Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: soep van witloof en Noordzeegarnaal

Gepubliceerd: 1 februari 2024  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 238

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Nick Van Wijnsberghe, chef-kok en eigenaar van De Castelijnshoeve in Zoersel.

45 min. 10 personen

INGREDIËNTEN

 • 1 kg garnaalkoppen (diepvries) of ongepelde garnalen
 • 2,5 l water
 • 400 g soepgroenten (mix van preiwit en ui)
 • 500 g witloof
 • 4 à 5 kippenbouillonblokjes (naargelang smaak)
 • 250 g grijze gepelde garnalen
 • 20 g bieslook
 • 250 ml culinaire room

BEREIDING

 1. Breng de garnaalkoppen of ongepelde garnalen aan de kook met de 2,5 liter water. Laat gedurende 15 minuten zachtjes trekken op een laag vuurtje.
 2. Snij de soepgroenten en het witloof in grove stukken, doe deze in een soeppot, bevochtig dit alles met de garnalenjus (de jus eerst zeven met een fijne zeef). En voeg om te beginnen drie kippenbouillonblokjes toe. Laat dit alles gedurende 25 minuten zachtjes koken. Mix de soep fijn met een staafmixer en voeg de 250 ml culinaire room toe tijdens het mixen en smaak de soep verder af naargelang je zelf wil met extra kippenbouillon. Zeef de soep door een fijne zeef en laat even terug doorkoken.
 3. Schep de soep uit in een mooie soepkom en werk af met wat grijze gepelde garnalen en een beetje fijngesneden bieslook.

Waar komt het recept vandaan?
Nick: “Het is een eigen recept. De eerste keer dat ik het maakte was zelfs in mijn schooltijd. We moesten toen vertrekken vanuit een mysterybox met al deze ingrediënten. Ik heb het ondertussen al een paar keer als suggestie in de winterperiode in het restaurant geserveerd.”

Is het feestelijk of net alledaags?
Nick: “Het is toch wel iets feestelijker dan een gewone tomatensoep. Je trekt zelf de bouillon, dat is iets wat je wellicht niet elke dag doet. Maar het neemt niet zoveel tijd in beslag.”

Is het er nu de ideale periode voor?
Nick: “Dat vind ik wel. Witloof uit volle grond is nu bijvoorbeeld heel erg lekker. En het is een leuke periode om soep te eten. Mensen hebben daar nu wel nood aan, al is het maar om even wat op te warmen als je buiten bent geweest.”

Nog een extra tip?
Nick: “Mocht je de soep graag wat extra gebonden hebben, voeg dan blanke roux toe, bijvoorbeeld van het merk Maizena. Doe dat tijdens het mixen en laat nog even doorkoken om de juiste dikte te bekomen.”

Meer lezen van Bert Huysmans
Foto's gemaakt door Romi Vosters
Meer lezen over
culinairlekker lokaal

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.