Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: Shakshuka

Gepubliceerd: 28 augustus 2024  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 244

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: gepassioneerd amateurkok Andy Cools uit Laakdal.

20 min. 1 persoon

INGREDIËNTEN

  • 2 puntpaprika’s
  • 1 rode ui
  • 300 gram passata
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • ½ theelepel komijn
  • 4 eieren
  • 2 teentjes look
  • Koriander
  • Fetakaas

BEREIDING

  • Snij de paprika’s in fijne stukken, de rode ui in ringen, en de look in kleine stukjes.
  • Doe wat arachideolie in een kleine pan en verhit. Doe de stukjes paprika en ui in de pan en bak rustig aan gedurende enkele minuutjes. Voeg dan de look toe.
  • Kruid het geheel met de kurkuma, komijn en paprikapoeder. Voeg vervolgens de passata toe. Laat rustig sudderen.
  • Breek de eieren en voeg ze één voor één toe in de pan en laat ze op een laag vuur garen. Je kan ook wat zilverpapier over de pan leggen.
  • Serveer de shakshuka met wat fijngehakte koriander en fetakaas.

 

Waar komt het recept vandaan?
Andy: “Het is mijn eigen interpretatie van een shakshuka, een instapversie zeg maar. Eigenlijk is dat een supereenvoudig gerechtje om te maken, alleen is het wat minder bekend in onze contreien. In essentie is shakshuka een recept van gepocheerde eieren in passata met wat paprika en ui. Het gerecht zou oorspronkelijk uit Tunesië komen maar het wordt ook gegeten in Libië, Algerije, Marokko en nog veel meer landen. In Israël wordt het vaak als ontbijt gegeten maar net zo goed als lunch of avondeten. Ik eet het zelf meestal als lunch. Ik wou met dit recept de mensen kennis laten maken met een werelds gerecht, gemaakt met lokale ingrediënten. Zo kook ik zelf het liefst.”

Zijn er varianten mogelijk?
Andy: “Zeker en vast. De basis is paprika en tomaten, daarna kan je zelf gaan experimenteren. Al vind ik de kruiding ook erg belangrijk. Die zou ik niet wijzigen. De komijn zorgt voor de wereldse smaken en de kurkuma voor de kleur.”

Ideaal voor deze periode van het jaar?
Andy: “Je kan het perfect het hele jaar door maken. Als je zelf je passata wil maken, zijn de tomaten nu natuurlijk wel erg lekker. En de paprika ook. Maar als je snel wil zijn, kan je perfect passata uit blik nemen. Het is hoe dan ook een makkelijk eenpansgerecht. Het kan eigenlijk niet misgaan en je hebt nadien nauwelijks afwas. Ook belangrijk, toch?” (lacht)

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
culinairlekker lokaal

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.