Wil je op de hoogte blijven?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.
WESTERLO – Schijnbaar gezonde mensen die op korte tijd ademhalingsproblemen krijgen, plots stikken en sterven. Het is de plot van het nieuwe boek van schrijver Luc Vos (56), genaamd ‘Adem’, en volgt de drie andere boeken ‘ZEVEN’, ‘Paternoster’ en ‘Het Woord’ in zijn thrillerreeks rond inspecteur Anne Verelst op.
Anne Verelst, het hoofdpersonage in de thrillerreeks van Luc Vos, is inspecteur bij de politie van Antwerpen. Ze moet allerlei bijzondere misdaden oplossen, die zich voornamelijk afspelen in de stad zelf maar geregeld ook in de Kempen. Zo komen de verhalen letterlijk dicht bij de lezers. Het eerst verschenen boek was ‘ZEVEN’, al is dat chronologisch gezien niet het eerste. Dat is ‘Paternoster’. Daarna verscheen ‘Het Woord’ en nu is er dus het allernieuwste boek in de reeks; ‘Adem’. Het plot, mensen die plots sterven en de politiek die panikeert, doet een beetje denken aan corona.
Heeft de coronacrisis je geïnspireerd tot het schrijven van dit boek?
Luc Vos: “Toch wel. Er zijn zeker wat referenties naar de coronacrisis, in die zin dat het boek ook rekening houdt met de realiteit. We zitten nu eenmaal in de periode na corona. Er wordt door politici nagedacht over of ze opnieuw in lockdown willen gaan. Zo ontstaat er paniek en zenuwachtigheid. Het is vrij realistisch om te denken dat niemand nog een nieuwe lockdown wil, of die beslissing wil nemen. Dus als je het zo bekijkt, is het boek zeker wel wat geïnspireerd op corona en de historiek ervan, en is het een beetje een soortgelijke situatie. Al is het in het boek niet zeker of het wel degelijk een ziekte is. Maar mensen sterven. Schijnbaar gezonde mensen die op korte tijd ademhalingsproblemen krijgen, plots stikken en sterven. Dat zijn symptomen van een virus. Of is het toch iets anders? Mensen beginnen allerlei dingen te denken. Maar het onderzoek moet natuurlijk eerst gevoerd worden.”
Dat onderzoek wordt uitgevoerd door inspecteur Anne Verelst, je hoofdpersonage. Hoe zou je haar beschrijven?
“Als een gedreven vrouw, met een zeer groot rechtvaardigheidsgevoel. Ze wil altijd het juiste doen en kan niet om met onrecht, maar ze is niet ongevoelig voor argumenten. Ze is een mens en wordt soms te hard geraakt door de zaken die ze moet onderzoeken. Vooral als ze dichtbij komen. Maar dan weet ze nog niet van opgeven. Langzaam leert ze omgaan met de politiek in de wereld en het feit dat de wereld niet eerlijk is, al zal ze altijd blijven strijden voor rechtvaardigheid. Ze is ook op zoek naar iemand om haar leven mee te delen. Ze kwam al een paar keer terecht in een slechte relatie, waardoor het niet makkelijk is voor haar om opnieuw iemand te vertrouwen. Het is niet zo dat ik bewust voor een vrouwelijk hoofdpersonage gekozen heb. Ik merk wel dat op een natuurlijke manier zo goed als altijd een vrouw de hoofdrol krijgt in mijn verhalen.”
Vanwaar de keuze voor Antwerpen als hoofdlocatie van je verhalen?
“In Antwerpen is er natuurlijk alles. Ik heb er ook een tijd gewerkt, meer bepaald in de straat waar Anne Verelst woont. Dus op die manier heb ik een connectie met de stad en weet ik zo ook goed waar mijn eigen verhalen zich afspelen.”
Hoe is je passie voor het schrijven ontstaan?
“Ik schrijf eigenlijk al heel lang, als kind al. Ik heb meer dan twintig jaar geleden een paar fantasy-boeken geschreven, omdat ik grote fan ben van het lezen van fantasy. Maar toen bleek dat het schrijven ervan me toch iets minder ligt. Al ben ik nog altijd blij dat ik die boeken geschreven heb, uiteraard. Af en toe schrijf ik nu nog kortverhalen, ook in het fantasy-genre en in sciencefiction. Ik heb vaak meegedaan aan schrijfwedstrijden, vooral in Nederland. En daar bleek dat de thrillerverhalen die ik schreef beter scoorden dan de fantasy. Het ligt me meer en ik kan het ook beter, dus begon ik met het schrijven van boeken in het thrillergenre. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby geworden. In het dagelijkse leven werk ik in de IT-sector. Het schrijven is zo een mooi tegengewicht.”
Wat is het leukste aan het schrijven van een boek?
“Het ontdekken van hoe een verhaal gaat lopen. (glimlacht) Voor mij is dat dikwijls ook nog een verrassing, een plot uitschrijven en zien wat er onderweg allemaal gaat gebeuren. Tijdens dat uitschrijven ontdek ik hoe het leven van Anne Verelst gaat verlopen, hoe personages evolueren, hoe dingen verdergaan. Maar wat ook heel leuk is, zijn de reacties van lezers. Als ik op beurzen sta en ze me komen zeggen dat ze genoten hebben van mijn boeken, is dat enorm fijn. Ondertussen heb ik steeds meer vaste fans en begin ik een echt lezerspubliek op te bouwen. Het was altijd mijn droom om schrijver te worden. Sinds ik mijn eerste boeken geschreven heb, ben ik nooit meer gestopt. Ik blijf nu dan ook focussen op mijn reeks, al heb ik ook heel veel andere plannen voor bijvoorbeeld stand-alones en bundels.”
MEER INFO
Adem is uitgegeven bij Uitgeverij Neckar en te koop in de boekhandel.
Foto: Rosalie Koppendraaier
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.