Bijzondere trends

Onze reporter communiceert met buitenaardse energieën

Gepubliceerd: 24 mei 2022  |  Door: Peter Briers  |  Onderox editie: 220

Geen enkel spel heeft al zoveel controverse opgeroepen als het Ouijabord. “Ideaal om contact te maken met de paranormale wereld”, menen spiritologen. “Kletskoek”, repliceren wetenschappers. Feit is dat de pandemie de vraag naar spiritborden opnieuw heeft aangewakkerd, ook in ons land. Zijn er echt buitenaardse energieën aan het werk als de planchette beweegt? Onze reporter — altijd in de stemming voor een geestige uitdaging — dook in het duister en deed de test.

Elke maand neemt onze reporter een atypische, spannende of relaxerende activiteit onder de loep. Kritisch, maar met een kwinkslag rapporteert hij zijn wedervaren. Deze maand: geesten oproepen.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Parker Brothers heeft het wellicht nooit zo bedoeld, maar hun Ouijabord — in de markt gezet als een onschuldig spel voor jonge kinderen — heeft al jaren een polariserend effect. Of je bent een believer, of je vindt het quatsch. Wetenschappers, non-believers van het eerste uur, hebben er sinds de lancering alles aan gedaan om te bewijzen dat geld beter af is op een spaarrekening dan bij de fabrikant van een spiritbord. Toch gaan Ouijaborden weer vlot over de toonbank, vooral sinds corona mensen heeft doen nadenken over de zin van het leven. “Mensen gaan op zoek naar antwoorden die ze in het dagelijkse leven niet kunnen vinden”, legt een medewerker van de Nederlandse webshop Spiru. nl uit. “Een spiritbord geeft hen handvatten om in contact te komen met een brug naar bepaalde antwoorden.” Bedoeling is wel dat gebruikers het bord en de bijhorende filosofie ernstig nemen. “Na afloop krijgen we uiteenlopende reacties. Velen vinden het spannend, maar houden er tegelijk toch ook een goed gevoel aan over. Afhankelijk van wie je bent, wekt het een ander gevoel en effect op.” En toch. Op YouTube leidt de zoekterm ‘Ouija’ vooral naar video’s die twijfelaars zouden kunnen afschrikken. Niet zelden gaat het om dronken tieners die op een kerkhof contact willen zoeken met overleden zielen. “Nogal wat mensen associëren het bord daardoor met spoken en geesten, met simpel vermaak. Dat is het zeker niet. Het gaat veel verder en dieper dan dat.”

ENGELEN
Geesten en spoken, je zal ze maar in huis hebben. Toch wil ik het spiritbord aan een grondige test onderwerpen. Volgens Spiru.nl is het in de eerste plaats een kwestie van kiezen, want het assortiment is uitgebreid. Na lang wikken en wegen gaan we voor een exemplaar met engelen in een ‘ontvankelijke pose’, alsof ze over mij zullen waken als het straks fout zou lopen. “Je moet jezelf altijd bewust zijn van het feit dat je met andere werelden communiceert”, waarschuwt Spiru.nl. “Zoek daarom een plek die een positieve sfeer oproept en zorg zelf ook voor een positieve mindset.” “Lees je vooraf goed in of laat je informeren. Je kan er altijd spontaan aan beginnen, maar dat is niet wat wij onze kopers adviseren. Een goede voorbereiding is allesbepalend voor de uitkomst en de antwoorden die je zoekt. Ook belangrijk: beschouw het als een reis, een proces, niet als iets wat jou gewoon een leuke avond gaat bezorgen. Bereid je goed voor, want alleen dan heb je de grootste kans om antwoorden te vinden op jouw vragen.”

