Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: Mousse van mango en passievrucht met zanddeegkoekjes

Gepubliceerd: 25 november 2024  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 247

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: An Verhagen van Florentien en de website www.koekjevaneigendeeg.be uit Ravels.

2 uur | 8 personen

INGREDIËNTEN

Koekjes:

  • 100 g bloem
  • 50 g boter
  • 50 g bloemsuiker
  • 1 ei
  • Een beetje vanille
  • Een snuifje zout

Mousse:

  • 6 passievruchten
  • Een halve mango
  • 500 g magere verse kaas
  • 125 g suiker
  • 9 blaadjes gelatine
  • 3 eieren
  • 2 dl room
  • 1 zakje vanillesuiker

BEREIDING

Koekjes:

  • Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Voeg de bloem, bloemsuiker, het ei, de vanille en het zout toe en kneed alles goed. Laat het een nacht rusten in de koelkast.
  • Rol uit tot op 2 mm. Steek de koekjes uit met een cirkelvormige koekjesuitsteker met een diameter van zo’n 6 cm.
  • Bak een zevental minuten in een voorverwarmde oven op 185 graden.

Mousse:

  • Schil en ontpit de halve mango. Mix het vruchtvlees van de mango met de pitjes van de passievruchten.
  • Week de gelatinevellen enkele minuten in koud water. Meng de verse kaas met de eierdooiers en voeg de suiker en vanillesuiker toe.
  • Verwarm het mengsel, knijp de gelatinevellen goed uit en voeg ze hieraan toe.
  • Klop de slagroom stijf en spatel het door de bereiding. Klop de eiwitten stevig en spatel ze er ook door.
  • Doe het geheel in een vorm tot bijna aan de rand. Leg een zandkoekje op het mengsel en laat opstijven in de koelkast.
  • Ontvorm en presenteer.

 

Waar komt het recept vandaan?
An: “Het zijn de zanddeegkoekjes zoals ik ze altijd maak, aangevuld met een mousse die ik zelf heb samengesteld.”

Waarom deze combinatie van smaken?
An: “Omdat ik het een hele frisse combinatie vind om te gebruiken als dessert. Het zoete van het koekje en de frisse toetsen van de mousse zijn mooi in evenwicht. En ik vind die smaken zelf ook erg lekker.”

Is het alledaags of feestelijk?
An: “In de eerste plaats feestelijk, zeker als je het bijvoorbeeld in diamantvormpjes presenteert als éénpersoonsgebakjes. Dan kan je het heel feestelijk serveren. Maar je kan er ook een groot geheel van maken en er zo een verjaardagstaart mee samenstellen, met kaarsjes erop. Dat kan ook heel tof zijn.”

Zijn er speciale aandachtspuntjes bij het recept?
An: “Voor de minder ervaren koks misschien: let erop dat je de gelatine in koud water laat weken. Het mengsel zelf moet warm genoeg zijn, dat mag even koken. En misschien nog één tip: kies in de winkel voor een rijpe en sappige mango of laat hem thuis even rijpen. Dan zijn ze het allerlekkerst.”

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
culinairlekker lokaal

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.