Opvallende bezigheden

Brent Maes: een acrobaat op de fiets

Gepubliceerd: 27 juni 2024  |  Door: Peter Meulemans  |  Onderox editie: 243

ARENDONK – In de zomer van dit jaar wordt Brent Maes uit Arendonk 21 jaar. En dat gaat deze keer goed gevierd worden. Zijn verjaardagsfeest voor zijn achttiende verjaardag viel door corona helemaal in het water en dat moet nog rechtgezet worden. Bovendien sluit Brent deze zomer definitief zijn schoolcarrière af. En dat is een hele stap. Wat er daarna volgt, is nog niet helemaal duidelijk maar dat Brent nog veel gaat fietsen, crossen en mountainbiken, dat staat als een paal boven water.

Als ik bij Brent arriveer knalt Justin Bieber stevig door de boxen. “Tja”, lacht mama Ilse. “Dat is helemaal zijn muziek.” Het mag duidelijk zijn dat muziek een belangrijke plaats heeft in het leven van Brent. Maar sport neemt zo mogelijk een nog belangrijkere plaats in. Vooral fietsen. En aan de bekers en medailles te zien doet hij dat goed. Meer dan goed zelfs, want ik zie heel wat goud blinken. “En dan te weten dat volgens de wetenschap het niet mogelijk is om deze prestaties neer te zetten voor iemand met een mentale beperking zoals Brent”, vertelt Ilse. Een drietal jaren geleden ontdekte Brent de koersfiets en hij was meteen verkocht. Voor mama Ilse en papa Davy was dat niet zo evident. Papa Dave vertelt: “Het was eigenlijk Peter Bastiaensen die het idee opperde om Brent te laten fietsen. Hij is één van de verantwoordelijken en official bij G-sport Vlaanderen. Hij heeft al meer initiatieven genomen om jongens en meisjes met een beperking aan het sporten te krijgen. Hij is de persoon die de wedstrijden in goede banen leidt. Zo organiseert hij jaarlijks enkele initiatielessen op de 3Master in Kasterlee, samen met de LO-leerkrachten. Maar iemand met de beperking van Brent mee laten fietsen, dat was ook voor hem een uitdaging.”

TECHNISCH STERK EN STUURVAARDIG
“Je begrijpt wel dat wij in eerste instantie heel erg verrast waren met dit voorstel”, gaat Ilse verder. “Brent had al wel eens gezwommen en zo. Ook heeft hij vroeger wel met de BMX gereden. Maar met de koersfiets de weg op is toch nog iets helemaal anders. Alleszins, Brent zag het zelf helemaal zitten. Je moet weten, hij heeft altijd enorm veel energie. En zowel wij als hij zoeken altijd manieren om die energie een plaats te geven. Dus op zich was dat fietsen wel een goed idee. Maar laat ons zeggen dat we toch een beetje bevreesd waren.” Brent startte met de initiatielessen en Peter was meteen overtuigd van zijn kwaliteiten. “Volgens hem kon hij mee met de groep die Peter toen onder zijn hoede nam”, weet Davy nog. “Hij is op zich motorisch best sterk. Dus vooral dat crossen gaat hem goed af. Hij heeft weinig schrik, is technisch sterk en behoorlijk stuurvaardig. Bovendien kan hij ook goed lopen met de fiets. En ik denk dat ik ook mag zeggen dat hij graag onder de modder hangt.” (lacht)

NET CONNECT CYCLING TEAM
“Bij de cross heeft hij dus al mooie prijzen bij elkaar gefietst. Dat is helemaal zijn ding. Hij fietst dan onder de vlag van Net Connect Cycling Team, een wielerclub opgericht om jeugdige wielrenners en mensen met een verstandelijke beperking het plezier van het fietsen te laten beleven. Zowel in het veld als op de weg”, aldus Ilse. Davy gaat verder: “Ook de wegritten zijn altijd wel leuk om te bekijken. En je ziet dan dat Brent daar echt van geniet. Hij heeft alles en iedereen gezien. En iedereen heeft hem gezien. (lacht) Ze rijden op een gesloten parcours. In het begin reed ik dan achteraan mee om toch wat overzicht te hebben. En om mee te genieten. De wedstrijden worden georganiseerd door G-sport Vlaanderen of Special Olympics. Dat laatste is een privé-organisatie, oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, die mensen met een verstandelijke beperking wil laten sporten. Het is echt wel fantastisch dat er zo’n organisaties als Special Olympics, G-sport Vlaanderen en clubs als Net Connect bestaan. Je merkt dan toch wel dat G-sport meer en meer toegang krijgt en dat er meer mogelijkheden komen. Maar de weg is nog lang. Die organisaties en clubs blijven vaak afhankelijk van middelen en vrijwilligers en die zijn vaak nog beperkt. Maar er wordt aan gewerkt. Als je bijvoorbeeld naar het wegwielrennen kijkt, daar is slechts één categorie. De besten uit die categorie werken die wedstrijden af aan 40 kilometer per uur. Dat is ver boven onze Brent zijn petje. Maar ze fietsen wel samen. Het zou leuk zijn mocht dat nog meer gediversifieerd kunnen worden. Dat lijkt me ook veiliger. Maar nogmaals, er wordt hard aan gewerkt.”

GENTS KUIPKE
Dankzij het fietsen is er voor Brent een hele nieuwe wereld opengegaan. Het is een echte uitlaatklep geworden. “Niet alleen voor hem, maar ook voor ons”, gaat Ilse verder. “Als het de bedoeling is van Special Olympics om de sociale inclusie van mensen met een beperking te bevorderen, dan slagen ze daar zeker in. Je leert bijzonder veel ouders en gezinnen kennen die in dezelfde situatie zitten. En dat doet vaak deugd. Wij zijn nu bijna veertig weekends per jaar onderweg met al die wedstrijden. We zijn er helemaal op georganiseerd. En dat is prettig. Brent heeft al in het Gents Kuipke kunnen fietsen, door steden als Ieper en Gent gereden. We zijn zelfs al in Hamburg geweest. Dat hadden wij drie jaar geleden nooit durven dromen. Zelfs wij wisten niet dat hij dit kon. En dat is toch iets dat we graag met andere ouders die in dezelfde situatie zitten willen meegeven. Ze kunnen vaak meer dan wij zelf, of zelfs de wetenschap denkt.”

TUINIEREN
Naast fietsen, crossen en mountainbiken gaat Brent ook gewoon naar school. Maar niet lang meer. Wat er daarna gaat gebeuren, daar zoeken Dave en Ilse nog een oplossing voor. “Het is niet simpel”, weet Ilse. “Hij is echt een actief baasje. Je kan hem niet gewoon laten knutselen of een repetitief werkje laten doen. Hij moet zijn energie kwijt kunnen. Hij doet niets liever dan in de tuin werken. Het gras maaien, planten snoeien, die dingen. Maar hij heeft hiervoor nog wel altijd en overal begeleiding nodig. Dus hij kan niet als hulpje mee met een tuinman bijvoorbeeld. Die zou daarmee te veel tijd verliezen. Dus we zoeken iets in de richting van vrijwilligerswerk. Maar wat precies, die keuze moeten we nog maken. Het zal alleszins iets zijn waar we helemaal achter staan”, besluiten Davy en Ilse.

MEER INFO
www.specialolympics.be
www.gsportvlaanderen.be

Meer lezen van Peter Meulemans
Meer lezen over
sport

Meer Opvallende bezigheden

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.