Helemaal op smaak

Een bierproeverij die aan huis wordt geleverd

Gepubliceerd: 27 april 2021  |  Door: Kobe Schroeven  |  Onderox editie: 208

Nu begint het toch echt mijn voeten uit te hangen. Het corona spook geeft zich niet gewonnen en slaat als een wildeman om zich heen. Wederom niet gezellig rond een tafel met gelijkgestemde zielen dus, de deur nog altijd op slot. Dan maar weer eens op zoek naar een alternatief waarmee we de Onderox-lezende bierproevers kunnen aantonen dat we hen niet uit het oog zullen verliezen. En zolang in het oog, ook in het hart, of hoe gaat het spreekwoord nu ook alweer?

In onze zoektocht naar pseudo-bierproeverij-ervaringen, kruisten we het pad van de twee bierliefhebbers Jonas Walschots en Pieter Geenen, de bezielers achter de website Bierplaza. Zij willen hun passie voor lokale bieren delen met eenieder die het horen en proeven wil. Ze konden hun ei pas echt kwijt toen ze nog niet zo gek lang geleden hun website boven het doopvont hielden. Wij kozen voor deze editie voor hun Lekker en Lokaal-pakket, een mix van donkere en lichte bieren. Het pakket heeft zijn weg naar mijn deur gevonden. Ik merk meteen dat ik er nog geen enkele geproefd heb, dat belooft! Zes biertjes, waarvan we er naar goede gewoonte vier zullen bespreken.

KoekeDam Wine Barrel Aged - Brouwerij Het Nest (6,5%)
Beginnen doen we met de KoekeDam van Het Nest, u welbekend. Maar in dit geval gaat het om een rijpere dame dan een doorsnee koekedam, aangezien ze nog wat extra ervaring in een wijnvat opgedaan heeft. Bij Brouwerij Het Nest kunnen ze bogen op een jarenlange ervaring met bieren die op vaten gerijpt zijn, whisky, brandy, calvados, rum en in het geval van deze KoekeDam, witte wijn. De KoekeDam behoort tot de favoriete bieren van Jonas en Pieter, en ze waren dan ook heel benieuwd wat de rijping op witte wijnvaten met hun favoriet gedaan had.

De KoekeDam van Het Nest is hun interpretatie van een saisonbier. Wanneer we de neus aan het werk zetten, komen er citrustoetsen naar boven, een geur die mij wat doet denken aan een witbier. Het is een lichtblonde dame, met een kraag die niet al te lang rechtop blijft staan. Het blijft een verfrissende dorstlesser, en de rijping op wijnvaten komt zeer subtiel door in de smaak en de droge afdronk, zo eigen aan saisonbieren, wordt door de rijping nog wat extra in de verf gezet. Je zou ze eigenlijk eens naast elkaar moeten proeven, maar deze versie van de KoekeDam is zeker een aanrader om de eerste grote dorst op een smaakvolle manier het hoofd te bieden.

Noir Désir - La Flamme Brouwerij (8,5%)
Het volgende bier is afkomstig van een kleine brouwerij uit Kapelle-op-den-Bos, La Flamme Brouwerij. Eén bezoekje aan de brouwer en Jonas en Pieter waren verkocht. De Noir Désir blijkt bij het uitschenken helemaal geen zwart bier te zijn, eerder een bruin bier met rode toetsen wanneer je hem tegen het licht houdt. Een mooie, volle kraag sluit het geheel af, maar lijkt toch niet in staat om de aroma’s tegen te houden. Die zijn dan ook zeer specifiek en een snelle blik op het etiket maakt duidelijk waar de geur vandaan komt. Dit donkere verlangen heeft immers heel wat maanden doorgebracht in geturfde whiskyvaten. Ook de smaak bevestigt de mededeling op het etiket, whisky barrel aged, no kidding! Bovendien heeft de brouwer door een mix van kruiden, zoals jeneverbes, het bier nog verder op smaak gebracht. Geen alledaags bier en waarschijnlijk niet voor eenieder weggelegd. Maar laat je niet afschrikken door de turfsmaak, ook al is die onmiskenbaar aanwezig, het geheel is mooi in balans. Uiteraard heeft dit bier een langere afdronk dan een doorsnee pilsbier, maar de turfsmaak ervaar ik niet als wrang en ik ben normaal gesproken geen liefhebber.

