Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: Feestelijke havermout met rode biet

Gepubliceerd: 17 december 2024  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 248

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Kim Ooms, voedingscoach en private chef bij haar eigen cateringzaak ‘Aan tafel bij Germaine’.

10 minuten | 1 persoon

INGREDIËNTEN

  • Een halve (voorgegaarde) rode biet
  • 200 ml melk naar keuze
  • 30 gr havervlokken
  • Een handje gedroogde veenbessen
  • 1 eiwit
  • Snuifje kaneel en cacaopoeder
  • Beetje seizoensfruit (b.v. mandarijn)
  • Klein beetje pure chocolade

BEREIDING

  • Mix de melk met de rode biet in een blender tot je een natuurlijk gekleurd geheel krijgt.
  • Giet de mix in een pannetje en zet het op een laag vuur.
  • Voeg een drietal soeplepels havervlokken toe.
  • Laat alles een tijdje indikken.
  • Roer er een eiwit onder als de ‘pap’ is ingedikt. Roer er krachtig door met een garde zodat je geen omelet in je geheel krijgt.
  • Voeg als laatste een snuifje kaneel en een klein beetje cacaopoeder toe.
  • Werk af met wat seizoensfruit en een klein beetje geraspte pure chocolade.

 

Waar komt het recept vandaan?
Kim: “Dat heb ik zelf verzonnen. Ontbijt is by far mijn favoriete maaltijd van de dag en er zijn echt te weinig dagen in een week om elke ochtend één van mijn ontbijtideetjes te kunnen maken. Tijdens de wintermaanden is een kommetje havermout mijn favoriete ontbijt, maar ik denk niet dat ik het ooit al twee keer op dezelfde manier gemaakt heb. Ik wou een recept waarbij je verder kan tot aan de lunch, zonder de nood te voelen om naar een gevulde snoepschuif te grijpen.”

Is het alledaags of feestelijk?
Kim: “Feestelijk! Het is ideaal voor tijdens de kerstperiode als je van het ene feestje naar het andere moet, vol rijkelijk gevulde tafels en late diners. ’s Ochtends heb je dan toch een klein hongertje, maar je wil toch plaats houden voor die volgende feesthapjes. Dan kan zo’n gezond ontbijt wonderen doen. Maar net zo goed presenteer je het op een feestelijke manier als je een brunch met vrienden gepland hebt.”

Zijn er nog speciale aandachtspunten bij het recept?
Kim: “Je kan een beetje zoetstof, bijvoorbeeld agave of honing, naar smaak toevoegen aan de melk. Of een paar eetlepels yoghurt of kwark toevoegen bij de presentatie. Afwerken doe je sowieso best met vers fruit. De Sint heeft vast veel mandarijntjes achtergelaten, maar het is ook het seizoen van de verse veenbesjes. Die kan je in een pannetje met een beetje water gaarkoken. Op het einde rasp ik er ook graag wat pure chocolade over.”

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.