Helemaal op smaak

Bier en chocolade: een verrassing van formaat

Gepubliceerd: 18 december 2020  |  Door: Kobe Schroeven  |  Onderox editie: 204

Met de feesten die met rasse schreden naderen vonden we dat de tijd rijp was om onze twee favoriete exportproducten, bier en chocolade, te combineren. Waarom? Gewoonweg omdat we daar zin in hadden, we hebben daar geen excuus voor nodig. Bovendien zijn het twee producten die kunnen helpen om deze donkere dagen wat meer kleur te geven, toch nog een excuus…

Uiteraard willen we in deze rubriek niemand aanzetten tot overmatig drankgebruik, maar het zijn soms de kleine dingen des levens die het zo interessant maken. Laat dit artikel jullie dus inspireren om hiervan te genieten met mate. Om deze editie van Tussen Pot en Pint van tekst en uitleg te voorzien deden we beroep op een kenner die maar al te graag zijn kunnen zou getoond hebben in café ‘t Kelderke. Zoals zijn naam al doet vermoeden is hij afkomstig uit de barmhartige stede, bovendien is een bierliefhebber in hart en lever (zijn eigen woorden). Met Bert Vangeel aan het roer hadden we een gast met een missie. Hij wil via Hops&Food immers eenieder overtuigen dat beer- en foodpairing een verrijking betekenen van ons gastronomisch landschap. De chocolade lekkernijen ging hij halen bij Chocolaterie Puur in Geel.

Voor deze proeverij heeft Bert eerst de pralines gekozen en daarop zijn bieren geënt. Een eerste belangrijke tip gaat over de bewaring van pralines. Steek ze niet in de koelkast, want chocolade neemt al snel de smaken over van andere producten. En ook al ben ik niet vies van gedurfde combinaties, zeevruchten met toetsen van gorgonzola, leftover-spaghetti en vis, daar ben ik nog niet aan toe. Bewaar ze beter op een droge plaats, waar de temperatuur redelijk constant tussen de 14 en 18° C ligt. Plotse temperatuurverschillen kunnen de chocolade wit doen uitslaan en dat is ook weer niet wat we willen.

Boscoli - Brouwerij Het Anker (3,5%) / witte chocolade met balsamico en framboos
Voor de eerste combinatie heb ik een rood bier uitgeschonken met zeer fruitige aroma’s, afgesloten door een mooie luchtige roze kraag. Het smaakt op zijn minst even fruitig en zoet als het ruikt. Dit bier van Het Anker is begonnen als een witbier, waar een natuurlijk vruchtensap aan toegevoegd werd. Rode vruchten als framboos voeren de boventoon, maar zoals bij elk goed fruitbier zijn er toch ook zure toetsen aanwezig, zij het niet overdadig. Dit is, ook dankzij zijn 3,5% alcoholgehalte, een ideale dorstlesser. 

Bert heeft dit bier gekozen omdat hij ervan overtuigd is dat het goed zou combineren met de gekozen praline: witte chocolade met framboos en balsamico. De zoete toetsen van de witte chocolade en de framboos versterken het zoete karakter van de Boscoli. Dit is spek naar de bek van zoetekauwen. De balsamicosmaak houdt zich wat meer op de achtergrond, maar vormt dan weer een mooi contrast met de zoete toetsen. We zijn het erover eens dat de balsamico iets meer aanwezig zou mogen zijn, maar dit is een ideale binnenkomer voor alle liefhebbers van zoet.

Franc Belge - Brouwerij De Ranke (5,2%) melkchocolade met karamel en gianduja
Bij de volgende praline heeft Bert gekozen voor een bier genoemd naar onze eigenste voorloper van de euro, onze Belgische frank, voer voor nostalgici die zweren dat vroeger toch alles beter was. Maar niet alleen de naam verwijst naar het verleden, de gekozen bierstijl is er ook eentje met zijn wortels stevig in het verleden, namelijk een Spéciale Belge. Deze bierstijl kwam in de vorige editie al uitvoerig aan bod, maar wat maakt deze dan zo bijzonder? Brouwerij De Ranke heeft zich altijd verzet tegen het zoeten van bieren en vindt dat bier een bittere smaak moet hebben, een mening die ik zeker deel. Om de specifieke smaak van hun bieren te verkrijgen, werken ze nog met volledige hopbellen tijdens het brouwproces. Deze Franc Belge heeft de kenmerkende amberkleur, en ook de karameltoetsen, zo eigen aan de bierstijl. Het is een goed doordrinkbaar, droog en redelijk moutig bier, met een hoppige bitterheid waardoor het je dorst zeker zal kunnen lessen op een zomerse dag.

