Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: quiche met geitenkaas, spinazie en honing

Gepubliceerd: 29 september 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 234

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Bert Geuens, chef-kok van Bistro Tilo in Retie.

30 min. 8 personen
+ 20 min in de oven

INGREDIËNTEN

  • 5 cl olijfolie
  • 1 rode ui
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 5 tenen look
  • 200 gram jonge spinazie
  • 150 gram zachte geitenkaas natuur Polle
  • 50 gram vers geraspte parmezaan
  • 4 eieren
  • 10 cl room
  • 2 el vloeibare honing
  • Een snuifje zout
  • Een beetje geroosterde pijnboompitten
  • 1 citroen
  • Een handvol munt
  • Bladerdeeg

BEREIDING

  • Leg het deeg in bakpapier in de quichevorm. Doorprik de deegbodem stelselmatig met een mes en bak hem gedurende 5 minuten af in een voorverwarmde oven van 100°.
  • Haal het deeg uit de oven en zet hem op 180°.
  • Plet de look, snij de ui in ringen, verwarm de olijfolie en laat de ui en look er 10 minuten in zweten. Voeg er de fi jngehakte rozemarijn en tijm aan toe.
  • Haal de look uit de pan en voeg de gewassen spinazie en grof gehakte munt toe. Als de spinazie slinkt, sprenkel je er het sap van een halve citroen over. Neem van het vuur en laat uitlekken. Verdeel het mengsel over de quichevorm.
  • Brokkel de geitenkaas in kleine blokjes over de spinazie. Klop de eieren met de room, honing, peper en flink wat zout op in een kom en giet dit over de spinazie. Strooi er de pijnboompitten over en bestrooi gul met parmezaan.
  • Borstel de randen van de quiche in met een beetje eigeelmelk en bak in 20 minuten af in een oven op 180°.

Waar komt het recept vandaan?
Bert: “Het is mijn eigen variant op een recept dat ik ergens ben tegengekomen. Het is een voorgerecht dat we in het verleden al in de zaak als suggestie hebben geserveerd en soms maken we het ook als hapje voor onze klanten.”

Is het feestelijk of alledaags?
Bert: “Eerder alledaags. Je hebt er niet super veel werk mee en je kan er makkelijk andere ingrediënten aan toevoegen, afhankelijk van het seizoen. Een quiche is daar een heel dankbaar gerecht voor. Zo heb ik nu gekozen voor spinazie omdat die op dit moment op z’n allerbest is. Het is echt de tijd van de spinazie nu. En de combinatie met de geitenkaas en de honing werkt zeer goed. Maar je kan bijvoorbeeld ook een quiche maken met pompoen. Dat kan ook heel lekker zijn.”

De geitenkaas komt van Polle, een streekproduct. Ga je daar bewust naar op zoek?
Bert: “Ik werk daar graag mee ja. Met streekproducten in het algemeen. Maar de geitenkaas van Polle is een goed voorbeeld. Een echt lokaal streekproduct dat al gemaakt wordt sinds 1979. Als je lekkere dingen in je eigen streek hebt, waarom zouden we ze dan verder weg gaan zoeken? En zo steun je lokale landbouwers en ondernemers. Dat proberen we ook zoveel mogelijk te doen.”

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
culinairlekker lokaal

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.