De pen van...

Essentiële onderdelen voor een geslaagde zomervakantie

Gepubliceerd: 30 juni 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 221

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Met het zomerreces in zicht… Deze maand: de essentiële onderdelen voor een geslaagde zomervakantie.

10. Een weelderige moestuin.
Verse tomaten, sla en komkommers uit eigen moestuin, het hoort bij de zomer. Een weelderige selectie aan plukkruiden ook. Ideaal te combineren met puntje zes. Het is heerlijk om een sausje à la maison te maken met ingrediënten uit je eigen tuin. Jammer dat je geen stokbrood kan zaaien, maar al de rest is gewoon in je eigen moestuin te vinden.

9. (Een beetje) zon.
De fijnste zomers zijn die waarbij de klimaatverandering zich een beetje inhoudt. Geen plotse zondvloeden, geen ellenlange hittegolven. Een graadje of 25 met ’s nachts zo nu en dan eens een rustig regenbuitje, dat is voor mij ideaal vakantieweer. Al weet ik dat het voor de meeste mensen wel ietsje meer mag zijn. Zij zullen mij nooit tegenkomen in één of ander zuiders all-inhotel of langs een zwembad daar. Geen ramp, meestal is het daar al druk genoeg.

8. Een sportevenement om naar te kijken.
Terwijl de heren voetballers languit op het strand liggen uit te rusten — ze hebben tenslotte al een match of veertig moeten spelen op een jaar tijd, ocharme — zwoegen de wielrenners zich de Franse bergen op. Of strijden de voetbalvrouwen om de Europese titel. Augustus is dit jaar een opvallend rustige sportmaand. Maar dan gaan de meeste sporthallen wel terug open. Ideaal om zelf een keer aan het sporten te gaan. Kan ook ontzettend leuk zijn, als het geen sauna is daarbinnen tenminste.

7. Een festival of vier.
Piepende gitaren, zwetende lijven en de geur van mensen die al te lang in een veel te klein tentje hebben geslapen. Zonder dat zou het geen zomer zijn. Graspop ligt alweer achter de rug, Rock Werchter komt eraan. Maar ook daarna staat er nog heel wat festivalgeweld gepland. Al was het maar in je eigen gemeente, want die kleine festivalletjes zijn vaak de allergezelligste. En je betaalt er (meestal) nog geen arm en been voor een pintje.

6. Een barbecue of vijf.
Verschrikkelijk! Binnen staan koken als het buiten warm genoeg is om eieren te bakken op de buik van je zonnende echtgenote. Maar… Als de barbecue aangestoken kan worden, verandert dat op slag. Dan trekken we ons mooiste marcelleke aan en nemen we een pintje in de hand. Met een mooi stukje vlees op de rooster en veel te veel verschillende sauzen binnen handbereik. Soms zijn clichés het allermooiste wat er is. Een procédé dat bovendien een week later perfect herhaald kan worden. Of een dag later al, je legt dan gewoon wat anders op de barbecue. Het is tenslotte niet elke week zomer, toch?

5. Water in de tuin.
Om de kinderen mee te laten spelen, om met de voeten in te zitten om verkoeling te zoeken, om een verfrissende duik in te nemen of om nonkel Luc mee nat te sprieten. En om tussendoor ook even van te drinken, je moet gehydrateerd blijven bij warm weer. Het gras hoef je er niet mee te besproeien, dat is verloren moeite (en water). En die gazon komt ook zo de zomer wel door.

4. IJsjes om te eten.
Want het blijft toch de ultieme zomersnack. Voor jong en oud. Ideaal voor als u uw kookpunt bereikt hebt, letterlijk of figuurlijk, omdat de kinderen (of de zon) het veel te bont hebben gemaakt.

3. Een tentje (in de tuin).
Omdat kamperen fantastisch is, maar ook omdat ouders met kinderen twee maanden animatie moeten voorzien. En dus is zo’n tentje in je eigen tuin zetten een hemelse oplossing. Op slag hebben de kinderen er hun eigen speelparadijs bij, waar ze bovendien rustig een stripboek kunnen lezen of een kamp rond kunnen bouwen. En zo kunnen de ouders zich even concentreren op het volgende puntje.

2. Even helemaal niks doen.
Om later in het jaar een ramp te voorkomen, want er is al stress genoeg. Als je nu de batterijen niet terug opgeladen krijgt, komt het niet meer goed. Even de smartphone op zomerstand, de kinderen op kamp (of in de tent) en het stessniveau op nul. Want uitstapjes doen is fantastisch, maar even rustig thuis niks doen kan minstens even verkwikkend zijn. En je hoeft die dag helemaal niks op Instagram te zetten, wat een zegen!

1. Terrasjes om iets te drinken.
En om samen met vrienden ongeoorloofd ‘mensjes te kijken’ en rustig commentaar te geven op die man die witte sokken draagt in zijn sandalen, die vrouw die haar schouders vergeten in te smeren is of de meest (of minst) stijlvolle zwembroeken en zonnebrillen te becommentariëren. De laatste twee jaar hebben we nauwelijks ‘mensen kunnen kijken’, die schade halen we deze zomer gewoon weer in.

Eervolle vermeldingen: herexamens, een dikke laag zonnecrème, zwoele zomerhitjes (en barbecueplaylists), een spannend boek om te lezen, een ventilator met frisse lucht.

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
de top 10zomer

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.