Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: bruschetta met tomaat en mozzarella

Gepubliceerd: 30 juni 2022  |  Onderox editie: 221

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Sus Harzé van kruidenspecialist Suspices.

20 min. 2 personen

INGREDIËNTEN

  • Twee ciabatta broodjes
  • Twee vaste tomaten
  • Eén bol Mozzarella
  • Italiaanse kruiden
  • Enkele blaadjes basilicum
  • Beetje olijfolie

BEREIDING

  • Snijd de broodjes in schijven of in de lengte door.
  • Ontvel en ontpit de tomaten en snijd in blokjes.
  • Trek de mozzarella in stukjes met de hand of snijd in schijfjes.
  • Smeer het broodje lichtjes in met olijfolie en een beetje Italiaanse kruiden.
  • Leg een fl inke laag tomatenblokjes op het broodje en voeg daarop een koffielepeltje droge kruiden toe met daarbovenop de mozzarella en nog een klein beetje kruiden.
  • Bak het geheel op een barbecue of in een oven van 200 graden. Doe dat best in een ovenschotel, zodat er niets op de rooster druppelt.
  • Laat een 15 minuutjes bakken, tot de mozzarella lekker gaat draden.
  • Werk af met een beetje kruiden en enkele blaadjes basilicum.

Waar komt het recept vandaan?
Sus: “Het is een vrij klassieke bruschetta die ik al een paar jaar maak, met mijn persoonlijke Italiaanse kruidenmengeling. Ik heb met die kruiden een paar jaar geëxperimenteerd totdat het nu echt op punt staat voor dit gerecht.”

Is het er nu de ideale periode van het jaar voor?
Sus: “Absoluut! Het is een zomers gerechtje. Al kan je het in principe het hele jaar door maken in de oven. Het handige is ook dat je de voorbereiding al vooraf kan doen als je gasten krijgt. Je maakt het dan af terwijl je al wat te drinken inschenkt en de barbecue op temperatuur aan het komen is. Het kan ook een lichte en frisse starter zijn van een barbecuemaaltijd. Een glaasje wijn of een frisse gin-tonic erbij en je hebt meteen een gezellige avond.”

Wat is het geheim van dit gerechtje?
Sus: “Het zijn de kruiden die het verschil maken. Een belangrijke tip: meng de avond voordien al wat kruiden samen met een beetje olijfolie en laat dat trekken. Met die mengeling kan je het broodje dan insmeren voor je de tomaten erop legt. De liefhebbers kunnen ook nog wat zout toevoegen, maar ik doe dat persoonlijk niet. De kruiding is hoe dan ook essentieel. Onder meer omdat mozzarella op zich weinig smaak heeft.”

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.