Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: zalmrollade met coulis van appel

Gepubliceerd: 24 november 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 225

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Bert Geuens, zaakvoerder en chef-kok van restaurant Bistro Tilo in Retie.

15 min. 4 personen

INGREDIËNTEN

 • 200 g gerookte zalm (gesneden)
 • 100 g Philadelphia kaas zalm en dille
 • 4 appels (granny smith)
 • 50 g kristalsuiker
 • Enkele roze peperbolletjes
 • Enkele viooltjes

BEREIDING

 1. Schil de appels en snij ze in grove stukken. Doe ze in een kookpot, voeg een beetje water (zodat ze net onder staan) en de suiker toe.
 2. Laat alles koken tot de appels gaar zijn. Mix ze daarna. Laat de coulis goed afkoelen in de ijskast.
 3. Doe de kaas in een spuitzak. Leg de stukken gerookte zalm open op tafel en spuit over de lengte een beetje kruidenkaas.
 4. Rol de gerookte zalm op.
 5. Serveer in een diep bord met onderaan de appelcoulis met daar bovenop drie rolletjes zalmrollade. Werk af met enkele roze peperbolletjes en een viooltje.

Waar komt het recept vandaan?
Bert: “Dat heb ik vroeger al gemaakt, toen ik nog in een andere horecazaak werkte. Daar serveerde ik het regelmatig als hapje en soms als voorgerecht. Zo nu en dan serveer ik het ook hier nog wel eens, bij Bistro Tilo.”

Is het een feestelijk gerecht? Of eerder alledaags?
Bert: “Feestelijk! Zeker en vast! Het is makkelijk om te maken maar toch heel lekker en bijzonder. De ingrediënten zijn het hele jaar door te verkrijgen, maar ik zou het zeker en vast durven aanraden om thuis eens te proberen tijdens de eindejaarsperiode. En je kan het als hapje maar ook als voorgerecht serveren. Dat is een extra voordeel.”

Welke appelsoort gebruik ik?
Bert: “Ik gebruik meestal een granny smith. Dat is een soort die van origine uit Australië komt, maar die appels worden hier gewoon bij ons gekweekt. Je kan ook andere appelsoorten gebruiken, maar dan liefst wel een zoet exemplaar. Die gaat het beste samen met de peper en de kruidenkaas.” 

Meer lezen van Bert Huysmans
Foto's gemaakt door Romi Vosters

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.