Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: verfrissende vieruurtjes van aardbeien

Gepubliceerd: 24 juni 2021  |  Onderox editie: 210

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Jeroen van Alphen van ambachtelijk slijpatelier Yaiba Knives in Mol.

20 min. 4 personen

INGREDIËNTEN

Frozen yoghurt:

  • 200 g aardbeien (de minst mooie uit het bakje)
  • 200 g Griekse yoghurt
  • Tiental basilicumblaadjes
  • Eetlepel suiker en snuifje vanillesuiker

Gemarineerde aardbeien:

  • 200 g aardbeien
  • 1 eetlepel balsamico
  • 15 muntblaadjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zwarte peper

M&M crunch: 

  • Een handvol M&M’s
  • 100 g pure chocolade
  • 100 g aardbeien

BEREIDING 

Frozen yoghurt:

  • Mix de aardbeien met de Griekse yoghurt, de basilicumblaadjes en de suiker.
  • Verdeel het in toffe glazen en laat een nachtje in de vriezer hard worden.

Gemarineerde aardbeien:

  • Verwijder de kroontjes, snijd de aardbeien in stukjes en doe ze in een kom.
  • Voeg de balsamico, de olijfolie en flink wat zwarte peper uit de molen toe. Snijd de muntblaadjes fijn en voeg ze toe bij het geheel. Laat alles een uurtje marineren.
  • Verdeel over de glazen, bovenop de frozen yoghurt.
  • Tip: het is ook heerlijk bij een bolletje vanille-ijs.

Aardbei met M&M crunch:

  • Maak een crunch van de M&M’s door ze plat te slaan.
  • Smelt de chocolade ‘au bain marie’.
  • Verwijder de kroontjes van de aardbeien en dop de aardbeien eerst in de chocolade en vervolgens in de crunch.
  • Laat nog even afkoelen.

Waar komt het recept vandaan?
Jeroen: “Zelf verzonnen. Wij wonen in Mol-Rauw en wandelen graag in de buurt, rond de Rauwse put bijvoorbeeld. En dan nemen we graag een leuk vieruurtje mee. Het is makkelijk te bereiden en verslavend lekker.”

Waarom aardbeien?
Jeroen: “Omdat de kinderen er gek op zijn en omdat ze in deze periode niet weg te denken zijn. Ik ben zelf ook kok en werk heel graag met producten uit de streek. In de Kempen zijn er veel lokale telers. Op heel wat plaatsen kan je naast de weg bakjes kopen rechtstreeks van het veld. Dat is iets waar we trots op moeten zijn.”

Nog een extra tip voor als ik vieruurtjes met aardbeien ga maken?
Jeroen: “De aardbeien die je over hebt, kan je gebruiken om een lekkere cocktail te maken. Bijvoorbeeld met wat champagne. De aardbeien vries je dan in en gebruik je als ijsblokje. De kinderen kunnen het drinken met bruiswater en een hip rietje.”

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.