Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: tajine met lamsvlees en groenten

Gepubliceerd: 24 februari 2022  |  Onderox editie: 217

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Bart van Dyck, chef-kok van Koningsbos in Kasterlee.

10 min. 4 personen 

INGREDIËNTEN

  • Lamsrumps of lamsbout (in dikke plakken gesneden) 800 gr
  • Knolselder in blokjes 200 gr
  • Wortel in blokjes 200 gr
  • Uien grof gesneden 200 gr
  • Zoete aardappel in blokjes 500 gr
  • Kikkererwten uit blik met het vocht 400 gr
  • Rode bonen uit blik met het vocht 400 gr
  • Tomatenblokjes uit blik 800 gr
  • Geita (feta van boer Polle) 150 gr
  • Ras el hanout naar smaak
  • Witte rozijnen 150 gr
  • Amandelen 100 gr
  • Peper en zout 

BEREIDING

  • Neem een grote ovenschaal of braadpan en doe er de met peper en zout bestrooide lamsrumps in.
  • Bak in een oven van 170 graden, zo’n 10 minuten.
  • Leg er al de groenten op, samen met de kruiden en de tomatenblokjes.
  • Zet het geheel afgedekt met aluminiumfolie terug in een oven van 150 graden. Nu mag het zo’n 2 uur opstaan.
  • Roer er de amandelen en rozijnen onder.
  • Schik de geitenkaas erop in blokjes. Klaar!

Waar komt het recept vandaan?
Bart: “Omdat ik graag stoofpotjes eet en maak, wou ik een tajine finetunen naar mijn eigen smaak. Ik gebruik daarvoor mijn eigen mengeling van ras el hanout, maar je vindt tegenwoordig overal mengelingen in de winkel. Het is makkelijk om te maken, je hebt er slechts tien minuutjes voorbereidingstijd voor nodig en daarna laat je het gewoon in de oven staan tot het klaar is.”

Ideaal voor deze periode van het jaar?
Bart: “Zeker! Je kan er ook perfect andere (seizoens)groenten indoen. Ik ben wel fan van de bonen, die het tot wat voedzamere kost maken. Het is hoe dan ook een volwaardig gerecht, al kan je er uiteraard ook rijst of frietjes van zoete aardappel bij serveren.”

Zijn er nog andere varianten mogelijk?
Bart: “Als je geen fan bent van lams, kan je het ook met kip maken. Zo staat het bij ons momenteel op de kaart. Met scampi’s erbij die ik op het einde nog toevoeg. Eigenlijk kan het met elke soort vlees dat je traag kan laten sudderen.”

Is het feestelijk of net alledaags?
Bart: “Je kan het perfect door de week maken. Net omdat het weinig voorbereiding vraagt. Enkel de groenten snijden en je bent eigenlijk al klaar. Hou er dan wel rekening mee dat het een hele tijd in de oven moet staan.”

Meer lezen over
culinairlekker lokaal

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.