Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: aardappelen in zout-askorst

Gepubliceerd: 25 mei 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 231

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de (buiten)keuken: vuurchefs Nick Van Hoof en Kevin Kegeleers van Experience Center Zouterover in Hoogstraten, en de auteurs van het boek ‘Puur BBQ’.

45 min. 4 personen 

INGREDIËNTEN

  • 200 g zout + extra
  • 200 g bloem
  • 200 g verbrande houtskool uit de bbq
  • Handvol rozemarijn + extra
  • Handvol tijm + extra
  • Water
  • 480 g krielaardappelen
  • 2 takjes lavas

BENODIGDHEDEN 

  • Bakpapier
  • Steekthermometer
  • Handvol alpenweide hooi (ook in de supermarkt te vinden)
  • Een pannetje
  • Barbecue

BEREIDING

  • Begin met de korst. Meng het zout, de bloem en de verbrande houtskool. Snijd de rozemarijn en de tijm goed fijn en meng ze eronder. Voeg water toe tot je een kneedbaar geheel hebt dat niet aan je handen blijft kleven. Dat is belangrijk om je inpakproces te vergemakkelijken.
  • Spoel de aardappels. Ze hoeven niet droog gemaakt te worden.
  • Neem een pannetje waar al je aardappels in kunnen. Ze mogen over de rand komen, maar leg ze er nog niet meteen in. Leg eerst bakpapier op de bodem van de pan en zorg ervoor dat het over de randen komt. Duw de ingrediënten voor de korst mooi plat in het pannetje en laat ze de randen van het pannetje volgen.
  • Leg na het kneden op de bodem van de korst een handje vol hooi. Voeg je krieltjes toe en overstrooi ze met een beetje zout. Voeg een takje rozemarijn en een takje tijm toe. De lavas mogen ook mee tussen de aardappels.
  • Maak een platte plaat van de korst en leg ze op de aardappels. Sluit het geheel goed luchtdicht af.
  • Neem het pakketje vast bij het bakpapier en hef het uit de pan. Duw alles goed aan. De dikte van de korst is niet belangrijk, de luchtdichtheid is veel belangrijker. Je kunt het op het bakpapier in de houtoven of de bbq zetten. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de korst zal uitharden. Zorg dat dit snel gaat, want als het te traag uithardt, zal de korst uitzakken.
  • Neem een steekthermometer en stop die door de korst. Dat is even wrikken en duwen naar de kern van de aardappels. De kerntemperatuur moet naar 90 °C of hoger.

Waar komt het recept vandaan?
Nick: “Het is één van onze geslaagde experimenten. Toen de bloemprijs steeg, dachten we: waarom gebruiken we de assen niet als een deel bloem? We hadden er altijd zoveel van onze vuren en gooiden die vaak weg. We proberen zo zero-waste mogelijk te werken en malen de korst nu achteraf fijn en strooien die dan op onze klinkers. Dat helpt om onkruid en mos weg te houden. En het gerecht zelf lukte wonderwel.”

Zijn de aardappelen zo het lekkerst?
Kevin: “Absoluut! Op hun puurst, zoals ze moeten zijn. De rokerige smaak zit er zo een beetje in en het geeft zoetheid aan je aardappel. Je moet ze wel altijd in de schil laten, anders zou het zout te sterk in de aardappel zelf trekken. Nu is het evenwicht perfect. Het ziet eruit als een brood en is heel tof als je het opent en de aardappelen ziet zitten. Je kan het zelfs in de oven maken als je wil.”

Een vaste waarde als jullie zelf gaan barbecuen?
Kevin: “Niet altijd, vooral omdat het wel vrij veel werk is. Al maken we er soms een activiteit van met de kindjes. Zij helpen heel graag bij het kneden.”

Wat serveer ik erbij?
Nick: “Het gaat zowel goed bij vis als vlees. Je kan ze zelfs als apart gerecht serveren met een lekkere dip.”

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.