Bij het proeven had ik mijn bril niet op. Ik heb me wat de volgorde betreft gebaseerd op het alcoholgehalte, 6,5% dacht ik… Even later werd duidelijk dat dit niet kon kloppen, zeker gezien de rijping op whiskyvaten. Jonas en Pieter geven zelf een degustatievolgorde mee wanneer je een pakketje bestelt, en deze komt als laatste, gezien de sterke smaak is dat zeker niet onlogisch. Maar als tweede in de rij misstaat deze Noir Désir ook niet, aangezien de volgende bieren ook een zeer uitgesproken smaak hebben en een minstens even hoog alcoholgehalte.

Ginnegapper - Scheldebrouwerij (8,7%)
De Ginnegapper van de Scheldebrouwerij is opnieuw een blond bier. Het is het resultaat van de samenwerking tussen een brouwer en een stoker. Voor dit avontuur ging de Scheldebrouwerij immers in zee met de bevriende stokers van CATZ Distillers. Elk deed waar hij goed in is: de ene brouwde een lekker blond bier, de andere stookte zijn ketels op en kwam met een kruidige dry gin. Het resultaat: Ginnegapper: Gin Infused Belgian Blond.

Het bier zelf heeft een heel ander aroma dan zijn voorganger, hier geen sprake van turf, maar wel van kruiden en florale toetsen. Ook qua smaak is dit bier mijlenver verwijderd van de Noir Désir, een fris bier met zoete en kruidige toetsen, een mooi uitgebalanceerd huwelijk tussen de gin en het bier. De gin-tonic hype is wat aan mij voorbijgegaan — niet altijd mijn meug — maar dit huwelijk heeft toch maar een lekkere nakomeling opgeleverd. Zeker het proeven waard!

Quad The Fox - Foxtown Beer Crew (11%)
We sluiten deze editie af met het donkerste bier, tevens de zwaarste jongen: de Quad The Fox van de Foxtown Beer Crew. Deze crew is afkomstig uit Vosselaar (vandaar de naam), en bestaat uit vier doorwinterde bierliefhebbers slash hobbybrouwers, die vonden dat de tijd rijp was om hun creaties aan de wereld te tonen.

Je ruikt onmiddellijk dat dit bier waarschijnlijk ook een smaakbom zal zijn. Er zijn overduidelijke toetsen van chocolade aanwezig, maar je zou net zo goed rozijnen en pruimen kunnen ontwaren. De smaak ligt in de lijn van de geur. Hier wordt pas duidelijk dat het een zoet bier is. Laat je niet vangen, want met zijn 11% kan je deze quadruppel niet bepaald een doordrinker noemen. Er kwamen maar liefst vijf moutsoorten aan te pas, die uiteindelijk geleid hebben tot deze glazen boterham, maar dan toch van een suikerbrood! Maar laat de zoete smaak je niet afschrikken, het is een lekker bier dat het proeven meer dan waard is. Naar mijn persoonlijke smaak zou ik het bier eerder associeren met de koudere seizoenen, maar laat dit je niet tegenhouden.

Bieren thuis laten leveren en zo rustig ontdekken, het is zeker de moeite waard. Bovendien is deze selectie aan bieren niet zomaar verkrijgbaar in elke drankenhandel. En als je door keuzestress geplaagd wordt in de winkel, geen paniek, Jonas en Pieter kiezen voor jou! 

Meer lezen van Kobe Schroeven

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.