Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: duo van feestelijke hapjes met Romeinse sla

Gepubliceerd: 24 mei 2022  |  Onderox editie: 220

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Maggy Rey van de Instagrampagina ‘Maggys Cookboutique’.

30 min. 2 personen

INGREDIËNTEN

  • 4 blaadjes Romeinse sla
  • 1 blikje tonijn
  • 1 rode paprika
  • 3 zoetzure cornichons
  • 1 avocado
  • 1 rode ui
  • 1 klein blikje maïs
  • 1 hardgekookt ei
  • 4 soeplepels yoghurt
  • Zout en peper
  • 1 appel
  • 1 granaatappel
  • Een blokje feta kaas
  • Enkele walnoten
  • Een beetje pijpajuin
  • 1 soeplepel mayonaise
  • 1 koffielepel zachte mosterd
  • 1 koffielepel honing
  • Een scheutje olijfolie
  • Iets meer dan een halve citroen

BEREIDING

Voorbereiding:

  • Rooster de paprika integraal in de oven. Besprenkel hem met wat olijfolie en wat zout. Zet 35 minuten op 180 graden. Laat hem daarna afkoelen, pel de paprika en snijd in stukken.

Hapje 1:

  • Snijd de zoetzure cornichons in kleine stukjes, en snipper ook de rode ajuin en de avocado fijn. Voeg de maïs, de helft van de geroosterde paprika en de tonijn toe en meng alles samen.
  • Serveer in twee blaadjes sla (zoals op de foto).

Dressing 1:

  • Meng twee soeplepels yoghurt met het hardgekookt ei, de andere helft van de paprika en enkele druppels citroen en een beetje zout. Gebruik een mixer om het geheel fijn te krijgen tot je een mooie egale dressing hebt.

Hapje 2:

  • Snijd de appel, granaatappel, feta, walnoten en pijpajuin fijn en meng alles door elkaar.
  • Serveer in twee blaadjes sla.

Dressing 2:

  • Meng een soeplepel mayonaise met 2 eetlepels yoghurt en het sap van een halve citroen.
  • Voeg de honing en de mosterd toe en een beetje zout en peper. Klop goed op met een vork.

Waar komt het recept vandaan?
Maggy: “Ik heb dit speciaal gemaakt om de 20ste verjaardag van Onderox Magazine te vieren! Daar hoort wel iets feestelijks bij, dacht ik zo. Ik wou dus iets dat je op een receptie zou kunnen serveren als een exclusief hapje. Een lekker stukje fingerfood. Maar wel iets dat je ook rustig thuis kan maken, zonder dat het te moeilijk wordt.”

Ideaal als de zon schijnt?
Maggy: “Absoluut! En dan een biertje of een wijntje erbij nemen en samen in de tuin gaan zitten. Klinkt fantastisch, toch?”

Hoe serveer ik het?
Maggy: “Op een schoteltje met de saus apart zodat je die zelf à la minute met een lepel naar believen kan toevoegen. Je kan er ook groene en zwarte olijven bij presenteren, of cherrytomaatjes, wortelstaafjes of zelfs wat noten en rozijnen. Zo heb je ineens veel verschillende kleuren.”

Zijn er nog alternatieven voor het recept zelf?
Maggy: “Je kan er nog een beetje verse aardbeien onder mengen. Dat zorgt voor een extra frisse smaak. Trouwens, als je de paprika liever niet roostert, of als het snel moet gaan, kan je die ook in een bokaal of in blik in de winkel kopen. Maar persoonlijk probeer ik het altijd vers te maken.”

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.