Wil je op de hoogte blijven?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.
Vorige editie vertelde ik je al over mijn twee vrienden die eerder op een ongelukkig moment hun eerste stappen op de beurs zetten, de eerste net voor de dotcom-crisis, de andere kort voor de kredietcrisis. Ze keerden allebei gedegouteerd de beurs de rug toe. Een begrijpelijke reactie maar hierdoor misten ze wel de beursrally van de daarop volgende jaren. En dat is natuurlijk eeuwige zonde. Mogelijk trok jij ook nog recent met je eerste centen richting beurs. Misschien te weinig voorbereid. Misschien ook niet. Alleszins zullen de huidige turbulente tijden je heel wat zorgen en slapeloze nachten bezorgd hebben. Opnieuw is dat een begrijpelijke reactie. Maar met geduld, zie de naam van onze rubriek, is veel mogelijk. Helaas is geduld hebben voor velen niet hun beste eigenschap. Het is nochtans essentieel op de beurs. Ik verwijs hierbij naar de nogal plastische uitspraak van de bekendste nog levendige belegger, Warren Buffett: “Je kan in één maand geen baby maken door negen vrouwen tegelijk te bezwangeren.” Geduld dus. En laat de beurs rustig haar werk doen.
Een crash op de beurs is onvermijdelijk. Het hoort er nu eenmaal bij. Dat is vervelend, maar dat is ook en vooral heel leerrijk. Het leert je om met beide voeten op de grond te blijven. Want tijdens goede beursjaren hebben we wel eens de neiging om te gaan zweven. We denken dat we goede beleggers zijn, dat we ‘het’ kunnen, dat ons niets kan overkomen. The sky is the limit en we beginnen ons rijk te rekenen. Vaak worden we dan overmoedig en kopen we te veel aandelen, te snel en tegen te hoge prijzen. Schrik om de trein te missen. We zondigen tegen onze eigen basisregels zoals gespreid instappen, zorgen voor een gediversifieerde portefeuille, met meer doelmannen en verdedigers dan aanvallers. Deze crash, net als elke crash, leert ons om deze regels te allen tijde trouw te blijven. Dus, om nog maar eens Buffett te citeren: “Sometimes you win, somestimes you learn.” Of zoals de Dalai Lama het zegt: “If you lose, don’t lose the lesson.” Laat het dus geen verloren periode zijn en trek de juiste conclusies. Maar blijf vooral op de beurs.
Hebben we ondertussen het ergste gehad? Hopelijk wel. Maar ik steek er mijn hand nog niet voor in het vuur. Dergelijke periodes kenmerken zich steeds door sterk volatiele beurzen, zowel op- als neerwaarts, vaak gestuwd door computers en algoritmes. Een sterke stijging is dan per definitie nog geen voorbode op een algemeen beursherstel. Het kan, zeker als de corona-cijfers de volgende weken gunstig blijven evolueren. Maar verwacht je alleszins aan nog verschillende volatiele weken en maanden. En staar je dus niet blind op een (kortstondige) remonte om terug stevig aan te kopen uit vrees om de trein te missen. Er komt heus nog een volgend wagonnetje aan.
Misschien nog een magere troost, maar niet onbelangrijk. Tijdens de kredietcrisis daalden de beurzen in het algemeen met 60% en meer, gespreid over twee jaar. Stel dat je toen met je volledige kapitaal op het allerslechtste moment zou ingestapt hebben, dan had je acht jaar nodig om de verliezen van 2008 en 2009 volledig weg te werken. Dat is lang maar niet onoverkomelijk. Want daarna volgden nog heel wat mooie jaren. En trouwens, wij zouden je nooit ofte nooit aanraden om alles in één keer te beleggen, zoals in dit voorbeeld. Gespreid instappen in de tijd en een gediversifieerde portefeuille opbouwen, ik blijf het herhalen. Zeker in goede tijden, maar ook en vooral in slechte tijden. Zoals nu. Dan zou je tijdens de kredietcrisis reeds na drie jaar in de plus gestaan hebben. Ook al startte je op het meest slechte moment.
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.