MAGISCH TIJDSTIP
Mijn eerste sessie vindt plaats in de ultieme setting: een duistere ruimte, sfeerkaarsen, inspirerende achtergrondgeluiden, een positieve mindset én — ik ben geen watje, maar toch — een metgezel. Ik ben liever niet alleen als er straks effectief geesten zouden aankloppen. Na de openingsritus, waarbij we er de aanwezige energieën attent op maken dat we klaar zijn voor een amicale connectie, blijft het opvallend stil. De planchette, die verwacht wordt te communiceren via letters of cijfers, verroert geen vin, ook niet als we het ritueel van a tot z blijven herhalen… Een dag later probeer ik het opnieuw, maar dan alleen. Die aanpak zou in mijn voordeel kunnen spelen. Stel dat ik op een timide energie stoot, die terugdeinst voor een conversatie met twee? Dat zou zomaar eens kunnen. Dat ik wacht tot middernacht om eraan te beginnen, is al even strategisch. Klokslag twaalf uur, het blijft een magisch tijdstip. Alle beetjes kunnen helpen. Ook nu geeft de wijzer geen krimp, hoe vaak ik ook vraag of iemand (of iets) zich kenbaar wil maken. En als dat ding straks al zou bewegen, dan is ook daar een uitleg voor, zeggen Deense wetenschappers. “Er bestaat zoiets als het ideomotorisch effect. Als je een vraag stelt en je onbewust al een antwoord hebt geformuleerd, sturen de hersenen een prikkel naar jouw hand. Die zal vervolgens de planchette sturen en het antwoord laten aanwijzen. Meer is het niet.”

ATTACHMENT
Ook wetenschappers kunnen de bal misslaan, daarom roep ik de hulp in van Kim Bodemeijer, de motor achter Ghost Hunting Online Store & Training en hoofdonderzoeker bij het Nederlands Paranormaal Research Team. “Ik onderzoek paranormale verschijnselen”, stelt ze zichzelf voor. “Wij gaan langs bij huizen en bedrijven waar iets vreemd aan de gang is, iets wat niet hoort.” Bodemeijer is ook vertrouwd met de do’s en don’ts van het Ouijabord. “Enerzijds is het gewoon een bord, anderzijds een link met de andere kant, wat gevaarlijk kán zijn. Je weet nooit zeker met wie of wat je communiceert, met welke dimensie of parallelle wereld. Kijk dus uit wat je doet.” Het ergste wat mij kan overkomen? Ik vraag het met lichte vrees voor het antwoord. “Een attachment”, zegt Kim. “Tijdens een contact zou zich iets kunnen manifesteren dat aan jou blijft ‘kleven’. Het kan in jouw aura aanwezig blijven of in huis blijven ronddwalen.” Wie denkt de energieën te kunnen misleiden, denkt fout. “Bepaalde energieën zijn zo intelligent dat ze op voorhand weten wat jij gaat doen. Bij ervaren gebruikers zal die energie zich sneller terugtrekken, in het andere geval kan ze energie aan jou onttrekken en loop je het risico om misselijk of ziek te worden. In het geval van het jonge broertje van een vriendin hebben we er zelfs een exorcist moeten bijhalen om de foute geest weg te halen. Hij was stiekem aan het experimenteren toen er onverwacht iets bleef hangen.”

VOETSTAPPEN
Via Bodemeijers Ghostshop ontvangen we een tweede Ouijabord, met daarop een doodshoofd en — in sierschrift — ‘My time is past and long gone. Now in shadows I wait to aid you.’ Een dreigende kop in plaats van lieftallige engelen: ik vraag me af of het wel een goed idee is. “Let tijdens de sessie goed op zaken die zich afspelen in jouw omgeving”, geeft Kim nog mee. “Hoor je gebonk of geluiden, gaan bepaalde dingen in de woning zichzelf verplaatsen of zijn er huisgenoten die zich ineens vreemd gedragen, dan wijst dat op de aanwezigheid van een niet-menselijke energie. Kijk dan uit.” Tot driemaal toe probeer ik opnieuw contact te leggen met de andere wereld, maar evenveel keer vang ik bot. Tijdens de laatste sessie gebeurt er wél iets: ik hoor voetstappen en een krakend geluid, dat van buiten lijkt te komen. Ik schrik me de pleuris en durf amper te kijken. Bij nader inzien blijken het mijn buren te zijn, die na een avondje flink stappen staan te knoeien met hun vliegenraam. En maar lachen. Zij luid, ik groen. Ligt het aan mijn onervarenheid? Of heb ik het te snel opgegeven? Feit is dat elk contact met ‘De Overkant’ uitblijft. “In 99% van alle pogingen gebeurt er inderdaad niets”, stelt Kim me in een reactie gerust. Diezelfde avond blijft het spiritbord veilig in de kast, maar word ik na middernacht bruusk gewekt door doffe stemmen en klappende deuren. Ik kruis mijn vingers, kruip diep onder de lakens en hoop stiekem dat het opnieuw de buren zijn.

MEER INFO
www.spiru.nl
www.ghost-store.nl

Meer lezen van Peter Briers
Meer lezen over
onder de loep

Meer Bijzondere trends

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.