Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: Gambas al Ajillo

Gepubliceerd: 29 januari 2025  |  Onderox editie: 249

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Kurt Van Peer van Kurt & Co uit Arendonk.

Voorbereiding: 10 minuten | Oven: 12 minuten | 3 personen

INGREDIËNTEN

  • 500 g gambas
  • 4 el olijfolie
  • 150g honing- of kerstomaatjes
  • 4 tenen verse look
  • 1 citroen (voor zeste en afwerking)
  • Een handvol verse peterselie
  • Peper en zout
  • 1 tl cayunkruid
  • Optioneel: takje rozemarijn (voor afwerking)
  • Enkel stukjes stokbrood

BEREIDING

  1. Pel de gambas en dep ze droog als je ze ongepeld wil, anders laat je gewoon de pel eraan. Was en hak de peterselie fijn en snijd de tomaatjes in kwartjes. Rasp de schil van de citroen om zeste te verkrijgen.
  2. Meng de olijfolie met de fijngehakte peterselie en geperste look in een kom. Bestrijk de gambas met dit mengsel.
  3. Bestrooi de gambas met peper, zout en cayunkruid. Strooi vervolgens de citroenzeste gelijkmatig over de gambas.
  4. Verdeel de tomaatjes tussen de gambas. Leg er ook enkele gepelde verse looktenen bij voor extra smaak. Werk af met een schijfje citroen en eventueel een takje rozemarijn.
  5. Plaats de gambas in een ovenschaal en zet deze 12 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Leg op het einde enkele stukjes stokbrood bij in de oven.
  6. Serveer de gambas direct uit de oven met de stukjes knapperig brood om de knoflookolie mee op te deppen. Smakelijk!

Waar komt het recept vandaan?
Kurt: “Zelf verzonnen. Zo maak ik het in onze zaak ook klaar. Dan moeten mensen het thuis alleen nog even in de oven zetten. Het is de Spaanse manier, maar dan met mijn eigen accenten.”

Is het alledaags of feestelijk?
Kurt: “Feestelijk! En eenvoudig om te maken, want je hebt bijna geen voorbereiding nodig. Je zou het ook door de week kunnen maken, maar net zo goed tijdens de feestdagen. Dan is het hier ook altijd erg populair. Het is ideaal om met twee als volwaardige maaltijd van te eten, of als onderdeel van een snackavond met enkele vrienden. Gezellig, met een glaasje wijn erbij.”

Zijn er nog speciale aandachtspunten bij het recept?
Kurt: “Laat het lang genoeg bakken zodat de gamba’s niet meer glazig zijn. Maar ook niet te lang natuurlijk want dan wordt het taai. 12 minuten is normaal gezien perfect. Ah, en vergeet het brood niet op het einde. Want het is heerlijk om met een krokant stukje brood even in dat mengsel te soppen. Het lekkerste wat er is. Daar zit heel veel smaak in. En wie dat graag doet, kan altijd ietsje meer olijfolie toevoegen.”

Meer lezen over
culinairlekker lokaal

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.