Ondernemersnieuws

Korte workshops leren shoppers over kerstetiquette

Gepubliceerd: 24 november 2023  |  Onderox editie: 236

Turnhout — Tussen het kerstshoppen door kan je op zondag 10 december even binnenspringen bij Second Mood in Turnhout. Daar worden o.a . korte workshops ‘etiquette voor de feestdagen’ gegeven door Isabelle Coppens, auteur van het boek ‘De kunst van etiquette’. Zo weet jij meteen hoe je je de komende feestdagen wel of niet moet gedragen aan de feesttafel of hoe je die feesttafel moet dekken volgens de regels van de kunst. Wij spraken al even af met Isabelle voor een tipje van de sluier.

Isabelle, kerstetiquette, bestaat dat eigenlijk?
Isabelle Coppens: “Het is alleszins een periode waarbij mensen zich meer afvragen hoe ze bepaalde dingen moeten doen. Hoe dek ik de tafel? Moet ik mijn baas opzoeken als ik aankom op een nieuwjaarsreceptie van het werk? Geef ik hem of haar dan een kus? Echte ‘kerstetiquette’ bestaat niet. Eigenlijk gaat het allemaal om respectvol zijn naar andere mensen toe. Dat is het belangrijkste.”

Stel: ik zit aan de feesttafel, wat moet ik eerst doen?
“Aan anderen denken. Dus geef eerst een broodje aan je buren voor je er zelf eentje neemt en schenk eerst wijn en water bij anderen in. Wees beleefd en eet uiteraard met je mond dicht. Een vraag die ik vaak krijg: waar moet het broodbordje staan bij een tafeldekking? Wel, dat moet links. Een ezelbruggetje om dat te onthouden: BMW. Dat staat dan voor brood (links), maaltijd (centraal) en waterglazen (rechts).”

Wat gebeurt vaak met de feestdagen, maar hoort eigenlijk niet?
“Klinken met de glazen. Dat gebruik zou uit de middeleeuwen dateren. Dat was een periode waarin er wel eens mensen vergiftigd werden door iets in hun drankje te doen. Ze klonken toen met de glazen, bekers waren dat toen eigenlijk, en goten een beetje van hun eigen vloeistof in de beker van de andere. Dat gebaar werd bezegeld met het klinken. Om aan te geven: als ik jou vergiftigd heb, gaan we er allebei aan. Daarom hoort klinken bij formele gelegenheden eigenlijk niet en zou het kunnen aanzien worden als een teken van wantrouwen. Correcter is om het glas te heffen.”

Kerstkaarten schrijven, is dat volgens de etiquette?
“Absoluut, al is er geen verplichting. Daarbij adviseer ik altijd om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Dat is toffer dan de voorgedrukte kaartjes. En het voorkomt dat je kaartje verdwijnt in de stapel met al die andere standaardkaartjes.”

Voor eens en voor altijd: wat doe ik als ik niet blij ben met een cadeau?
(Glimlacht) “Cadeautjes krijgen die je niet leuk vindt, is inderdaad een lastig onderdeel. Je moet er in de eerste plaats van uitgaan dat mensen iets uitgezocht hebben specifiek voor jou en dat ze daar moeite voor gedaan hebben. Je kan een cadeau dus niet zomaar tot een financiële waarde reduceren. Als de bomma een maand bezig is geweest met een sjaal voor jou te breien, dan is het uiteraard beter dat je dankbaar bent voor de tijd dat zij erin gestoken heeft. Zelfs al vind je de sjaal niet buitengewoon prachtig. Als je een geschenk krijg dat je eigenlijk niet mooi vindt, kan je toch maar beter dankbaar zijn en misschien later achter de schermen een oplossing zoeken. Liegen moet je niet doen, je kan altijd iemand bedanken voor de moeite die ze gedaan hebben om voor jou een cadeau uit te kiezen.”

Nog een laatste tip?
“Laat je smartphone even achterwege. Als je in gezelschap bent, getuigt het van weinig respect als je de hele tijd zit te scrollen. Laten we er met de feestdagen misschien nog meer dan anders aandacht aan schenken.”

MEER INFO
De kerstworkshops vinden plaats op zondag 10 december tussen 13 en 17 uur. Elke worke shop duurt zo’n 15 à 20 minuten. De toegang is gratis, Je hoeft vooraf niet in te schrijven. Locatie: Second Mood, Gemeentestraat 5 in Turnhout. Naast de workshops vind je er die dag ook inspiratie voor de styling van je tafel, leuke geschenkjes en de fijnste proevertjes die niet mogen ontbreken als je gasten ontvangt. Isabelle zal ter plekke ook haar nieuwe boek ‘Waarom een ananas op tafel hoort en een smartphone niet’ signeren.

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.