak nooit twee keer hetzelfde recept. Saffraan combineert heel goed met vis en schaaldieren, vandaar de inspiratie om deze combinatie te maken. Het geheim zit in de ingrediënten. Die moeten goed zijn. Als dat het geval is, dan is de combinatie ook lekker. Kwalitatieve producten, groenten uit de eigen tuin met een rijke smaak zonder vuiligheid erop gespoten… Goede pastis… Hier kan je geen witte producten voor gebruiken.”

Het ideale moment en de ideale plaats om dit te eten?
Linda: “Gewoon thuis, met een lekker wijntje erbij. Ik eet nooit mosselen op restaurant, vooral omdat ik vind dat ik ze zelf lekkerder kan maken. (lacht) Het is wel een feestelijk recept. Het kan perfect als voorgerecht bij een eindejaarsfeest. Met een goed stukje brood erbij en dan maar dippen in de saus…”

Nog een laatste tip voor ik aan het koken ga?
Linda: “De soep waarin de mosselen zijn gemaakt, hou die eens bij. Dat kan een heerlijke basis worden voor een vissaus of voor bij Sint-Jacobsschelpen. Heel erg lekker! Een andere tip: gebruik prei i.p.v. venkel en werk vervolgens af met peterselie. Wat je ook kan doen, is een beetje room toevoegen, samen met de pastis. Twee leuke varianten.”

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.