Helemaal op smaak

'Alterna(peri)tiefbieren' voor de feestdagen

Gepubliceerd: 16 december 2021  |  Door: Kobe Schroeven  |  Onderox editie: 215

De eindejaarsfeesten staan weer voor de deur. Vraag aan willekeurige voorbijgangers welke beelden dat bij hen oproept en ik zal er niet ver naast zitten wanneer ik, geenszins gehinderd door enige voorkennis of empirisch onderzoek, schrijf dat velen zullen antwoorden: met familie rond een feesttafel zitten, fondue of gourmet, een kerstboom met cadeautjes, bladerdeeghapjes die verdacht vaak hetzelfde smaken en een glaasje schuimwijn om het feest te starten

Nu de goedheilig man weer naar zonnigere oorden vertrokken is, hebben we de laatste rechte lijn richting de eindejaarsfeesten ingezet. Voor de één een verschrikking, voor de ander het hoogtepunt van het jaar. Een tijd waarin we even in de achteruitkijkspiegel kijken en het afgelopen jaar feestelijk uitwuiven, om nadien met een verse dosis moed het nieuwe jaar aan te vatten. En hopelijk hebben de winkels nog wat moed en geduld op voorraad, want de afgelopen twee jaren hebben toch hun tol geëist. De laatste bierproeverij van 2021 werd in overleg, nog maar eens, op een lange onzekere baan geschoven. Dat betekende uiteraard dat we een nieuwe insteek nodig hadden voor deze editie van ‘Tussen pot en pint’. De kogel was snel door de kerk, met de feestdagen in het vooruitzicht. Met dit artikel willen we graag enkele Belgische bieren in de kijker zetten die de bierliefhebbers wel eens zouden kunnen overtuigen om de champagne of cava een keer links te laten liggen. We hebben hier naar goede gewoonte gekozen voor kleine brouwerijen, maar ook voor een speciale editie van een bekendere brouwerij. Geen kleine flessen deze keer, maar mooie flessen van 75 centiliter die gewoonweg schreeuwen om gedeeld te worden! 

WINTERLAMBIEK - OUD-BEERSEL (7,2%)
In mijn zoektocht stoot ik al snel op dit bier, mijn interesse is onmiddellijk gewekt. Als geuzeliefhebber zijn lambiekbieren mij niet onbekend, en dus ook niet onbemind. De wilde gisten en de spontane gisting bezorgen deze bierstijl duidelijke voor- en tegenstanders, en ik reken mij tot die eerste categorie. De lambiek is één van de oudste Belgische bierstijlen. Het is een zuur en plat bier, met weinig tot geen CO₂-prikkeling, dat als bier op zich nog maar weinig gedronken wordt. Het vormt echter ook de basis voor geuzebieren, voor de kriekenlambiek, andere fruitbieren en de faro. Deze lambiek is een speciaal beestje. Want op het etiket staan ingrediënten vermeld die je wel vaker tegenkomt, maar ook eentje dat mij nog niet eerder opgevallen is. En dan doel ik niet op de gerst of de hop maar wel op de dennenknoppen! In de inleiding van dit artikel ben ik bewust de geur van naaldbomen vergeten, de geur van een echte kerstboom hoort voor mij ook echt bij deze dagen, maar die had ik niet verwacht in een bier. Wanneer je het uitschenkt, kan je moeilijk ontkennen dat je hier met een ‘brettgist’ te maken hebt. De kraag zakt, zoals je dat verwacht bij deze bieren, snel in en geeft dan niet enkel de ‘brett-aroma’s’ weer, maar ook de geur van een kerstboom komt je al snel tegemoet. Deze aroma’s voeren ook de boventoon wanneer je dit goudblonde bier aan je lippen zet. Het is geen klassiek zoet en anijsachtig winterbier, maar de infusie van dennenknoppen zorgen wel voor een zeer specifieke kruidachtige smaak, die de zure lambiek wat countert. De zure toetsen zijn echter wel onmiskenbaar aanwezig, wat voor een aperitiefbier zeker geen nadeel hoeft te zijn. Ze stimuleren het hongergevoel, en dat is toch ook wel een beetje wat je wil bereiken. Verwacht je ook niet aan een bier zonder CO₂-prikkeling, want die is zeker aanwezig. De Winterlambiek heeft een milde afdronk die niet al te lang in de mond blijft rondwaren. Dit bier wordt gebotteld in een mooie 75 centiliter fles en voor de liefhebbers van zure en kruidachtige bieren is de Winterlambiek zeker het proberen waard.

