Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: koolvis met Ravelse asperges en lamsoor

Gepubliceerd: 30 mei 2024  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 242

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Koen Janssens, chef-kok van restaurant Broosend Hof in Oud-Turnhout.

25 min. 4 personen

INGREDIËNTEN

 • 4 asperges
 • ½ bloemkool
 • 200 gr lamsoor (groente)
 • 40 gr quinoa
 • 1 rode paprika
 • 1 teentje look
 • 1 rode ui
 • 320 gr koolvis (80 gr p.p. als voorgerecht)
 • Zout en olijfolie

BEREIDING

 1. Kook vier mooie roosjes van de bloemkool kort af (2 minuten) in kokend water. Brand daarna de bloemkool af en kruid met zout en olijfolie.
 2. Kook de rest van de bloemkool af in hetzelfde water en maak er puree van.
 3. Gebruik het kookvocht van de bloemkool om de asperges af te koken. Laat het water heel even opkoken en haal ze dan uit het water. Bak ze vervolgens mooi bruin in olie.
 4. Kook de quinoa gaar in hetzelfde water. Stoof de look, paprika en ajuin aan in een pan en voeg de quinoa toe.
 5. Laat de lamsoor kort aanstoven. Pas op met zout, lamsoor is een zilte groente.
 6. Bak de vis krokant en bruin. 

Waar komt het recept vandaan?
Koen: “Zelf verzonnen om te serveren in de zaak. Het staat nog één week in ons menu als tweede voorgerecht. Het is iets om echt van te genieten. Je kan het koken thuis ook op je gemak doen en er rustig een aperitief bijnemen.”

Bloemkool afbranden, hoe doe ik dat?
Koen: “Met een bunsenbrandertje zoals bij Crème brûlée. Of je houdt het met een vleesvork even boven je vlam van je gasfornuis. Of je steekt de barbecue aan, dat is zeker een aanrader, dan kan je ineens ook een hoofdgerecht klaarmaken. En het past bij de periode van het jaar.”

Ook de ingrediënten zijn helemaal seizoensgebonden?
Koen: “Absoluut! Ik kook altijd volgens de seizoenen. Heel vaak is het zelfs zo dat wat er in de seizoenen groeit, ook perfect bij elkaar past qua smaak. En het is gezond voor je lichaam want alles bevat het meeste vitamines. Zo zijn bloemkolen nu op hun lekkerst en is het ook voor koolvis, asperges en lamsoor de ideale periode.”

Zijn er nog varianten mogelijk?
Koen: “Je kan bepaalde ingrediënten later op het jaar vervangen door de producten van dat moment. In het najaar kan het bijvoorbeeld savooi, schorseneren en zeetong worden.”

Meer lezen van Bert Huysmans
Foto's gemaakt door Romi Vosters
Meer lezen over
lekker lokaalculinair

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.