Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: crème van pompoen, gepocheerd ei en groentechips

Gepubliceerd: 27 augustus 2021  |  Onderox editie: 211

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Kris Herrijgers van foodblog www.kriskookt.be uit Minderhout.

30 min. 6 personen

INGREDIËNTEN

  • Een butternut pompoen
  • 100 ml room
  • 3 sneetjes brood
  • 1 el pompoenpitten
  • 1 el zonnebloempitten
  • 6 verse eitjes
  • 1 lente-ui
  • Groentechips
  • Postelein of kervel (voor afwerking)

BEREIDING

  • Schil de pompoen, verwijder de pitten en snij de pompoen in stukken.
  • Breng de stukken met 120 ml water aan de kookt. Laat dit zachtjes pruttelen tot de pompoen gaar is en het water voor het grootste deel is verdampt.
  • Voeg 100 ml room toe en mix dit fijn tot een zachte crème van pompoen. Breng de crème op smaak met peper en zout.
  • Rooster de pompoen en zonnebloempitten in een pan zonder vetstof.
  • Snij de korstjes van het brood. Verdeel de rest in vierkantjes. Bak de stukjes brood krokant in een pan met een beetje olijfolie.
  • Breng in een ruime kookpot water aan de kook. Voeg een beetje azijn toe. Breek elk ei in een aparte koffiekop en laat het ei in het water glijden. Houd het water tegen het kookpunt aan en laat het ei in ca. 3 minuten gaar worden.
  • Verdeel een beetje lauwe crème van pompoen in de borden en leg in het midden een gepocheerd ei.
  • Werk af met pompoen en zonnebloempitten, broodcroutons, fijngesneden lente-ui, groene kruiden en groentechips.

Waar komt het recept vandaan?
Kris: “Het is mijn eigen versie van een voorgerecht dat ik op vakantie heb geproefd.”

Wanneer eet ik dit het best?
Kris: “Tijdens het komende pompoenseizoen, bij een speciale gelegenheid. Het is een voorgerecht dat zich daar uitstekend toe leent. Ideaal als je iets te vieren hebt.” Werk je graag met pompoen? Kris: “Absoluut! Het is een heel dankbaar product omdat er veel mogelijkheden zijn. Een crème, roosteren, soep,… Het is zelfs een beetje zoet zodat het ook in desserten kan. Dit jaar kijk ik extra uit naar het pompoenseizoen, want we hebben voor het eerst pompoenen uit eigen tuin. Dat maakt het toch net ietsje specialer.”

Hoe belangrijk zijn seizoensproducten voor jou, als foodblogger?
Kris: “Heel belangrijk. Ik probeer daar zoveel mogelijk rekening mee te houden. Dan is alles ook gewoon op zijn allerlekkerst.”

MEER INFO
De foodblog van Kris kan je terugvinden op www.kriskookt.be

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.