Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: roerbakschotel met biefpuntjes, asperges en krielaardappelen

Gepubliceerd: 27 mei 2021  |  Onderox editie: 209

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Lesley Voss, sous-chef bij Herberg De Buitenman in Lage Mierde (NL).

30-45 min. 4 personen

INGREDIËNTEN

Hoofdgerecht:

  • 700 gr biefpuntjes, niet te fijn gesneden (kogelbiefstuk, ossenhaas)
  • 600 gr krielaardappel (schoon, halveren)
  • 600 gr groene asperges tippers (in grove stukken snijden)
  • 1 bosui (fijngesneden in ringen)
  • 1,5 tot 2 liter runderbouillon (mag ook kant en klare zijn)
  • Bakboter en zonnebloemolie (bakboter voor de smaak en zonnebloemolie voor de hitte in de wok)

Saus:

  • 250 gr champignon (in plakjes snijden)
  • 200 gr gerookte ontbijtspekblokjes
  • 1 ui (fijn gesnipperd)
  • 0,5 liter jus (mag ook kant en klare zijn)
  • Kruidenboter kruidenmelange naar eigen smaak
  • Peper en zout

BEREIDING

Voorbereiding:

  1. Breng de runderbouillon aan de kook, zorg dat de bouillon hoog op smaak is. Blancheer de gehalveerde krielaardappel hierin totdat ze beetgaar zijn. Schep vervolgens de krielaardappelen eruit en laat ze uitwazen.

Saus:

  1. Laat in een steelpan een beetje bakboter smelten en op temperatuur komen. Voeg de spekblokjes, ui, champignons toe. Fruit aan tot ze glazig zijn, blus af met de jus. Kook ¼ deel in en breng op smaak met kruidenboter melange kruiden, peper en eventueel zout (let op: het spek geeft ook een zoute smaak af). Zet de pan op een laag vuur want we gaan de saus warm toevoegen in de bereiding.

Hoofdgerecht:

  1. Kruid de biefstukpuntjes licht met peper en zout.
  2. Zet 4 diepe borden klaar en plaats een grote wok of braadpan op de hittebron. Doe hier bakboter in met een scheut zonnebloemolie en laat alles goed heet worden.
  3. Voeg de krieltjes toe. Als alles mooi aangebakken is, voeg je de groene asperges tippers toe. Blijf roerbakken op hoge temperatuur (anders ben je aan het stoven).
  4. Zijn de asperges ver gaar? Voeg dan de biefstukpuntjes toe. Zorg dat je ze verspreid over de hele pan dus niet op één punt. Bak alles goed aan (niet te lang want dan wordt alles doorbakken).
  5. Voeg de saus warm toe, laat kort sudderen en breng verder op smaak met peper en zout (indien nodig).
  6. Schep het gerecht op de borden, bestrooi met bosui. Smakelijk eten!

Waar komt het recept vandaan?
Lesley: “Ik heb het zelf samengesteld om bij ons, in Herberg De Buitenman, te serveren. We willen hiermee onze gasten kennis laten maken met een andere manier van asperges bereiden. Dat je die groene asperge tippers ook erg smaakvol kan roerbakken. Het zijn trouwens onze eigen asperges die wij serveren.”

Waar eet je het bij voorkeur?
Lesley: “Op een terrasje natuurlijk, lekker in de zon. Bij je thuis of kom het binnenkort, als de horeca in Nederland weer iets meer mag, gewoon bij ons proeven. Dan kan je vergelijken. We wachten wel nog even op iets warmer weer zodat de groene asperges nog beter op gang komen, maar dat komt wel weer goed!”

Zijn er nog variaties mogelijk?
Lesley: “Heel wat. Je kan gehaktballetjes gebruiken in plaats van biefstuk. Of het gerecht nog simpeler houden door enkel af te blussen met de jus, zonder champignons bijvoorbeeld. Of er een vegetarische versie van maken met zowel groene als witte asperges. Mogelijkheden genoeg!”

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.