De praline waarbij dit bier hoort, is de voorloper van Nutella. Gianduja stamt uit de 19e eeuw en is een zachte chocopasta, vermengd met hazelnootpasta, afkomstig uit Turijn. De karamel combineert zeer goed met de zacht geroosterde mouten uit ons bier, de gianduja vult de andere smaken mooi aan. Los van elkaar zijn dit een lekker bier en dito praline, maar de combinatie van de twee is zeker ook niet te versmaden, aangezien de zoete toetsen van de praline en de bittere smaken van het bier elkaar mooi tegenspreken.

Lili - La Grande D’Ame (7,5%) / pure chocolade met gember en citroen
Het volgende bier is een ode aan de vrouw. De heren van La Grande D’Ame brouwen bieren met een ziel, waarmee ze hun eigen, maar ook sterke vrouwen in het algemeen, willen eren. Het etiket van Lili draagt de beeltenis van een getekende pilote, een knipoog naar de sterke Belgische striptraditie. Veel uitleg voor een enkel etiket. Het bier zelf laat zich ook niet uitleggen in 1-2-3. Het is een wit-, dus tarwebier, maar daar houdt de gelijkenis dan ook op. De kleur is blond met oranje tinten en er zijn tal van lokale en exotische specerijen aan toegevoegd, wat het bier tot een smaakbom promoveert. De geur is kruidig en je neemt toetsen van exotisch fruit waar. Tijdens het proeven vind je allerlei smaken terug en het is niet altijd makkelijk om er de vinger op te leggen. De bedoeling van de brouwers is ook om te ontdekken en te experimenteren, met traditionele bieren als basis. En daar zijn ze alvast in geslaagd. Het bier oogst bovendien heel wat lof op bierfestivals.

De praline van pure chocolade is eveneens een smaakbommetje, met gembertoetsen en een stevige vleug citroen. Wanneer je eerst de praline proeft en nadien het bier, krijg je een smaakexplosie in je mond en worden de smaken nog eens versterkt. Je krijg zelfs te maken met een hele nieuwe sensatie. Deze combinatie zal niemand onberoerd laten en is alleen daarom al het proberen waard.

9 PK - PK Bier (9%) / melkchocolade met karamel en fleur de sel
Achter het volgende bier gaat een heel verhaal schuil. Wanneer je het koopt steun je een sociaal project waar mens en (Brabants trek)paard centraal staan. Mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt krijgen hierdoor de kans om hun vaardigheden te ontdekken en te ontwikkelen. Dat doen ze o.a. dankzij de hulp van Brabantse trekpaarden die hen ondersteunen tijdens het werk, maar die ook als therapeutisch hulpmiddel dienen. Het bier is dan ook, zeer toepasselijk, een haverbier, waardoor het een zachte, fluwelen structuur krijgt. Het is een donker, wat zoeter bier, met de typische geroosterde mouttoetsen, maar ook met wat vanilletoetsen, die te danken zijn aan de eiken schilfers die toegevoegd werden tijdens het brouwproces. Het bier laat zich gemakkelijk drinken, maar laat je niet verrassen door de 9%!

De karameltoetsen van de praline sluiten goed aan bij de geroosterde moutsmaak van het bier. De fleur de sel leent dan weer haar typische zachtere zoutsmaak aan de praline, die mooi afsteekt tegen de zoete toetsen van het bier, lekker!

En een mooie afsluiter van een verrassend smaakvolle avond. De eindejaarsperiode lijkt mij alvast het ideale moment om ook zelf de geneugten van bier en chocolade te ontdekken. Bij ons thuis zou het zo stiekem wel eens mee in het eindejaarsmenu kunnen sluipen.

WIL JE THUIS OOK BIER EN CHOCOLADE COMBINEREN?

Bert Vangeel heeft ervoor gezorgd dat elke liefhebber bij Chocolaterie Puur terechtkan voor een biermandje met bijhorende pralines, voor de prijs van 19,5 euro. 

  • Chocolaterie Puur Geel, Elsum 95, 2440 Geel
  • Chocolaterie Puur Turnhout, Sint Antoniusstraat 21, 2300 Turnhout

HOPS&FOOD

Bert Vangeel overtuigt met Hops&Food koks en restaurantuitbaters van de meerwaarde van food- en beerpairing. Hij staat hen met raad en daad bij in de samenstelling van hun bierkaart en geeft hen advies over welke bieren bij welke gerechten aangewezen zijn. Interesse? www.hopsandfood.be 
In de maand december levert Bert de bier- en chocolademandjes gratis aan huis in Geel, in andere gemeentes tegen een meerprijs. Voor meer info of om te bestellen kan je Bert bereiken op +32 (0)485 18 23 63.

Meer lezen van Kobe Schroeven

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.