Ondernemersnieuws

Trappen Lauwers: al 25 jaar puur vakmanschap uit de trappenmakerij

Gepubliceerd: 4 april 2024  |  Onderox editie: 240

Trappen Eric Lauwers bestaat dit jaar 25 jaar. Intussen groeide het bedrijf door van ambachtelijke naar gemoderniseerde trappenmakerij. Jaarlijks worden hier zo’n 300 trappen gemaakt, allemaal op maat gemaakte meesterwerken.

Trappen Lauwers is een familiebedrijf dat in 1999 in Weelde werd opgericht toen Eric Lauwers als zelfstandige trappen ging maken voor een firma uit de buurt. “Ik had toen al 12,5 jaar in de sector gewerkt en had mijn opleiding gekregen van een meestergast”, vertelt Eric. In 2002 verhuisde de zaak naar een magazijn in Kasterlee, in 2005 werd er gestart op de huidige locatie. Vijf jaar later opende de toonzaal de deuren. 

TOONZAAL MET BELEVINGSKAMER
De afgelopen jaren zette de zaak de stap van ambachtelijke naar gemoderniseerde trappenmakerij. De toonzaal werd helemaal vernieuwd en er kwam een belevingskamer bij, met zicht op het atelier. Ook het aanbod aan materialen is doorheen de jaren stevig uitgebreid. “Alternatieve materialen als Kerrock en Mortex zijn bijvoorbeeld populairder geworden. En de combinatie met staal wordt vaker gemaakt”, legt Eric uit. “Maar eik blijft zijn waarde behouden omdat het in veel verschillende stijlen zijn plaats heeft. Zo’n 75% van onze trappen worden nog altijd in eik gemaakt. Verder bekleden we vaker betonnen trappen zodat mensen tijdens de bouwwerkzaamheden makkelijk naar boven kunnen zonder dat ze zich zorgen moeten maken om iets te beschadigen. Wij doen dan de bekleding in een latere fase.”

EEN BLIK VOORAF
Trappen Lauwers heeft een grote stockvoorraad en is zo goed gewapend tegen prijsschommelingen op de markt. Alle trappen worden in Kasterlee in het eigen atelier gemaakt, met de nieuwste machines. “Volledig op maat. Alles begint met een gedetailleerd ontwerp op de computer. Zo kunnen klanten hun kleur en hun specifieke model al vooraf bekijken. Dat gaat heel ver. Je kan in ons programma echt je trap al zien voor hij gemaakt is. Alle details kan je al onder de loep nemen. Niet iedereen kan zich die trap écht inbeelden in zijn eigen woning. Zo helpen we hen. We betrekken onze klanten heel erg in het hele proces. Ze zijn echt geen nummer voor ons. We zijn trots op elk project dat we afleveren. Het geeft echt een fijn gevoel als alles afgewerkt en geplaatst is en wij weer tevreden naar huis gaan.”

TEAMWORK
“Trappen maken, is teamwork”, weet Eric. “Elke trap gaat hier door een zevental verschillende handen. Dat is logisch, want iedereen heeft zijn eigen specialisatie. De meeste jongens werken hier tussen de 10 en 15 jaar. Ik moet hen ook bedanken. De onderlinge verbondenheid binnen het team vind ik heel fijn. Je bent maar net zo sterk als je zwakste schakel, net zoals in de sport.”

Regelmatig worden hier rondleidingen georganiseerd  voor scholen en groepen. “We bieden ook stageplaatsen aan bij vakscholen in de buurt, maar ook bij de scholen uit het buitengewoon onderwijs zoals de Driemaster en Vibo. We krijgen daarvan vaak heel gedreven gasten op stage die enorm leergierig zijn.”

EEN BOOM VOOR ELKE TRAP
Voor elke trap die hier wordt gemaakt, plant Trappen Lauwers een boom in het kader van het Jane Goodall-project. Op 17 maart trok het team naar Deinze om daar deel te nemen aan de boomplantdag waar ze zo’n 300 bomen plantten, gelijk aan het aantal trappen dat het afgelopen jaar werd gemaakt. “Want we vinden het belangrijk om op een duurzame manier te werken”, benadrukt Eric. “Daarom hebben we ook een elektrische vorklift rondrijden en pas nog een elektrische stapelaar aangekocht. Er liggen zonnepanelen op ons dak en dit jaar komen er normaal gezien nog laadpalen voor elektrische wagens.”

NIEUWE GENERATIE
Intussen is ook Jordy, de zoon van Eric, al sinds 2016 voltijds mee in de zaak gestapt. “Hij neemt steeds meer het voortouw en dat is prima zo. Ik neem meer en meer een dienende rol op. Hij is 28 jaar en staat al véél verder dan ik op zijn leeftijd.” En zo is de toekomst van de zaak meteen verzekerd. “We willen trendsetter zijn en blijven op het gebied van trappen maken. Ik denk wel echt dat ik mag zeggen dat we dat zijn. Al hoeft groter worden voor ons niet omdat we onze eigenheid willen behouden”,  benadrukt Eric. "We maken nu rond de 300 trappen per jaar. Dat is goed zo, zo kunnen we de kwaliteit blijven bewaken.”

EERLIJK ZIJN
“Die 25 jaar zijn alleszins voorbij gevlogen”, besluit Eric. “Ik heb er altijd mijn hart en ziel ingestoken en ik ben nog altijd getriggerd als er nieuwe modellen opduiken. Je moet eerlijk zijn met de mensen, dat is altijd mijn uitgangspunt geweest. Mensen waar geven voor hun geld en waken over de kwaliteit die je biedt. Zo gaan we het ook in de toekomst blijven doen.”

Trappen Lauwers
Biezenveld 8, Kasterlee
Tel. +32 (0)14 84 84 87
info@trappennlauwers.be
www.trappenlauwers.be

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.