Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: huisgemaakte kerststronk

Gepubliceerd: 14 december 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 237

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Kristin Peeters van Cake & Coffee in Zevendonk.

60 min. 6 personen
+ 8 min in de oven

INGREDIËNTEN

 • 198 gr biscuitmix
 • 3 eieren
 • 21 ml water
 • 500 ml slagroom (min. 35% vetgehalte, 40% is nog beter)
 • 100 gr bloemsuiker
 • 4 ananasschijven uit blik
 • Vers fruit naar keuze
 • Chocoladeschilfers
 • Vlakke rechthoekige bakplaat
 • Keukenrobot of mixer
 • Kerstversiering

BEREIDING

 1. Meng de biscuitmix, eieren en water met een keukenrobot of mixer tot je een egaal beslag krijgt. (ongeveer 10 min. met keukenrobot)
 2. Verwarm de oven voor op 200°C. Strijk intussen een bakplaat in met boter, bedek de plaat met een vel bakpapier. Spatel het beslag op de bakplaat en verdeel het gelijkmatig.
 3. Zet de bakplaat in de oven gedurende 7 à 8 minuten. Verwijder het vel bakpapier en laat de plak biscuit afkoelen. Klop intussen de slagroom stijf met de bloemsuiker.
 4. Leg de korte zijde van de biscuit naar je toe en strijk met een borsteltje een beetje ananassap op de plak. Strijk er dan een dun laagje van de opgeklopte slagroom op. Snij de ananasschijven in kleine stukjes en verdeel deze over de plak biscuit.
 5. Rol het gebak voorzichtig op aan de korte zijde tot je een strakke stronk krijgt. Strijk het hele oppervlak in met slagroom. Gebruik een vork om voorzichtig nerven in de stronk te trekken. Bekleed de stronk onderaan aan beide zijden met chocoladeschilfers. (+/- 2 cm)
 6. Versier de stronk bovenaan met vers fruit naar keuze en werk af met wat kerstversiering.

Waar komt het recept vandaan?
Kristin: “Zelf gemaakt. Het is één van de stukken gebak die ik serveer in onze zaak, tijdens de feestdagen doe ik dat ook op bestelling.”

Blijft de kerststronk de ultieme dessertklassieker voor Kerstmis?
Kristin: “Ik vind dat wel. Het is een klassieker, maar ik denk dat het nog veel gegeten wordt. Ik serveer het zelf ook nog altijd met Kerstmis.”

Waar moet ik vooral op letten?
Kristin: “Het oprollen is het cruciale punt. Het mag niet te los, dan valt ie uiteen, maar ook niet te vast, want dan breekt ie.”  

Welk fruit gebruik ik?
Kristin: “Dat mag je zelf kiezen. Ik kies voor binnenin altijd ananas uit blik, maar dat kan bijvoorbeeld ook perzik zijn. En voor bovenop gebruik ik verschillende soorten vers fruit: aardbeien, druiven, kiwi, mandarijn,… Kies gewoon wat je lekker vindt. Verschillende kleuren gebruiken vind ik heel tof voor de presentatie, daar let ik wel altijd op.”

Hoe serveer ik ‘m?
Kristin: “Je kan ervoor kiezen om de stronk in zijn geheel af te werken of je kan alles versnijden tot kleine kerststronkjes die je dan nog kan afwerken met wat extra fruit en kerstversiering.”

Meer lezen van Bert Huysmans
Foto's gemaakt door Romi Vosters

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.