Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: knolselderpuree met geroosterde groenten en gepocheerd ei

Gepubliceerd: 2 oktober 2020  |  Onderox editie: 202

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Ief Moris, gepassioneerd hobbykok en medezaakvoerder van BioShop Turnhout.

20 min. 4 personen 

INGREDIËNTEN

Voor de puree:

  • 500 g aardappelen
  • 1 knolselder (+/- 500 g)
  • peterselie
  • zout, peper, nootmuskaat
  • bio-boter

Voor de groenten:

  • 1/2 pompoen
  • 1 courgette
  • 1 venkel
  • enkele zoete aardappelen
  • 1 ui
  • enkele kerstomaatjes
  • olijfolie
  • peterselie
  • pompoenpitten (kan je apart kopen)

Voor de eieren:

  • 4 bio-eitjes
  • water met een scheut azijn

BEREIDING

Puree:
1. Gaar de aardappelen samen met de knolselder in gezouten water.
2. Giet af en pureer.
3. Breng op smaak met boter, nootmuskaat, peterselie, zout en peper.

Geroosterde groenten:
1. 
Snij alle groenten in parten en schik ze op een bakplaat.
2. Besprenkel het geheel met olijfolie, zout en peper.
3. Rooster in de oven op 180°C tot ze gaar zijn.
4. Werk af met pompoenpitten (rooster ze even in een koekenpan) en gesneden peterselie.

Gepocheerd ei:
1. 
Neem een hoge kookpot, vul die met 1/4 water en voeg een royale scheut azijn toe.
2. Breek elk ei voorzichtig in een apart kommetje, hou de dooier heel.
3. Verwarm het water tot het net onder het kookpunt is.
4. Maak een draaikolk in het water.
5. Voeg de eieren, stuk per stuk toe. (doe het één voor één als je op veilig wil spelen)
6. Haal het ei er telkens na 1 à 2 minuten terug uit met een schuimspaan.

Waar komt het recept vandaan?
Ief: “Het is een eigen creatie die bij ons thuis vaak op tafel verschijnt. Het is gemakkelijk om er zelf variaties van de maken. Je kan andere groentes gebruiken en zo heel seizoensgebonden werken of gaan spelen met afkruidingen. Het is een eenvoudig gerecht dat je het hele jaar door op andere manieren kan maken. Er zijn in elk seizoen wel mogelijkheden. Paprika bijvoorbeeld, of rode bietjes of rapen. Pastinaak is er ook heel erg lekker bij.”

Hoe belangrijk zijn die lokale producten?
Ief: “Enorm belangrijk! Wij zijn natuurlijk niet toevallig enorm gedreven biowinkeliers. Het is toch geweldig om te weten waar je ingrediënten vandaan komen. Alle groenten die we gebruikt hebben voor dit recept komen uit Turnhout, van De Wieltjeshoeve. De eieren en peterselie komen uit Weelde. Allemaal volledig biologisch, uiteraard. Eigenlijk komt alles recht van het veld zo tot op je bord.”

Waarom kies je ervoor om de groenten te roosteren?
Ief: “Omdat het zorgt voor een specifieke smaak die ik heel lekker vind. De natuurlijke smaken worden zo perfect vastgehouden. Van platgekookte groenten, daar ben ik geen fan van. En roosteren is eigenlijk heel makkelijk om te doen. Je doet alles op een bakplaat de oven in en je moet er bijna niet meer naar omkijken.”

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.