De pen van...

Dingen die vervelend zijn

Gepubliceerd: 27 oktober 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 224

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Omdat het leven zo nu en dan eens tegensteekt. Deze maand: vervelende dingen.

10. Mensen die zagen op Facebook.
Of alleen voor hun parochie allerlei politieke statements beginnen geven waar niemand in geïnteresseerd is. Waarbij ze dan vervolgens niet doorhebben dat altijd dezelfde twintig (of twee) mensen bevestigend reageren. Komaan mensen, wees af en toe een keertje positief. Of haal een boksbal in huis als je met onverwerkte frustraties rondloopt.

9. Legoblokjes waar je op stapt op blote voeten.
Lego, het ultieme martelgereedschap van vorige én deze eeuw. Mix het met kinderen die selectief oprommelen en je krijgt helse pijnen aan je voeten. In de hel heeft Satan vast heel wat bouwpakketten met Lego klaarliggen om nieuwe gearriveerden mee te pijnigen.

8. Hitte in de zomer.
Veel erger dan koude in de winter. Een dekentje kan je altijd omhangen, maar als je in je zwembroek zit te puffen is er weinig ruimte om, binnen enigszins sociaal aanvaardbare perken, nog meer uit te doen.

7. Je teen stoten aan de salontafel.
Een pijn die met niks te vergelijken is, tenzij met puntje 9 van deze lijst misschien, zeker als het je kleinste teen is. Een bevalling van een uur of zesendertig, het zal vast geen pretje zijn, maar een salontafel die de voorrang van rechts negeert als jij op je blote voeten komt aangesloft, dat is toch nog net een niveau erger.

6. Kinderfilms waarin figuren sterven.
Soms is een film opzetten voor je kinderen de ultieme zaligheid. Een uurtje rust in een bestaan van opruimen, meespelen en zeggen dat dingen niet mogen. Maar als er dan telkens na een half uur een belangrijk personage moet sterven om de film die extra laag mee te geven… En dus moet jij al je energie aanwenden om je kinderen te troosten.

5. Verkleinwoordjes bij kleutertjes.
Of nog erger, bij bejaarden. Dan heb je je hele leven hard gewerkt voor de maatschappij, word je vervolgens na je welverdiende pensioen terug als een kleuter betutteld. En eigenlijk hadden die kleuters in eerste instantie al zo niet aangesproken moeten worden. Toen Wendy Van Wanten er haar gimmick van had gemaakt, kon je nog zeggen: zij weet niet beter. Het komt ook zo verschrikkelijk denigrerend over, toch?

4. Wespen op een barbecue.
Nu heb ik zelf niet zo’n panische angst voor wespen, maar vervelend zijn ze wel. Zeker als ze dan nog kinderen gaan steken ook, of allergische reacties veroorzaken. Ook erg: muggen op je kamer, zeker als je muren hebt met veel verschillende motiefjes waarop die beesten zich perfect kunnen camoufleren zodat het licht aandoen en op jacht gaan ook weinig zin heeft.

3. Mensen die nergens om kunnen lachen.
Relativeren, het is het succes van een lang en gelukkig leven. Bewaar de grote zorgen voor de échte tegenslagen in het leven. Als je al helemaal begint te flippen bij de minste pietluttigheid, wat ga je dan doen als je échte rampspoed tegenkomt? Je wil natuurlijk nog wel een beetje groeimarge hebben, nietwaar?

2. Technologie die niet werkt.
Waar technologie ons leven makkelijker moet maken, kan het behoorlijk frustrerende momenten opleveren als er één of andere computer of internetverbinding plotseling de geest geeft. Want als de wifi het begeeft, kunnen we niet meer met de mensen praten. Het is ook verre van aangenaam als een videogesprek plots blijft hangen op de minst flatterende pose aller tijden.

1. Mensen die zich overal aan storen.
Het is een feit, iedereen heeft tijdens de coronaperiode wat langere tenen gekregen. En ik weet niet of die tenen bij iedereen al terug geslonken zijn. Naar het schijnt zijn er zelfs mensen die hun frustraties opsommen in een top 10 en die dan laten publiceren. Je moet maar durven!

Eervolle vermeldingen: ziektes die de wereld platleggen, liefdesliedjes (of gedichten) die ‘ik hou van jou’ laten rijmen op ‘ik sta in de kou’, te weinig geslapen hebben, bumperklevers, gaten in de weg.

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
de top 10

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.