Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: dessert van mascarpone met mandarijn en speculaas

Gepubliceerd: 26 januari 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 227

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Sara Vleugels van Koffiehuis De Zoete Zonde in Meerhout.

20 min. 8 personen

INGREDIËNTEN 

  • 125 g speculaas
  • 500 g mascarpone
  •  250 g plattekaas
  • 250 g volle room (40%)
  • 100 g suiker
  • 10 g vanillesuiker
  • 2 à 3 mandarijntjes
  • Eventueel speculaaspasta voor de afwerking

BEREIDING

  • Verkruimel de speculaas fijn in de keukenrobot.
  • Klop de mascarpone samen met de suiker, vanillesuiker en de plattekaas tot de suiker is opgelost.
  • Voeg de volle room toe en klop verder tot je een stevige massa krijgt.
  • Snijd de mandarijnen in fijne stukken.
  • Vul de glazen met een laagje speculaaskruimels, gevolgd door een laag mascarponecrème, een laag mandarijnstukjes, weer speculaaskruimels en tenslotte opnieuw een laag mascarpone.
  • Voor de afwerking kan je nog wat speculaaspasta erbovenop doen. Die smelt je dan best even kort in de microgolfoven. Je kan daarna ook nog wat speculaaskruimels en een stukje mandarijn erbovenop toevoegen.

Waar komt het recept vandaan?
Sara: “Eigen inspiratie. Bij ons in De Zoete Zonde hebben we niet zoveel vaste desserts op de kaart staan. Dit is één van de desserten die we af en toe serveren als suggestie. Ik heb die smaken ook al ooit gebruikt om een taart mee te maken. Dan is de basis een cake en doe ik de afwerking met dezelfde ingrediënten als het dessert.”

Is het een feestelijk gerecht? Of eerder alledaags?
Sara: “Het kan eigenlijk allebei. Een dessert kan je elke dag eten, toch? (lacht) Maar het is ook wel iets dat je snel gemaakt hebt als er gasten op bezoek komen. En je hebt maar één kom nodig, dus je hebt niet te veel afwas. Dat vind ik ook belangrijk.” (glimlacht)

Is het nu de ideale periode van het jaar om dit te maken?
Sara: “In principe kan dat het hele jaar door. Maar ik heb nu bewust voor mandarijntjes gekozen omdat het daar nu de juiste tijd voor is. Dat is ook het handige aan dit dessert: je kan er altijd seizoensfruit voor gebruiken. Aardbeien in de zomer, of blauwe bessen. In de winter vind ik het ook heel lekker met gestoofde appeltjes en kaneel. Je kan dus zeker voldoende variëren.”

Meer lezen van Bert Huysmans
Foto's gemaakt door Romi Vosters
Meer lezen over
culinairlekker lokaal

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.