Bijzondere trends

Onze reporter laat zich helemaal inpakken

Gepubliceerd: 1 februari 2024  |  Door: Peter Briers  |  Onderox editie: 238

KASTERLEE — Straks wordt het Valentijn, traditioneel het moment waarop mannen vrede moeten nemen met stereotiepe geschenken. Een das, parfum of — nog erger — klusgereedschap. Het zijn witte raven die zich op de Hoogdag van de Liefde aan een wellnessbon durven wagen. Want mannen en schoonheidstherapieën gaan nog altijd moeilijk samen. Of kan dat taboe eindelijk eens op de schop? Onze reporter — een nitwit wat scrubs en dagcrèmes aangaat — zocht het uit.

Elke maand neemt onze reporter een atypische, spannende of relaxerende activiteit onder de loep. Kritisch, maar met een kwinkslag rapporteert hij zijn wedervaren. Deze maand: wellness.

Wellness. Het woord op zich is al genoeg om mij de stuipen op het lijf te jagen. Andermans vrouwen die met hun handen aan mijn lijf zitten? Liever niet. Tussen stoombaden en sauna’s paraderen met een zwembroek die — je zal het altijd zien — strakker zit dan verwacht? Nee, bedankt. Kijken naar ‘The 40-Year-Old Virgin’, zoals iemand mij ooit adviseerde, werkt averechts. Tijdens een waxbeurt scheldt het hoofdpersonage de schoonheidsspecialiste van dienst zo luid en expliciet uit dat je Speedo ervan gaat knellen. Zoiets wil je niet meemaken. Ik al helemaal niet. En toch: nu kan het niet anders. Dit keer is het een kwestie van research, een zaak van journalistiek belang. Ik moet en zal me blootgeven aan een klein leger van getrainde schoonheidsspecialistes. Dan liefst op een presentabele manier, en dus haal ik er de trimmer bij. Ik wil vermijden dat mijn torso eruitziet als die van, pakweg, Pierce Brosnan of Herbert Flack, venten met wiens borsthaar je makkelijk een tweepersoonsmatras kan vullen. Zoiets wil je niet hebben. Ik al helemaal niet. Alle trimwerk ten spijt is het met knikkende knieën dat ik me vroeg op de dag aanmeld in Hooge Heyde in Kasterlee, één van de vijf hotels uit de Corsendonk Hotels-groep. ‘Waar ga ik in godsnaam aan beginnen?’ Ik denk het net niet luidop. De vrouw aan de balie lijkt mijn gedachten te kunnen lezen. “Doorlopen tot aan het einde van de gang, graag.” Achter een brede deur lonkt onverwacht een andere wereld: een oase van rust, zachte kleuren en stemmige loungemuziek die een hypnotiserend effect heeft. Zou ik nu al bekeerd zijn? Zo snel? Wel, wel, wellness.

ZWEMBROEK
Van een peloton aan schoonheidsspecialistes is geen sprake. Het is Silke Heylen — en zij alleen — die alle behandelingen voor haar rekening zal nemen. Op het programma, hou u vast: een peeling, wrap en massage, een uitgebreide gelaatsbehandeling én een verkwikkende Hot Stone Massage. “Trek alvast uw zwembroekje aan”, luidt het onverwacht. Dat wordt moeilijk, want die heb ik niet meegebracht. Boeken, laptop en MP3-speler: allemaal compleet overbodig, maar toch: check. Een zwembroek? Vergeten. Dan maar in mijn boxershort en hopen dat niemand het merkt. Later op de dag zal ik in de wellness door twee vrouwen worden nagewezen, maar dat weet ik dan nog niet. Tijdens de peeling worden armen, benen, rug en buik ‘gescrubd’, een ritueel waarbij alle dode huidcellen worden verwijderd. Overdrijvingen zijn niet aan mij besteed, maar het voelt aan als een sensatie, een weldaad. Alsof mijn lichaam een enorme massa verse zuurstof inhaleert. Dat een vrouw die ik van haar noch pluimen ken mij zonet van kop tot teen heeft ingesmeerd, lijkt plots maar een bijzaak. “De poriën gaan tijdens deze behandeling open”, vertelt Silke. “Straks, na de peeling, volgt de packing. Het lichaam wordt dan ingesmeerd met een crème en afgedekt met een folie. Die zorgt ervoor dat de poriën openblijven. Na de wrap ronden we af met een massage.” Tijdens de lange kuur staar ik ongemakkelijk voor me uit en krijg ik geen woord over mijn lippen. Het is een dunne grens: de schoonheidsspecialiste in de ogen kijken kan een foute indruk wekken, wegkijken kan wijzen op desinteresse. Het steekt nauw in situaties als deze. “Mannen praten vaak om vervelende stiltes te vermijden”, lacht Heylen. “Soms is smalltalk al genoeg om ze toch te doen ontspannen. Is er sprake van stress, dan leg ik gewoon een doekje over hun ogen.” “Zichzelf helemaal overgeven, voor velen blijft het lastig. Ik merk dat ook jij het moeilijk hebt met relaxeren, wellicht omdat je niet weet wat er jou te wachten staat. Dat zorgt voor onzekerheid. Mannen die wel op hun gemak zijn, sluiten doorgaans de ogen. Jij kijkt voortdurend rond. Dat is niet erg, maar het zegt wel een en ander over wie jij bent.” Heel sporadisch zijn schoonheidsconsulentes ook een beetje therapeut, heb ik ooit ergens gelezen. Ik heb het vandaag getroffen.

