Wil je op de hoogte blijven?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.
In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: ambachtelijk chocolatier Bieke Meeus uit Arendonk.
90 minuten | 45 stuks
INGREDIËNTEN
BEREIDING
Tip om makkelijk te tempereren: doe 2/3 van de chocolade in een microgolfbestendige kom en laat smelten, roer er heel langzaam een minuutje in totdat ie gesmolten is. Voeg hierbij de overige callets en roer totdat alles volledig gesmolten is.
Waar komt het recept vandaan?
Bieke: “Dat heb ik zelf verzonnen. Ik heb het iets vereenvoudigd zodat je het ook thuis makkelijk kan maken.”
Waar moet ik zeker op letten als ik het recept maak?
Bieke: (denkt na) “Dat je echt alleen eiwit gebruikt, geen druppeltje eigeel, want dan kan je het niet meer opkloppen. En verder is het tempereren van de chocolade ongetwijfeld het moeilijkste onderdeel. Het is delicaat, maar zeker niet onmogelijk. Mensen laten zich misschien afschrikken omdat ze het nog nooit geprobeerd hebben. Maar in principe moet je gewoon het recept volgen, net zoals bij een dessert. En als je een koekje koopt en niet zelf bakt, win je ook weer tijd.”
Is het alledaags of feestelijk?
Bieke: “Feestelijk! Ideaal om bijvoorbeeld samen met je kinderen te maken als er een feestje op komst is of er een groter gezelschap langskomt. Het voordeel is ook dat je het volledig kan personaliseren. Je kan zowat elk koekje gebruiken dat je wil: boterkoekjes, speculaas, wafeltjes,… Het hoeven zelfs geen ronde koekjes te zijn. En je kan ook variëren in de chocolade tussen wit, melk en puur.”
Nog een laatste tip voor wie het nog specialer wil?
Bieke: “Voeg een beetje karamel toe tussen het koekje en de merengue en een beetje zeezout net voor de chocolade op de merengue gaat. Of als laatste erbovenop. Heel lekker!”
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.