BRUT - BROUWERIJ DE VLIER (8%)
In mijn queeste naar nieuwe aperitiefbieren kruist brouwerij De Vlier al snel mijn pad. Een kleine, mij onbekende brouwerij uit Holsbeek die aperitiefbieren in de markt zet tegen zeer aanvaardbare prijzen? Zo staat te lezen. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. De brouwerij brouwt zowel een brut, een demi-sec als een rosé naar analogie met de schuimwijnen die over de toonbank vliegen in deze periode. Ik heb voor de gelegenheid ook alle bieren in een champagneglas uitgeschonken. Wanneer je deze brut aan een eerste visuele inspectie onderwerpt, merk je al snel dat hij in niets lijkt op een schuimwijn. Dit ongefilterde lichtblonde bier is troebel en het valt ook op dat de kraag zeer snel inzakt, zo mogelijk nog sneller dan bij de voorganger. Wanneer je dit bier aan je neus zet, merk je zowel zoete als lichtzure aroma’s op. Dat mag geen verwondering wekken als je weet dat er zowel melkzuurbacteriën als vlierbloesemsiroop werden toegevoegd. Voor de hoofdgisting werd er gekozen voor lage gisten, maar voor de hergisting op fles greep de brouwer terug naar een champagnegist, die dan weer verantwoordelijk is voor de fijne pareling. De smaak ligt niet in de lijn van de bieren die je waarschijnlijk vaker drinkt. De zoetzure toetsen van de melkzuurbacteriën zijn zeker aanwezig, net als de vlierbloesemsiroop. Ze zorgen voor de lichtzure en zoete smaak en de zachte afdronk van deze Brut, wat dit aperitiefbier ook zeer toegankelijk maakt voor niet-bierdrinkers.

ROSÉ - BROUWERIJ DE VLIER (8%)
De naam doet het al vermoeden, deze keer geen klassiek blond bier, maar wel een roze tint die het bier te danken heeft aan de toevoeging van echte Schaarbeekse krieken. Je kan makkelijk de vergelijking maken met de Brut, aangezien de basis gelijkaardig is. Opnieuw een ongefilterd bier van lage gisting, met hergisting op fles met een champagnegist. Ook hier zijn de aroma’s en toetsen van melkzuurbacteriën nooit veraf en de zachte textuur en zachte afdronk heeft deze Rosé ook gemeen met de Brut. Het grote verschil is dat er aan deze Rosé geen vlierbloesemsiroop wordt toegevoegd, maar dat er Schaarbeekse krieken worden gebruikt die niet alleen een visueel maar ook een duidelijk smaakverschil veroorzaken. De Rosé is een bier dat de plaats van een schuimwijn met plezier zal innemen, en waar ook niet-bierliefhebbers van zullen kunnen genieten. Een zacht, subtiel zoetzuur bier, waar geen enkele smaak de balans verstoort. Als je dit bier zou kiezen als aperitief tijdens een feest zou ik het wel niet laten voorafgaan door een uitgesproken bitter of zuur bier. Dat zou de smaakbeleving te zeer verstoren, en dat zou de Rosé of Brut niet ten goede komen, en dit aperitiefbier verdient beter.

RODENBACH RED TRIPEL - RODENBACH (8,2%)
De klassieke Rodenbach is bij het grote publiek waarschijnlijk de bekendste vertegenwoordiger van de bierstijl Vlaams roodbruin. Naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van de brouwerij komen ze naar buiten met een speciale blend. Het klassieke foederbier wordt geblend met een jonge tripel, en dit heeft een impact op zowel de kleur als de smaak. Het roodbruin neigt bijna naar amberkleurig door toevoeging van de blonde tripel. Het bier heeft, als enige in dit artikel, een stevige kraag die niet snel zal inzakken. Wanneer je je neus aan het werk zet, zijn de friszure melkzuuraroma’s, waar deze bieren om bekend staan, wat minder aanwezig, en dat merk je ook bij het proeven. Het is een uitgesproken zacht bier, met fruitige en zure toetsen, die echter nooit dominant zijn, en dat is de verdienste — of de schuld, het is maar hoe je het bekijkt — van de tripel. Je proeft nog steeds zeer duidelijk dat een van de bieren twee jaar op eikenhouten vaten heeft mogen rijpen. De houtachtige toetsen zijn onmiskenbaar aanwezig en geven het bier zijn specifieke karakter. Verwacht je aan een complex bier waar verschillende smaken en aroma’s elkaar afwisselen, maar dat mooi in balans is. Dat dit bier, net zoals de voorgangers, gebotteld wordt in een mooie 75 centiliterfles is ook zeer mooi meegenomen. 

ZELF KOMEN PROEVEN?
De volgende bierproefavond vindt plaats op maandag 10 januari 2022 vanaf 20 uur in café ‘t Kelderke aan het Stationsplein in Geel. Prijs: 14 euro p.p. Inschrijven: proeverij@onderox.be of in ‘t Kelderke zelf.

Meer lezen van Kobe Schroeven

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.