HUISWERK
Ander onderwerp dan maar: mannen en hun afkeer voor alles wat met zalfjes en crèmes te maken heeft. Hoe het daarmee zit, vraag ik langs de zopas gemasseerde neus heen. “Een man die met gelaatsverzorging bezig is, dat komt niet stoer over. Wat gaan mijn vrienden zeggen als ze daar lucht van krijgen? Die vraag speelt veel mannen parten. Dat heeft vooral met het mannelijke ego te maken. Nochtans is de sector er klaar voor. Bepaalde schoonheidsmerken hebben zelfs al een aparte mannenlijn.” Terwijl ze het zegt, is mijn gelaatsbehandeling al volop aan de gang. “Die bestaat uit een grondige reiniging van de huid. Nadien volgt een peeling, een massage en het aanbrengen van een masker. In een laatste stap worden de hals en het gezicht ingesmeerd met een serum en een dagcrème. Dat zorgt voor een gezonde glans.” Hoe sterk het anti-aging effect later op de dag zal zijn, vraag ik met verwachtingen die al snel onrealistisch blijken. “Een degelijke hydratatie van de huid levert dikwijls een instant effect op, maar het anti-aging proces vraagt helaas meer geduld. Wie uit is op een maximaal effect moet ook na de behandeling gebruik blijven maken van de juiste crèmes en tonics, elke dag opnieuw.” Bye bye ego.

NIEUWE HOBBY
Tijdens de lunch in het restaurant van Hooge Heyde schakel ik over op werkmodus. Niet dat ik daar zin in heb, het is eerder van moeten. Wellness en werken mogen dan al niet rijmen, buiten draait de wereld wel gewoon door. “Werken tussen de behandelingen door is nooit een goed idee”, merkt Silke achteraf op. “Vaak gaat zo’n moment gepaard met spanning, wat hier te mijden valt.” Als die middagarbeid al stress heeft veroorzaakt, brengt de laatste behandeling vast soelaas: een negentig minuten durende Hot Stone Massage. “Deze massage is gericht op het losmaken van de spieren. De stenen hebben een heilzaam effect op het lichaam. Dat zal je straks merken.” Het zijn profetische woorden. De warmte van de stenen dringt zo diep in mijn lichaam dat ik er zweverig van word en onverwacht indommel. Vervelend, want ik durf wel eens te snurken of in mijn slaap te kletsen. Wie weet welke onzin ik daar allemaal heb uitgekraamd? “Als mensen in slaap vallen is dat voor ons een compliment”, troost Silke. “Iemand kan alleen maar slapen als hij of zij zich compleet ontspannen voelt bij de persoon naast hem. Toch?” Sterk argument. Handig ook voor later, wanneer ik thuis weer eens in slaap sukkel naast mijn vriendin als die voor de zoveelste keer ligt uit te weiden over hoe zwaar het huishouden wel is. Als ik na de laatste therapie de spa binnenwandel — en word nagestaard door twee vrouwen die wél het onderscheid kennen tussen een zwembroek en een boxershort — heb ik het gevoel dat ik de hele wereld aankan. Mijn spieren zijn soepel, mijn lichaam voelt als herboren en mijn huid is zo zacht als een gemiddelde babypoep. Scrubs, massages en gelaatstherapieën: ze zouden zomaar eens mijn nieuwe hobby kunnen worden. Nu maar hopen dat mijn vrienden hier geen lucht van krijgen. 

MEER INFO
www.corsendonkhotels.com

Meer lezen van Peter Briers
Meer lezen over
onder de loepwellness

Meer Bijzondere trends

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.