Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: moelleux au chocolat

Gepubliceerd: 17 december 2020  |  Onderox editie: 204

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Bieke Meeus, chocolatier bij Zoetjes & Zundjes in Arendonk.

30 min. 6 personen

INGREDIËNTEN

 • 125 gr pure chocolade
 • 110 gr ongezouten melkerijboter (en nog ietsje meer om de potjes mee in te vetten)
 • 2 eieren
 • 2 eierdooiers
 • 60 gr suiker
 • 36 gr patisseriebloem (en nog een extra lepel bloem om de potjes te bloemen)
 • Snuifje zout
 • Eventueel vanille-ijs

BEREIDING

 1. Smelt de chocolade au bain marie (of zachtjes in de microgolfoven).
 2. Snijd de boter in blokjes en voeg die bij de chocolade, meng tot de boter ook gesmolten is.
 3. Klop de eieren en de dooiers samen met de suiker tot een witte luchtige massa.
 4. Voeg het eiermengsel bij de chocolade en de boter en spatel er voorzichtig de bloem en het snuifje zout onder.
 5. Vet de potjes in met de extra boter (gebruik bij voorkeur een leuk koffietasje). Bestuif met bloem alvorens het deeg te verdelen. Je tas mag voor 2/3 gevuld zijn.
 6. Bak de chocolade moelleux in een voorverwarmde oven van 220°C, ongeveer 6 minuten (de baktijd is afhankelijk van de grootte van de tas). Let op! Ze mogen uiteraard niet volledig gebakken worden, het geheel moet binnenin nog lopend zijn.
 7. Serveer met een bolletje vanille-ijs.
 8. Smakelijk!

Waar komt het recept vandaan?
Bieke: “Uit mijn persoonlijk kookboek. Dat is mee gegroeid door de jaren heen. Het is heel makkelijk om te maken en eigenlijk kan je het niet laten mislukken. Je mag het natuurlijk niet te lang in de oven laten, maar als je dat niet doet, kan er niks misgaan.”

Een feestelijk gerecht of ook alledaags?
Bieke: “Ik vind het vooral iets feestelijks. En dan maakt het niet uit of je een verjaardag viert of nu in deze periode Kerstmis of oudejaarsavond. Elk feest is een goede reden om iets lekkers op tafel te zetten, toch? En het blijft altijd een leuk momentje, als je er met je lepel een stukje uit neemt en de chocolade stroomt er zachtjes uit.Top!”

Een ideaal dessert voor de komende feesten?
Bieke: “Vind ik wel ja, net omdat we moeten feesten in kleine groep. Het is niks om te maken als je voor 20 personen moet koken. Maar zoals dit jaar, voor vier of zes personen, daar is het perfect voor. Het is heel toegankelijk, iedereen lust het. Ook voor kinderen is het een grote aanrader.”

Wat serveer ik erbij?
Bieke: “Ik zou het bij de klassiekers houden: een bolletje vanille-ijs en eventueel wat rood fruit of een vruchtencoulis, dat blijven toch de zaken die er het allerlekkerst bij zijn.”

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.